Передплата 2024 «Добрий господар»

Китайського дідуха на Різдвяному ярмарку не буде?

Оренда торгових будиночків – 25-30 тисяч гривень.

З 10 грудня 2016 року по 20 січня 2017 року у самому серці Львова працюватиме Різдвяний ярмарок. 220 торгових яток у вигляді дерев’яних хатинок будуть на проспекті Свободи та на площі Ринок. Торгуватимуть сувенірами, різдвяною атрибутикою, зокрема дідухами, посудом для святвечірнього столу та різними смаколиками: від швидкого харчування (смажені сосиски, хот-доги) до вишуканих десертів.

Як розповіла “ВЗ” арт-директор ТзОВ “Львівські ярмарки” Ольга Гренюх, цьогоріч власники ярмарку поставили підприємцям вимогу — на прилавках не має бути жодного китайського сувеніра. “Минулих років деякі туристи та львів’яни обурювалися щодо присутності на ярмарку дідуха китайського виробництва, - каже пані Ольга. - Його ціна була у рази меншою, ніж автентичного ручної роботи. Китайський ширвжиток уже не актуальний для покупців. У попиті — сувеніри ручної роботи, але хорошої якості. Нехай вони трохи дорожче коштують, ніж китайські”.

За словами Ольги Гренюх, вартість оренди торгових хатинок майже не підвищилася. Хіба що витрати за електроенергію поповзли вгору. Для гастрономічного сектору весь період торгівлі обійдеться у

30 тисяч гривень, для продажу сувенірів та побутових речей — у 25 тисяч. Пані Гренюх не уточнила, який відсоток від оренди поповнює міську скарбницю. Мовляв, не її парафія... Депутати Львівської міської ради та громадські активісти обурювалися щодо непрозорості оренди Різдвяного та Великоднього ярмарків: з підприємців деруть шкуру, а у бюджет платять мізер...

“Родзинкою” ярмарку стане великий ткацький станок. Гості зможуть спостерігати за процесом виготовлення справжніх гуцульських вовняних ліжників. Наприкінці грудня навпроти Ратуші встановлять авторську інтерактивну шопку, яку зробив скульптор Антон Лубій. Сценка складається із п’яти двометрових фігур, вирізьблених із тополі, які розмальовували львівські діти. На Різдво (7-8 січня) на головній сцені ярмарку, що біля міської ялинки, вертепи зберуться на фестиваль. Також буде хода звіздарів. 13-14 січня фольклорні колективи з Білорусі, Польщі, Чехії, України привезуть до Львова свої різдвяні колядки, пісні та танці. 18-19 січня, на Йордан, скульптори виготовлять унікальні льодові фігури та позмагаються за звання кращого.

У рамках волонтерського соцпроекту «Вишиті мрії» на Різдвяному ярмарку продаватимуть сувеніри, які власноруч виготовили діти з Донбасу. Виручені кошти передаватимуть дітям для подальшого вдосконалення творчих навичок та на лікування.

Торік на Різдвяному ярмарку деякі продавці обморозили руки, бо власники не дозволили використовувати в ятках обігрівачі високої потужності. “Цього року цієї проблеми не буде, - каже пані Ольга. - Хтось буде грітися УФО, хтось — іншими обігрівачами, готувати чай-каву”.

Схожі новини