Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Куди ж за корупціонерами на «непацанячому» авто ганятися?!

Заступник антикорупційного прокурора прикупив собі нову тачку майже за мільйон

Поки експерти й активісти сперечаються, чи виправдовують «юні» антикорупційні органи інвестовані у них надії і кошти, співробітники Спеціалізованої антикорупційної прокуратури і Національного антикорупційного бюро підганяють свої статки під столичний статус. Благо — розкішні, за українськими мірками, зарплати дозволяють. Для старту антикорупціонери взялися дружно змінювати свої вже не модні авто на круті тачки. Ну не слинкою ж хлопцям з НАБУ і САП стікати, дивлячись, на яких «лялечках» депутати і міністри роз’їжджають. Нехай закордонні колеги розкоші соромляться. А наших «великих людей» до неї статус зобов’язує. І не важливо, хто ти — корупціонер з чиновницьким посвідченням чи антикорупційний прокурор.

Смішно було слухати, як директор НАБУ Артем Ситник запевняв журналістів, що гроші на новеньку KIA Sportage за 802 560 гривень він півтора року відкладав. Враховую­чи, що більше за третину суми вже мав, від продажу старого автомобіля, докласти залишалося півмільйона. Це для пересічного українця цифра — захмарна! А для директора НАБУ — зарплата за чотири місяці. Як зазначено у свіжій декларації Ситника, за минулий рік він заробив в Антикорупційному бюро майже 1,5 мільйона гривень. У перерахунку на місяць виходить понад 120 тисяч гривень. До того ж задекларованої Ситником готівки (800 тисяч гривень і 10 тисяч доларів) на покупку ще однієї люксової «колісниці» вистачило б.

Не відмовив собі у дорогій обновці і керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький. Продав свій дев’ятирічний позашляховик Mitsubishi Outlander та пересів на «люксовіший» Volkswagen Touareg 2013 року випуску. Судячи з декларації, покупка обійшлася у 900 тисяч гривень. Це — половина річної зарплати антикорупційного прокурора. За 2016-й Холодницький задекларував 1,8 мільйона гривень «трудових» (у середньому — 150 тисяч на місяць).

Зарплата заступника керівника САП Володимира Кривенка недалеко від шефової втекла — 1,7 мільйона гривень. З такими заробітками після скромних 14 тисяч на місяць у Черкаській обласній прокуратурі (де до призначення у САП працював Кривенко) є куди розгулятися. Зам Холодницького вирішив: на менше, ніж люксове авто зі салону, не заслуговує. Продав свій Hyundai, на якому й у Черкасах не дуже й «попонтуєшся», і купив новеньку Mazda 6 — 2017 року випуску за 954 тисячі гривень. Аби оцінити шик, достатньо зазирнути в Інтернет. Судячи з вартості обновки Кривенка, на базову комплектацію він не розмінювався — брав з повним «фаршем». На сайтах автосалонів ціна у межах вказаної Кривенком тягне на комплектацію «преміум». Підігрів керма і сидінь, найсучасніша система контролю розподілу тяги (відповідальна за рівновагу авто), функція розпізнавання пішоходів, вдосконалена система безпечного гальмування... Одне слово — мрія вибагливого автомобіліста. У Черкасах така «лялечка» панові Кривенку і не снилася.

Тим, хто сподівався, що у НАБУ і САП «святі» працюватимуть, яким до розкоші байдуже, час розчаровуватися. І було б це не так боляче, якби стараннями «юних» антикорупційних органів хоча б з десяток (для початку) високопоставлених корупціонерів за ґратами опинилися. Тоді принаймні щодо велетенських зарплат антикорупціонерів з НАБУ і САП менше запитань виникало б.

Схожі новини