Передплата 2024 ВЗ

Вірус «у короні» таємничості

У госпіталі ветеранів війни у Винниках – «бої місцевого значення»

Львів і Львівщину лихоманить вже кілька днів. Лихоманить не від коронавірусу (тьху-тьху!), а від чуток про нього. У соціаль­них мережах з’явилася інфор­мація, що до Львова привезуть на карантин українців, еваку­йованих з китайського Уханя, вогнища поширення смертель­но небезпечної інфекції.

А далі пристрасті наростали як снігова лавина. Згодом почалася паніка, ширились чутки щодо місць, куди можуть привезти евакуйованих з Китаю. Усього цього могло б не бути, якби влада вчасно, з моменту появи перших чуток, провела брифінг, де б роз’яснила, що від­бувається, відповіла на всі питан­ня, які хвилюють людей.

Перші чутки з’явилися ще у суботу, 15 лютого, коли до сана­торію «Шкло», що у Яворівському районі, приїхала комісія з Мініс­терства охорони здоров’я. Миттє­во серед мешканців селища Шкла поширилася інформація, що у санаторій начебто планують по­селити на карантин евакуйованих українців з Китаю. Першим забив на сполох колишній голова РДА Ігор Самардак. Люди прийшли під санаторій із протестами.

Голова Львівської ОДА Мак­сим Козицький у себе на ФБ ко­ротко повідомив: «Станом на сьогодні відсутні будь-які до­ручення від МОЗ України щодо підготовки об’єктів Львівської області для розміщення на ка­рантин громадян України, що повертаються з Китаю». При­страсті щодо Шкла нібито вщух­ли, однак поновилися з новою силою з понеділка, 17 люто­го. Інформаційний простір весь день лихоманило від різних, часто протилежного змісту по­відомлень. То писали, що ева­куйованих повезуть у санаторій «Медобори» на Тернопільщині, то у винниківський госпіталь, що біля Львова, то в інфекційну лі­карню у Львові. Потім пройшла інформація, що літак з Уханя за­лишиться у київському Борис­полі…

Водночас на сторінці екс­очільника ЛОДА, народно­го депутата України від «Євро­пейської Солідарності» Олега Синютки з’явився допис, який підтверджував наміри Києва влаштувати на Львівщині ка­рантин для осіб, евакуйованих з Китаю. «За отриманою інфор­мацією від Міністерства охо­рони здоров’я та Міністерства інфраструктури, цього тижня на Львівщині очікується при­буття літака з евакуйованими людьми із Китаю у зв’язку з епі­демією коронавірусу, — напи­сав Олег Синютка. — Переко­наний, що залишати своїх у біді не можна. Це наші люди, укра­їнці, чиїсь діти, батьки і ро­дичі, частина нашої держави, і залишати їх у складній ситу­ації ми не маємо морального права!». «Риторичне запитан­ня: чому людей із зони небез­пеки Китаю відправляють саме на Львівщину? — продовжив народний депутат. — Що це за крок нової влади: це визнання області як найбільш організова­ного та підготовленого регіону з відповідальними фахівцями чи це банальна помста за патрі­отизм і проукраїнську позицію під час виборчих кампаній?».

Тим часом на Тернопільщині не на жарт перейнялися тим, що евакуйованих можуть привез­ти саме до них. В області почали організовувати пікети, обласна рада зібралася на позачергову сесію, аби заявити, що область до прийому такого контингенту не готова. Аеропорт Тернополя, який перебуває на балансі об­ласної ради, відмовив Держав­ній авіаційній службі прийняти літак з Китаю з евакуйованими через коронавірус українцями.

А от влада на Львівщині від­мовчувалася. Крім сухих пові­домлень на сайті ЛОДА, не було жодної комунікації з громад­ськістю. Тим часом в соцме­режі з’явилась інформація, що евакуйованих українців приве­зуть у Львівський обласний гос­піталь ветеранів війн і репре­сованих імені Юрія Липи, що у Винниках. На сполох забили працівники цієї медичної уста­нови, в середовищі яких ці чут­ки і з’явилися. Керівництво нічо­го достеменно не пояснювало, лише заборонило людям роз­голошувати будь-яку інфор­мацію. Як розповіли «ВЗ» пра­цівники госпіталю, санітарки плакали, казали, що не вийдуть на роботу. Люди почали ниш­ком з’ясовувати подробиці. Ви­явилося, що евакуйованих пла­нують привезти в ніч із 19 на 20 лютого.

…У середу, 19 лютого, жур­налісти «ВЗ» вирішили поїхати у винниківський госпіталь, аби по­бачити на власні очі, що там ро­биться. Ще піднімаючись у ліфті, почули, як санітарки між собою перемовляються, мовляв, «усі Винники стануть на пікет». А по­тім почули, що керівництво лі­карні збирає персонал в акто­вому залі, аби щось важливе сказати. Генеральний директор госпіталю Максим Прикупенко і т.в.о. директора департамен­ту охорони здоров’я Львівської ОДА Андрій Васько оголоси­ли людям, що… до 17.00 цього ж дня із госпіталю мають бути евакуйовані усі його пацієнти, а їх тут за станом на ранок було 790 осіб. Персонал відпуска­ють з роботи до понеділка. Усі були шоковані. Як так — майже вісімсот осіб, серед яких багато учасників АТО, люди без рук, без ніг — кудись повезуть?

Інформація про «евакуацію» поширилася серед хворих мит­тєво. Працівники медустанови і АТОвці, які лікуються тут, зібра­лися під кабінетом гендиректора, аби заявити свій протест і повідо­мити, що нікуди не поїдуть звідси. Тим часом з госпіталю почали ви­писувати пацієнтів, як казали, «у плановому порядку», тобто тих, хто вже надавався до виписки.

