Передплата 2024 «Добрий господар»

Утеплені джинси – 27 гривень, «дута» куртка – 125...

 Як оновити зимовий гардероб за «копійки».

Чимало українців живуть за межею бідності. Кожній десятій українській родині не вистачає грошей навіть на їжу. Понад 40% сімей бракує коштів на одяг чи взуття. Оновити гардероб, особливо на зиму, — справа затратна. Журналістка «ВЗ» спробувала підрахувати, скільки коштів піде на зимове вбрання для студентки.

Але є місця, де можна «утеплитися» на зиму за дуже скромні кошти, — це «секонд-хенди». Там завжди людно та гамірно. Це й не дивно: жіночі зимові чобітки тут можна придбати за 150 гривень, а модну «дуту» куртку — за 125.

Провести своєрідний експеримент та вдягнутися на зиму в одному з львівських «секондів» запропонувала моя подруга, студентка Інна. Каже, часто знаходить у таких магазинах речі відомих брендів за «копійки». «У «секонд-хендах» часто закуповуюся. Придбаний одяг спочатку обробляю у розчині морської солі, а потім перу, — розповідає Інна. — Вчора купила утеплені джинси — віддала за них лише 27 гривень. Відвідую такі магазини в останні, найдешевші дні перед завезенням нового товару. У ці дні вибір не дуже багатий, але якщо добре пошукати, можна знайти хороші речі за смішні гроші». У деяких магазинах вживаний товар продають поштучно, але більшість пропонує купувати речі саме на вагу. Оновлюється асортимент у таких «секондах» щотижня. Інколи магазини пропонують окремі ряди з товаром за зниженими цінами. Вбрання і взуття буває двох видів: звичайне і «люкс». Ціна «звичайного» залежить від того, коли було його оновлення: від 20 до 200 гривень за кілограм. Кілограм «люксу» — від 200 до 600 грн.», — розповідає дівчина.

Слід уважно вивчити систему цін. У перший день завозу ціни на одяг будуть сягати 250 гривень, але щодня ціна падає, аж до 20 гривень. За словами студентки, пристойне чоловіче та жіноче взуття можна знайти за 300 гривень. Трохи гірше на вигляд коштуватиме приблизно 150 гривень. «Наприклад, я торік придбала шкіряні зимові чобітки лише за 80 гривень. Але обходила кілька «секонд-хендів».

Купуючи одяг на зиму, Інна радить звертати увагу на тканину та шви. «Якщо хочете, щоб пальто носилося не один сезон — добре покрутіть його у руках. Перевірте шви, якість тканини, підкладки та фурнітури. Не ведіться на низьку ціну. 50 гривень — теж гроші. Тому прискіпливо ставтеся навіть до таких покупок», — наголошує дівчина.

Поки шукаємо щось більш-менш пристойне і недороге, Інна ділиться власними спостереженнями: «Буває, зайде сімейна пара, то чоловік поріг переступати не хоче, бридиться, тоді як дружина завзято риється у купах одягу в пошуках сорочки для нього ж. Для деяких магазин «секонд-хенду» — своєрідний «кабінет» психолога. Люди приходять туди і для того, щоб «відвести душу»: покопирсатися в купах одягу, заспокоїти нерви або поскаржитись співчутливому продавцеві на важке життя», — розповідає студентка.

Пройшовшись між вішаками вживаного одягу, знайшли жіноче пальто за 100 гривень, модний светр — за 80. Натрапили на непогану болоньєву куртку за 100 гривень. Знайти джинси чи класичні штани можна за 45 гривень. Жакети «заважать» на 50, а теплі сукні — на 60 гривень. Зимовий пуховик знайшли за 70 гривень, шапку — за десятку.

Вдягнутися на зиму у джинси, светр, пальто та шалик можна за 300 гривень. У студентському бюджеті ще залишаться кошти на «каву» і розваги...

Схожі новини