Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Додому, на... Марс 

На цій планеті людство незабаром облаштує запасний «аеродром» – на випадок апокаліпсису на Землі.

Мрієте про великий особняк на затишній вулиці з доглянутим газоном і білим парканом? А от ваші правнуки з великою вірогідністю будуть фантазувати про ділянку на Марсі, де зможуть поставити свій бункер і не перейматися тим, що трава на подвір’ї скоро виросте по пояс, а квіти випалить палюче сонце... Не вірите? Ваші бабусі також не вірили у те, що перемикати телевізор можна буде, не встаючи з дивана.

Вперше про можливість колонізації Марса заговорили у 1969 році, після успішного приземлення на Місяць місії «Аполлон-11». Вернер фон Браун, конструктор ракети-носія Сатурн-5 (найпотужнішої, яка коли-небудь виводила корисний вантаж на орбіту), запропонував президенту Річарду Ніксону відправити американських астронавтів на Марс. Як пише видання Wprost, місія була запланована на 1982 рік, проте Ніксон зробив ставку на програму польотів шатлів. Тоді плани дослідження космосу залежали від політичної волі тих, хто управляв державою. Тепер — від приватних підприємців-ентузіастів.

Найімовірніше, перших людей відправить на Марс американський мільярдер, винахідник Ілон Маск. Геній не приховує: створив компанію SpaceX винятково для того, щоб пришвидшити розвиток ракетної техніки, яка дозволить здійснити його заповітну мрію. За його задумом, відбутися це має через сім років. Стівен Петранек, автор книги «Як будемо жити на Марсі», припускає, що зореліт «відчалить» від нашої планети у 2027-му. NASA прогнозує: перші люди висадяться на сусідці Землі не раніше, ніж через 60 років. Перед тим (2030-го) відправлять туди «екскурсійну» групу, яка покружляє довкола Марса і повернеться додому. Астронавти полетять, коли відстань між обома планетами буде найменшою, але й за таких обставин у дорозі їм доведеться провести понад сім місяців. Як це вплине на здоров’я першопрохідців?

«Втрата щільності кісток, зниження м’язової маси, погіршення гостроти зору, ослаблення імунітету, порушення кровообігу, ушкодження ДНК, що підвищує ризик розвитку ракових мутацій), погіршення якості сну — ось з чим доведеться стикнутися колонізаторам Марсу. Фактично ми й на Землі переживаємо щось подібне, - коли старіємо», - зауважує лікар, дослідник впливу космосу на здоров’я людини Мартін Кавальські з Міжнародного космічного університету у Страсбурзі (Франція). Якщо фахівці не придумають, як усунути побічні ефекти затяжного польоту або не вигадають, як зменшити тривалість подорожі, відправлять людей на вірну смерть.

Ілон Маск має рішення - багаторазові ракети. «Якби дерев’яні вітрильники у часи Христофора Колумба були одноразовими, Америки так ніхто би й не відкрив», - каже. SpaceX вже вивів на орбіту вантаж за допомогою ракети Falcon 9, яка, успішно впоравшись із завданням, повернулася на Землю. Зараз тривають роботи над створенням більшої моделі (Falcon Heavy), яка здатна буде «піднімати» більші вантажі. Кмітливий підприємець підрахував: багаторазові ракети зекономлять йому не одну тисячу доларів.

Коли польоти на Марс уже не будуть настільки дорогими, Маск відправить туди людиноподібного робота. Той збудує базу, на якій зможуть жити та працювати перші поселенці.

Винахідник упевнений: колонізувати Марс треба якомога швидше. По-перше, на цій планеті можна вести цікаві дослідження космічного простору. По-друге, на Марсі можуть бути поклади корисних копалин (ресурси Землі не безмежні). По-третє (і це — найважливіше), людство отримає запасний аеродром, куди зможе переселитися на випадок апокаліпсису (скажімо, Третьої світової війни, коли буде застосована ядерна зброя і Земля на багато тисячоліть стане непридатною для життя).

Проте критики Маска радять йому спуститися на грішну землю і зайнятися вирішенням проблем насущних. Наприклад, помізкувати, як зменшити забруднення довкілля. Бо якщо люди не зміняться, загадять Марс так само, як і Землю...

Схожі новини