Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Піст скасовується? На ринках попит на свинину...

Рибу та печериці купують не так активно, як м’ясо.

Весняний стрибок цін: продукти харчування і напої подорожчали в середньому на 3,5%, макаронні вироби — на 1,9%, м’ясо — на 4,1%, овочі — на 3,9%. Серед овочів найбільше (на 14,6%) подорожчала картопля. Експерти кажуть, до літа ціна “другого хліба” ще підвищиться. Але не все так погано. Яйця подешевшали на 11,8%. Трішки впали у ціні риба та рибопродукти — на 0,6%, парникові помідори — на 6,5%, огірки (свіжі), кава розчинна, рис — на 3,4%. Такі дані оприлюднило регіональне управління статистики. Журналіст “ВЗ” вирушила на Привокзальний ринок, щоб дізнатися, чи є у піст попит на м’ясо. Можливо, львів’яни налягають на рибу та печериці?

На ринку покупців багато, товару - на будь-який смак та гаманець. Вибір печериць на прилавках розчарував. Їх мало. Закордонні коштують близько сорока гривень (товарний вигляд на п’ятірку, але запаху гриба майже нечутно. - Авт.), а вирощені в Україні можна придбати від 25 гривень. У піст шампіньйони подорожчали на 3-5 гривень. Хороші печериці можна придбати по 35 гривень за кіло, гливи коштують 35-39 гривень. За кілька метрів торгують свіжою рибою. Там черг не зауважила. Продавці закликають купити екологічно чисту рибу, вирощену у приватному озері Жовківського району. За кіло коропа правлять 56 гривень, товстолоб — по 40.

Іду в сектор ринку, де торгують мороженою морською та річковою рибою. Для багатьох покупців це стрес - продавці морожених товарів обважують. Коли після зважування товару на контрольній вазі покупець просить компенсувати різницю, продавці хамлять. “Ми боїмося там купувати морожену рибу, - розповіла продавець овочевого сектору пані Надія. - Там усіх так обважують, що краще купити рибу у супермаркеті чи на гуртових ринках. Одного разу мене обважили майже на 400 грамів. Продавці користуються старими радянськими вагами. На них легше дурити”.

Ціни на “крижану” рибу не кусаються, не надто зросли від нового року. Продавці кажуть, товар привезено з Аргентини. Тушка хека — 64 гривні за кілограм, філе — 130-137, телапія — 94-100, скумбрія — 59, минтай — 60, пангасіус — 62. Морожена курятина дешевша, ніж у супермаркеті. Лопатки — 30, крило індика — 47, куряче філе — 49.

У м’ясному відділі — аншлаг. Хтось бере свинину, бо не постить, дехто закуповує м’ясце до Великодніх свят, бо потім буде дорожче. Сире сало — 60 гривень за кілограм, зварене зі спеціями — 50, кіло свинини — 65-70. Теляча шинка-вирізка — 90 гривень за кіло. М’ясні обрізки телятини (для плову, супу, запіканок) — 55-60, фарш з телятини — 55. Субпродукти тримаються в ціні. Свинячі ноги для холодцю — 25 гривень, телячі хвости — 15.

Фото автора

Схожі новини