Передплата 2024 ВЗ

«Автобусом не виїдеш навіть стоячи, за місце в авто – 100 доларів»

Майже 2 тисячі українців не можуть виїхати з Польщі

Україна від вівторка, 17 березня, закрила свої кордони через пандемію коронавірусу у світі. Як повідомили у Держприкордонслужбі України, опівночі 17 березня в Україні скасовано усі міжнародні регулярні рейси — авіа-, залізничні та автобусні. Рада національної безпеки і оборони рекомендувала громадянам України утриматися від виїзду за кордон, а тим, хто наразі перебуває за межами країни, — повернутися.

Для громадян України, які по­дорожують власним транспортом, працюватиме лише частина пунк­тів пропуску. Крім цього — повністю припинено пішохідне сполучення. Також із 16 березня обмежено про­пуск в Україну іноземців. Призупи­нено роботу близько сотні пунктів пропуску, введено обмеження на пропуск через КПВВ у зоні прове­дення ООС, а також з окупованим Кримом.

Так, пропуск на кордоні з Поль­щею здійснюється лише в таких автомобільних пунктах пропуску: у Львівській області: «Рава-Руська — Гребенне» та «Краковець — Корчо­ва», у Волинській області — «Ягодин — Дорохуськ».

МОЖУТЬ В’ЇХАТИ В УКРАЇНУ: громадяни України; особи, які ма­ють право на постійне або тимчасо­ве проживання в Україні, є подруж­жям або дітьми громадян України, працівники іноземних дипломатич­них представництв та консульських установ, акредитованих в Україні, представництв офіційних міжнарод­них місій, організацій, акредитова­них в Україні, та члени їхніх сімей; водії та обслуговуючий персонал вантажних транспортних засобів, члени екіпажів.

НЕ МОЖУТЬ В’ЇХАТИ В УКРАЇ­НУ: громадяни інших країн та особи без громадянства.

ЗМОЖУТЬ В’ЇХАТИ В ПОЛЬЩУ: громадяни Польщі та іноземні гро­мадяни, хто одружений, є дитиною (під опікою) громадян Польщі; хто має Карту поляка; особи, що мають дипломатичний ранг та члени їхніх родин; іноземці, які мають право на постійне або тимчасове проживан­ня на території Польщі; іноземці, які мають право працювати на території Польщі, особи, які здійснюють ван­тажні перевезення.

НЕ ЗМОЖУТЬ В’ЇХАТИ В ПОЛЬ­ЩУ: громадяни інших країн (крім перелічених винятків).

Уже за декілька днів до анонсо­ваного закриття кордонів українці «ломанулися» до рідного краю. Але це виявилося завданням нелегким. Як писали у соцмережах, на пунктах пропуску був «армагеддон». Чи не найбільше скупчення людей припа­ло на зловісну п’ятницю, 13 берез­ня. Так, Dmitriy Marzoni повідомив, що на кордоні з Польщею відбу­вається «смертовбивство». «Авто­бусом не виїдеш навіть стоячи, за місце в авто просять 100 доларів», — пише Дмитро.

Як повідомили у Держприкор­донслужбі України, 15 березня, у зв’язку з обмеженнями пропуску, відбулося перенаправлення паса­жиро-транспортного потоку. Через обмеження пропуску пішоходів на території Польщі їх підсаджували у попутні транспортні засоби. Чима­ло українців зібралося на території Польщі в районі пунктів пропуску «Корчова — Краковець» та «Гребен­не — Рава-Руська». Держприкор­донслужба України домовилася з місцевою владою Польщі, яка ви­ділила декілька автобусів. Кілько­ма рейсами ці автобуси достави­ли з Польщі в Україну близько 500 наших співгромадян. За повідо­мленням Держприкордонслужби, з опівночі 16 березня до 6-ї ранку 17 березня до України переправи­ли близько 3,4 тисячі українців, які застрягли у Польщі. Їх перевозили автобусами через три пункти про­пуску.

Українське МЗС радить україн­цям, які не можуть виїхати з Польщі, реєструватися на сайті Посольства України у Польщі. Майже дві тисячі українців заповнили там спеціаль­ний формуляр, вказавши, що не можуть повернутися додому са­мотужки й очікують організованої евакуації. Про це в коментарі корес­пондентові Укрінформу повідомив посол України у Польщі Андрій Дещиця. За його словами, поль­ська сторона може надати «сані­тарний коридор», яким до кордону людей везтиме потяг PKP Intercity, а вже з Перемишля — поїзд Укрзаліз­ниці. Однак для цього потрібне від­повідне рішення уряду Польщі, тож українські дипломати ведуть пере­говори з МЗС та міністерством інф­раструктури цієї країни. За словами посла, опрацьовується питання організації спеціального авіарейсу з Варшави. Крім того, розглядаєть­ся можливість вивезення українців потягом — як і тих громадян, котрі застрягли на чесько-польському чи німецько-польському кордонах.

Подібна ситуація — і в інших краї­нах, звідки повертаються українці. В Австрії багато українців опинилися в критичній ситуації через неможли­вість дістатися додому. Їх пустили на територію посольства України, нагодували. Про це розповів по­сол України в Австрії Олександр Щерба. Українські громадяни, які перебувають в Єгипті, повернуться додому протягом найближчих днів, обіцяє МЗС.

Як повідомили «ВЗ» у Західному регіональному управлінні Держпри­кордонслужби, прикордонники Му­качівського загону спільно із угор­ськими колегами організовують переправлення через кордон укра­їнських заробітчан, які повертають­ся з Угорщини. Тамтешні підприєм­ства, де працювали наші земляки, закрилися.

Схожі новини