Передплата 2024 «Добрий господар»

Дітям із речами на вихід?

Львівська обласна рада хоче «оптимізувати» юних техніків і натуралістів – аби забрати віллу та півтора гектара землі

Львівська обласна рада продовжує «наступ» на комерційно-привабливі старовинні будівлі з земельними ділянками у престижних районах Львова. Тепер «під прицілом» облрадівських реорганізаторів опинилася колишня вілла графа Скарбека-молодшого, що на вул. І. Франка, 133.

Тут розташовані два зна­кові заклади дитячої поза­шкільної освіти — КЗ ЛОР «Львівський обласний центр науково-технічної творчос­ті учнівської молоді» та КЗ ЛОР «Львівський обласний центр еколого-натуралістичної твор­чості учнівської молоді». Вони мають 90-річну історію. Зараз тут навчаються майже 700 та­лановитих дітей-винахідників, які щорічно займають призо­ві місця на всеукраїнських та міжнародних конкурсах з авіа­моделювання, робототехніки, радіотехніки тощо. А також еко­логічну премудрість вивчають майже 900 юних натуралістів. У всьому цивілізованому світі влада розвиває дитячу техніч­ну творчість, бо це — майбутнє економічного розвитку краї­ни. А от у Львівській облраді чо­мусь вважають інакше…

Згідно з проєктом реоргані­зації, який уже двічі вносили у порядок денний сесії ЛОР, обом дитячим центрам, грубо кажу­чи, треба буде оптимізовува­тися, «пакувати валізи» і пере­їжджати у приміщення на вул. І. Франка, 156, аби приєднати­ся там до Львівського облас­ного центру краєзнавства, екс­курсій і туризму. Мотивують, як завжди, економією зарплатно­го фонду… Громадськість, пе­дагогічний колектив обох дитя­чих центрів, батьки дітей б’ють на сполох: це свідчить про неза­конні наміри знищити унікаль­ні заклади позашкільної освіти.

«Спеціалізація закладів, які пропонують об’єднати, дуже різ­на. Намір об’єднувати наукову творчість з авіамоделювання, радіотехніки, дослідження з бі­ології, сільського госпо дарства тощо під „шапкою“ краєзнав­ства, туризму та екскурсійної ді­яльності — це некомпетентність. Такий план суперечить законо­давству, — йдеться у зверненні члена громадської ради при ЛОДА Олесі Дацко. — Очевид­но, таке приєднання здійсню­ється з метою вилучення і про­дажу земель та приміщень цих закладів освіти, які розташова­ні в одному з найпрестижніших районів Львова».

А територія тут і справді гар­на. Верх вулиці Франка, серед старовинних вілл, поряд із ре­креаційною зоною — Стрий­ським парком. Будинок № 133 — велика вілла, що на початку ХХ ст. належала графу Станіс­лаву Скарбеку-молодшому. За цією будівлею закріплена ве­лика земельна ділянка площею 1,4269 га. Близько двох років тому якимось дивним чином в облраді змінили цільове при­значення цієї землі. І тепер на ній можна будувати навіть тор­гові центри й багатоквартирне житло.

«Розмови про „оптимізацію“ наших дитячих закладів поча­лися ще 2017 року, — розпо­вів „ВЗ“ директор Центру на­уково-технічної творчості учнівської молоді Святослав Опенько. — Тоді ми почали обу­рюватися. Натомість чиновники облради заспокоїли нас, мов­ляв, ми створюємо стратегію позашкільної освіти, і зняли це питання з порядку денного — бу­цімто через його невивченість. Ми думали, на тому закінчиться. Але вони у вересні цього року стартонули знову. Ми побачили, що питання нашої реорганіза­ції стоїть у порядку денному се­сії на 9 вересня. Нас ніхто ні про що не попередив. Ми написали листи з обуренням у всі можливі інстанції — до голови ЛОДА, го­лови ЛОР, до комісії облради з питань освіти, до громадської ради при ЛОДА, міністру осві­ти. Реакції жодної, абсолютний ігнор. Міністерство освіти лише збирається писати нам відпо­відь. Попередньо був лист від міністра освіти Новосад — про розвиток позашкільної освіти, але він просто інформативний. Тоді наше питання перенесли на сесію 22 вересня».

Працівники Центру науково-технічної творчості учнівської молоді мали намір пікетува­ти сесію ЛОР 22 вересня. Од­нак 11 вересня відбулося засі­дання депутатської комісії ЛОР з питань освіти. «Після нашої ар­гументації депутати погодилися, що питання вимагає подальшо­го вивчення. Але це не означає, що питання зняли з порядку ден­ного…» — говорить Святослав Опенько. І справді, сумний до­свід діяльності облради свідчить, що відкладення питання аж ніяк не означає, що воно вирішиться відповідно до здорового глузду та інтересів талановитих дітей. Швидше за все, облрада відкла­де реорганізацію — у не дуже до­вгу шухляду, аби потім «несподі­вано» до неї повернутися.

Схожі новини