Передплата 2024 ВЗ

Дорогий наш борщ

Овочевий набір подорожчав на третину.

Народна приказка “Дешевий як борщ” давно втратила актуальність. У травні овочеві запаси старого урожаю вичерпуються, а ціни на борщ стають “космічні”. Вартість борщового набору зросла на 31,5%, повідомляє Українська аграрна конфедерація. Стара капуста подорожчала на 57,6%, морква — на 43%, цибуля — на 36,1%, буряк — на 23,8%, картопля — на 7,8%. «Ціни на ринку плодовоовочевої продукції штовхає вгору доволі непроста ситуація. До скорочення запасів через сезонність додались і несприятливі погодні умови, зробивши поставки овочів на ринки нестабільними», — повідомляє Українська аграрна конфедерація. Журналіст “ВЗ” вирушила на Привокзальний ринок, щоб дізнатися, у скільки обійдеться приготування борщу та які овочі зараз найбільше купують.

Біля ринку процвітає “бордюрна” торгівля. Серед “вуличних” продавців зауважила більше чоловіків передпенсійного віку, ніж жінок. Один пан припрошує дегустувати сметану (за півлітра правив 25 гривень), інший ввічливо закликав купити моркву та картоплю — все по сім гривень за кілограм. “Пані, беріть швиденько в мене на борщ овочі, бо на базарі заплатите на три гривні дорожче”, — звернувся до мене продавець. Спокусилася на цю пропозицію.

Заходжу на ринок. Овочевого товару на полицях багато, покупців мало. Серед старих овочів найдешевший буряк — 5 гривень за кіло. На початку весни коштував на гривню-дві дорожче. Теперішній овоч не надто презентабельний, але на борщ згодиться. Вибір скромний — молодий городній буряк (з пагонами) буде аж у червні. Стара капуста — 10 гривень за кіло, молода — 16-18 гривень. Деякі господині купують по три головки молодої капусти, щоб вистачило на голубці та до борщу. А ось пенсіонери, зауважила, шукають на прилавках стару капусту. Беруть по одній малій головці, щоб вкластися у скромний бюджет. У лідерах подорожчання — цибуля (9 гривень за кілограм). Можна взяти на борщ пучок молодої цибульки — 4 гривні. За велику в’язку кропу з мене взяли на ринку 10 гривень. Який борщ без часнику? За кіло просять 85 гривень, головка — 5-6 гривень. Борщ добре присмачити квасолею. Літр квасолі-яська — 35 гривень. Свиняче м’ясо — 65 гривень за кілограм, теляча вирізка — 90-95.

Ходові товари — парникові огірки (22 гривні за кіло) та помідори (48 гривень). Пучок редиски — 8 гривень, більша в’язка — 10. Домашні яйця — 2 гривні за штуку, “державні” — від 80 копійок до 1,10.

Експерти кажуть, що ціна на борщовий набір зростатиме, поки не буде овочів нового урожаю. У новому сезоні не варто сподіватися низьких цін на часник. Хоча цьогоріч цією культурою засаджено значно більші площі, ніж торік, але урожай неабияк понищили несприятливі погодні умови з 18 по 27 квітня 2017 року. “Втрати часнику від вимерзання склали від 5 до 20%. Аграрії скаржаться на те, що рослини розвиваються повільно, листя жовтіє (особливо нижнє). А за останні три тижні ситуація з часником на полях ще більше погіршилася, — прокоментував керівник ТОВ «АгроАналіз» Вадим Дудка. — Ми зробили аналізи, щоб дізнатися, чи це якась хвороба. У більшості випадків причина не в інфекційних ураженнях. Після досить м’якої зими настала рання і досить тепла весна, рослини вийшли зі стану спокою і почали швидко розвиватися. Але на зміну теплому березню прийшов несподівано суворий квітень з морозами і снігом. Такий стрес безслідно для культури не проходить, і рослини на нього відреа­гували порушенням розвитку”.

Фото: Марія Доротич

Схожі новини