Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Чавили виноград, їли сир і запивали вином

У місті Лева відбулося Сьоме свято сиру і вина.

Семеро відомих львів’ян чавили тонну свіжого винограду у палаці мистецтв. Так стартувало у Львові Сьоме свято сиру і вина. Чавили виноград організатор свята, директор компанії «ДікАрт» Андрій Сидор, ресторатор, власник мережі ресторанів «Рестарон» Вардкес Арзуманян, директор Львівського палацу мистецтв Юрій Гнатковський; ресторатор та громадський діяч Марк Зархін, громадський діяч Олег Мацех, скрипаль-віртуоз, композитор Олександр Божик і художник Олександр Войтович.

Олександр Божик чавив виноград уперше, тому журналіст “Високого Замку” поцікавилися його враженнями. «Відчував себе справжнім італійським виноробом. Це була моя маленька мрія — зробити власне вино. Шкода, що буде готове наступного року. Хочеться його вже сьогодні спробувати», — розповів пан Божик.

Осіннє гастрономічне свято тривало три дні. До Львівського палацу мистецтв завітало дещо менше людей, ніж минулого року. Можливо, їх відлякала дощова і похмура погода. А, можливо, для багатьох є зависокою ціна вхідного квитка — 30 грн. Стало візуально менше і учасників. На цьогорічному святі пропонували свою продукцію близько 60 виробників сирів та вин, імпортерів та фермерів із Закарпатської, Івано-Франківської, Тернопільської, Рівненської, Хмельницької, Одеської і Львівської областей.

Козячий сир виготовляють переважно у західній Україні на приватних фермах. Його привезли з Івано-Франківської та Закарпатської областей і навіть з Київської області. Пан Василь приїхав з Косівського району. Працює на фермі разом із сестрою Марією та її чоловіком. Робити сир їх навчили батьки. На свято до Львова привезли двісті кілограмів сиру. Продавали по 100 - 150 грн. за 1 кг. Сирних коників можна було купити за 10 грн., а копчених — за 15 грн. Така ж була ціна на сирні косички. Сири були зі спеціями, травами, базиліком, солодким перцем та іншими наповнювачами. Привезли карпатський делікатес - вурду, гуцульську бринзу.

Дві сироварні із Львівщини пропонували свою продукцію у спільному наметі — Об’єднання сироварів і фермерів Львівщини. Це сироварня «Козуля» зі села Коросно Перемишлянського району і сироварня «Джерсей» зі села Малечковичі Пустомитівського району. Вперше взяли участь у Святі сиру і вина. Продавчині наголошують, що використовують у приготуванні сирів, зокрема, французькі технології. Сироварня «Джерсей», де роблять сири переважно за італійськими рецептами, продавала популярний сир «Писанка» (34 грн. 90 коп. за 100 г). Як розповідають продавчині, цей сир їх навчили робити сировари з польського містечка Єленя Гура. Має солодкуватий смак, подібний до сирів “Королівський”, “Ементаль”. Сир «Цісарський» продавали по 27 грн. за 100 г.

Маленька сироварня сімейного типу «Козуля» на сирному фестивалі запропонувала новинки — сири “Кантрі козячий” і “Кантрі коров’ячий”. Вартість їх — 31 грн. за 100 г. Сири цієї серії - напівтверді з дозріванням від 4-7 тижнів, із «спокійним», тобто класичним смаком. Мали багато шанувальників.

Після того, як скуштували сир, можна пробувати і вино. Винороби із Закарпаття частували домашнім виноградним, вишневим, сливовим та навіть кавовим вином. Найбільш популярним на святі був гарячий глінтвейн зі спеціями, його вартість — від 25 гривень і вище.

Поруч із маленькими виноробними підприємствами на фестивалі можна було дегустувати продукцію відомих торгових марок, таких як “Інкерман”. Бренд-амбасадор (посол бренду) цієї торгової марки Євген Сєган розповів про партнерські стосунки, які налагодились у них із одеськими виноградарями, виноградники яких займають площу близько шести тисяч гектарів. Пан Сєган каже: “Ми консультуємо виноградарів, що ми хочемо отримати. Вони вирощують, виробляють, а ми купуємо результати — молоде вино і веземо або в Нову Каховку, або в Одесу, де виготовляємо вино і розливаємо у пляшки”. Посол бренду розповів і про новинки ТМ “Інкерман”, кріплені вина, два портвейни і одне десертне: «Оскільки «Масандра» зникла з українського ринку, ми вирішили споживачеві, який любив портвейни і десертні вина, запропонувати їх у своєму виконанні». З-поміж інших вин “Інкерману” на фестивалях людям найбільше подобається ігристе рожеве вино — суміш білих і червоних виноградних сортів.

Один із днів Свята сиру і вина був присвячений улюбленому смаколику львів’ян і не тільки - сирнику. Спеціально до цієї події львівські майстрині спекли гігантський, чотириметровий сирник за традиційним львівським рецептом, який не розголошують. Ним пригощали всіх, хто завітав у Палац мистецтв. Недільний, останній день свята організатори присвятили легендарному англійському гурту The Beatles, що створило особливу атмосферу на святі гурманів.

Тим, хто не наситився сиром і вином, пропонували багато інших страв — ковбаски, картоплю. На очах у відвіду­вачів у казані варили бограч. Кухарі з львівського ресторану «Гарбуз» не встигали за кількістю охочих спробувати цю страву, постійно доварювали. За три дні вони зварили п’ять 100-літрових казанів. Порція коштувала 50 грн. За бограчем постійно стояла черга.

Схожі новини