Передплата 2024 ВЗ

Симптомів не було. А тест показав позитивний результат…

Що відомо про перший випадок захворювання на Covid-19 у Львові?  

У Львові зафіксували ймовірно перший випадок захворювання на коронавірус COVID-19. Про це повідомив мер Львова Андрій Садовий, посилаючись на слова головного лікаря Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні Сергія Федоренко. Захворів житель міста 1961 р.н., лікар за фахом. 13 березня чоловік повернувся з Німеччини. Усвідомлюючи, що перебуває у групі ризику, у перший ж день після повернення до Львова здав аналізи у приватній лабораторії. Після отримання позитивних результатів одразу звернувся до інфекційної лікарні. За словами Андрія Садового, станом на сьогодні чоловік почувається добре, жодних клінічних проявів захворювання у нього немає, але він і надалі перебуватиме під контролем.

В інфекційній лікарні, куди «ВЗ» звернувся за роз'ясненнями, нам повідомили, що цього пацієнта… в очі не бачили, а тому жодних деталей розповісти не можуть. «Про цей випадок дізналися на „п'ятихвилинці“. Чоловік здав аналізи у приватній лабораторії і там підтвердили факт інфікування. Симптомів у нього не було і наскільки нам відомо, немає й досі. Увесь цей час він перебуває на самоізоляції. Це все, що нам відомо», — кажуть медики.

Часткові роз’яснення надала «ВЗ» пресслужба Львівської ОДА. Після повернення чоловік проконсультувався з інфекціоністом і весь цей час перебував на самоізоляції разом із дружиною. Подружжя здало аналізи у приватній лабораторії. У чоловіка результати аналізу виявилися позитивними, у дружини — негативними. З першого дня самоізоляції ні з ким, крім дружини, не контактував. Зараз його стан задовільний. Ознаки захворювання — відсутні, відтак чоловік не потребує госпіталізації у стаціонар Львівської обласної інфекційної лікарні, так само як і не потребує амбулаторного медикаментозного лікування. У нього повторно взяли аналіз для підтвердження або спростування результатів референс-лабораторією МОЗ. Результатів поки що немає. Очікується, що надійдуть у найближчий понеділок-вівторок. У Департаменті охорони здоров'я ЛОДА наголошують: всі приватні лабораторії зобов’язані повідомляти Департамент охорони здоров’я про позитивні результати аналізу на будь-яку небезпечну хворобу, тож отримавши підтвердження інфікування коронавірусом, приватна лабораторія одразу повідомили про це Департамент.

Ми намагалися взяти коментар у приватній лабораторії, яка проводила цей аналіз, але там офіційно коментувати цей випадок відмовилися. Пояснили це тим, що на них і так чекають неприємності, тож не хочуть ще більше привертати до себе увагу. Як заявив заступник міністра охорони здоров’я, головний санітарний лікар Віктор Ляшко, МОЗ буде ініціювати відкликання ліцензій у лабораторій, у тому числі приватних, які не будуть звітувати про проведені дослідження на коронавірус. «Є вимога до приватних лабораторій передавати перші п'ять позитивних і 10 негативних зразків у національну лабораторію для підтвердження. Наразі вони зобов'язані звітувати за встановленою формою», — розповіли у прес-службі відомства з посиланням на слова Віктора Ляшка. «У понеділок, 23 березня у нас буде проводитися перевірка, тож ми наразі ми призупинили проводити тестування на Covid-19. Чоловік, в якого підтвердився випадок зараження, звернувся спершу до свого лікаря (ймовірно, сімейного). Той своєю чергою порадив звернутися в інфекційну лікарню, але там тестувань на Covid-19 на той момент не проводили. Принаймні легких випадків і вже не точно не таких, коли у людини немає жодних скарг на погіршення самопочуття і вона хоче просто „перестрахуватися“. Тож уже з інфекційної його скерували до нас. Ми такого аналізу також не робили. Зразки відправили до наших партнерів у Київ, звідки й отримали підтвердження, що чоловік — інфікований».

За непідтвердженою інформацію, чоловік працює лікарем-стоматологом. Соцмережами ширяться чутки, що він (оскільки почувається здоровим) і надалі веде прийом пацієнтів, що робити не повинен принаймні до 27 березня включно (до цієї дати мала би тривати його самоізоляція). Проте це викликає великі сумніви, оскільки прийом планових хворих (з огляду на оголошений карантин) зараз не відбувається. На роботу виходять лише деякі лікарі-стоматологи, які приймають ургентних хворих. Наприклад, якщо у людини сильно розболівся зуб, а звичайний анальгетик не допомагає. Завдання лікаря — надати базову допомогу пацієнту. Далі його відправляють додому чекати «кращих часів». А на вириванні зубів і накладанні тимчасових пломб багато не заробиш.

Крім того, за порушення вимоги самоізоляції передбачений штраф або навіть… тюремний термін. «Людина, яка знає, що у неї коронавірус, яка має довідку від лікаря, де встановлений діагноз, і вона перебуває або в самоізоляції (бо не всі з коронавірусом мусять бути госпіталізовані, тільки ті, які у важкому стані, де потрібна реанімація, і знову-таки, це не вигадка України, це в усьому світі так відбувається), або людина з інфекційної лікарні встала й пішла. Вона наражає людей на небезпеку, за що передбачена адміністративна або кримінальна відповідальність. Адміністративна відповідальність — це штрафи від 17 до 34 тисяч гривень», — повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький на брифінгу, який відбувався у Верховній Раді.

Нагадаємо: приблизно у чотирьох хворих із п’яти недуга Covid-19 має безсимптомний перебіг або її прояви нагадують звичайну застуду. Є ще т. зв. суперпоширювачі вірусу. Якщо «звичайний» носій коронавірусу заражає у середньому 2−3 осіб, то суперпоширювач (залежно від кількості людей, з якими контактує) може заразити від 4−5 до десятків.

Анастасія Млин

Схожі новини