Тим часом журналістам «ВЗ» вдалося взяти оперативний ко­ментар у Максима Прикупен­ка та Андрія Васька. «У госпіталі проводяться симуляційні на­вчання щодо підготовки до ви­конання плану, затверджено­го на засіданні комісії ТЕБ та Н С Львівської облдержадміністра­ці від 12 лютого, — сказав Андрій Васько. — У нас були передба­чені три установи, які потенцій­но можна задіяти до надання медичної допомоги пацієнтам з підозрою на коронавірус: Львів­ська інфекційна лікарня, наш госпіталь, лікарня екстреної ме­дичної допомоги. Сьогодні у нас відбулося засідання комісії ТЕБ та НС, і ми приступаємо до си­муляційних навчань. Під час цього навчання мало відбутися переведення пацієнтів із госпі­талю до інших медичних установ Львова та Львівської області. Та­кож буде підготовлено боксова­ні палати в інфекційній лікар­ні. У підвищену готовність буде приведено також служби лікар­ні швидкої медичної допомоги. Щодо розміщення на обсерва­цію громадян України, які повер­таються з Китаю: на сьогодні не передбачено розміщення на те­риторії Львова і області цих гро­мадян. Усі ці підготовчі етапи відбуваються відповідно до ін­струкції з центру».

Керівник департаменту охо­рони здоров’я повідомив, що у госпіталі не передбачено роз­міщення громадян України та іноземців, привезених із Ки­таю. Тоді для чого евакуйовува­ти весь госпіталь? Пан Васько пояснив, що такий порядок по­ведінки з інфекцією. Госпіталь у Винниках, мовляв, вибрали для проведення «навчань», тому що це єдина установа, що перебу­ває у радіусі аеропорту, яка не приймає ургентних пацієнтів.

Під кабінетом гендиректора вже зібрався чималенький на­товп, який вимагав роз’яснення. Та пояснення пана Васька та пана Прикупенка не задоволь­нили нікого. Пристрасті розго­рялися, люди почали кричати «Ганьба!». На місце події ви­кликали поліцію. Андрій Васько просив пацієнтів повертатися у палати, а медперсонал займа­тися своїми обов’язками. Але люди продовжували мітингува­ти під кабінетом керівника за­кладу. Порадившись з кимось телефоном, Андрій Васько за­певнив, що «ніяких дій з висе­лення пацієнтів не буде». Мов­ляв, це питання погоджене з головою облдержадміністра­ції. Протестувальники зраділи, але все одно не повірили, вима­гали письмового підтвердження з печаткою. «Це рішення опера­тивного штабу ЛОДА, — запев­нив пан Васько. — Персонал від сьогодні і постійно працює у штатному режимі. Пацієнти за­лишаються у шпиталі».

За деякий час на офіційно­му сайті КЗ ЛОР «Львівський об­ласний госпіталь ветеранів війн та репресованих імені Ю. Липи» з’явилося офіційне повідомлен­ня зі сканованим листом із пе­чаткою, згідно з яким переве­дення пацієнтів в інші установи не відбуватиметься.

А буквально за півгодини у Львівській ОДА скликали бри­фінг щодо коронавірусу та ева­куації українців з Китаю. Як ка­жуть, краще пізно, ніж ніколи… Однак на брифінг не прийшов голова Львівської ОДА Максим Козицький, якому варто би там бути. Як з’ясувалося, у чиновни­ка того дня був день народжен­ня… Проводили брифінг заступ­ник голови ЛОДА Іван Собко та т.в.о. директора департаменту охорони здоров’я ЛОДА Андрій Васько. Нічого принципово но­вого вони не повідомили. А го­ловне — так і не сказали, куди все ж таки везуть людей, евакуйо­ваних із Китаю? Журналісти по­чули лише сухий офіціоз: «Пи­тання протидії коронавірусу є на контролі президента, прем’єр-міністра та Міністерства охорони здоров’я України. Львівська ОДА послідовно виконує наказ Мініс­терства щодо напрацювання ви­черпних заходів щодо протидії поширення вірусу в області. Від­так створено регіональний штаб, аби реагувати на виклики…».

Іван Собко повідомив, що на сьогодні немає чіткої інформа­ції щодо того, що саме аеропорт «Львів» прийме борт із евакуйо­ваними з Китаю. А також «не­має наказу центрального штабу з приводу поселення 49-ти ева­куйованих на території Львова чи Львівської області». «Не сій­те паніку!» — звернувся до пре­си Іван Собко. Чиновники ніяк не можуть зрозуміти, що паніка якраз і виникає через той «вірус некомунікації та некомпетент­ності», який вирує у владі…

А тим часом…
До винниківського госпіталю підвезли шини

Попри те, що влада за­певнила персонал та хворих Львівського обласного гос­піталю ветеранів війн, що рі­шення про звільнення при­міщення лікарні скасоване (зранку колективу повідоми­ли, що до 17.00 усіх хворих мають вивезти в інші лікар­ні, а персонал може відпочи­вати до понеділка), люди не вірять. З 15-ї години біля лі­карні відбувається багато­людний мітинг, участь в якому беруть як хворі та медпра­цівники лікарні, так і звичай­ні жителі Винник, стурбовані ситуацією. Усі переживають, що влада їх обдурить, при­спить їхню пильність і, на­приклад, вночі змусить лю­дей покинути лікарню. «Ми не будемо спати, плануємо чер­гувати цілу ніч», — каже схви­льована пані Олександра, яка лікується у госпіталі.

Місцеві жителі, громадські активісти привезли до госпі­талю шини і заблокували ви­їзд…

Фото авторки

Схожі новини