Передплата 2024 «Добра кухня»

Передсвятковий шал

У м’ясному відділі ринку – «м’ясорубка», а баранці «кусаються»

У передпасхальні дні — побутова метушня. Незважаючи на економічну кризу в країні, супермаркети, ринки “окупували” покупці, які змітають з полиць продукти, необхідні для великоднього столу, — м’ясо, ковбаси, молокопродукти, хліб, зелень... Ніде яблуку впасти... У продуктових магазинах трохи спокійніше, але у деяких м’ясних крамничках — черги аж за двері. Там купують навіть залежаний товар.

За результатами дослід­жень Національного нау­кового центру Інституту аграрної економіки, цього року великодній кошик для українців неабияк подорожчає. В середньому його наповнення витягне з гаманця 489 гривень. Найдорожчим кошик буде у Києві — 527 гривень, а найдешевшим на Тернопільщині — 438 гривень. Львів’янам за вміст пасхального кошика доведеться викласти з кишені в середньому 494 гривні. Для порівняння, у 2014 році великодній кошик коштував 200-250 гривень. Журналіст “ВЗ” вирушила на Привокзальний ринок, щоб дізнатися ціни на обов’язкові пасхальні продукти для великоднього кошика та для великоднього столу.

...Зі самого ранку покупців стільки, що годі пройти. Найгірше просуватися між торговими рядами. Там — хаос, штовханина і навіть сварки. В останні дні люди скуповують усе, що на очі потрапляє. Почула розмову двох жіночок про те, щоб на ринку уважно стежити за гаманцем, бо днями у маршрутці вкрали гроші в пасажирки.

Фото автора, Паски, спечені на одному з хлібозаводів Львова.
Фото автора, Паски, спечені на одному з хлібозаводів Львова.

Наштовхуюся на молодого хлопця, який носить у коробці баранчиків. Продає товар по 15 гривень за штуку. Трохи ошелешена ціною, запитую, чому так дорого, бо ще кілька років тому баранчик коштував 3-5 гривень. “Пані, лише оздоба баранчика (штучні букетики, мірта, ленточки) коштує половину, - пояснює хлопець. - Можу опустити ціну на дві гривні. Перед святами теж хочу щось заробити”. В однієї старшої жіночки побачила баранчиків по 12 гривень, а у м’ясному секторі ринку їх продавали аж по 20. Почула, як один старший пан обурювався, мовляв, баранчики по 20 гривень геть зіпсували йому святковий настрій. Продавчиня років п’ятдесяти пояснила: “Баранчики дорогі тому, що великі. Менші коштують на 5 гривень дешевше”.

Найголовніший елемент великоднього кошика — паска. Їх на ринку небагато. Торгують хіба що у продуктовому секторі на ятках (обгорнута у подарунковий целофан — 10-20 гривень) та на окремих лавках в овочевому секторі ринку — 25-30 гривень. “Купуйте смачні свіжі паски з хлібозаводу”, - припрошує продавець в охайному халаті. Торгують і домашніми пасками, спеченими у печі, — 25-30 гривень. Вони оздоблені символічними хрестами та написами “Христос Воскрес!”. Продавці кажуть, що ціна пасок цього року зросла на 5-10 гривень. Причина — подорожчали борошно, молоко, газ, бензин на транспортування товару до ринку.

Торгують на ринку також паперовими формами для випікання пасок — 5-8 гривень, дрібка кольорового пшона для декорації паски — 3 гривні. В’язка мірти для декорації кошика — три гривні. Зауважила, що паперові формочки для пасок купують неохоче. Не було черг біля яток та лавок, де торгують готовою здобою та пасками.

Святкові баранчики — окраса великоднього кошика.
Святкові баранчики — окраса великоднього кошика.

Ціни на яйця напередодні Пасхи не стали дешевшими. У супермаркеті за малі яйця просять 60-70 копійок, за більші — 1-1,20. На Привокзальному ринку яйця продавали по 1,30. Минулих років за штуку хрону правили 2-3 гривні, цього року великий хрін — 10, менший — 5... В однієї бабці побачила за дві гривні. Виявилося, що поштучно вона не продає — лише п’ять штук за десять гривень.

Кілограм домашнього сиру - 35-45 гривень, кілограм масла — 85-99. Сиру в середньому купують по два кілограми - для приготування сирної паски, сирника. А ось масла беруть символічно: півкілограма для освячення. А для перемащування пляцків купують польське масло по 200-300 грамів (від 25 гривень за упаковку).

Справжня “м’ясорубка” - у м’ясному відділі ринку. Натовп окупував прилавки з копченостями. Черги — кілометрові... Продавці не встигають дати усім охочим шматочок ковбаси на пробу. Не бракує таких покупців, які просто прийшли на дегустацію... Умови торгівлі у м’ясному секторі язик не повертається назвати задовільними.

Неприємний запах, товар валяється на картонних коробках, деякі підставки під м’ясні вироби не дуже чисті. Продавці дають дегустувати ковбаси та шинки жирними руками... Одна продавчиня показувала клієнту копчену ковбасу голими засмальцьованими руками, крутивши нею, як дзиґою... На ціннику бачу, що шинка кош­тує 85 гривень. Ціна — нормальна, можна купувати. Але моя ейфорія тривала недовго. Виявилося, що це вартість відрізаного шматка шинки. Ціла шинка коштує 115-130 гривень. Ціни на копчені ковбаси стартують від 80 гривень за кіло. Курячий рулет — 65-70 гривень за кілограм. Покупці майже не торгуються, змітають з полиць по кілька видів ковбас. Копчених шинок беруть по одній-дві штуки. Майже не торгуються і не запитують продавців, чому товар подорожчав перед святами.

А ось в овочевому відділі — інша картина. Звідусіль чути нарікання клієнтів, мовляв, перед святами за зелень, овочі та фрукти продавці хочуть здерти у три рази дорожче. “То взагалі капець! Кілограм моркви уже по 15 гривень”, - голосно сказав пан років сорока. Хвилю клієнтських обурень підхопили дві пенсіонерки, які вважають, що білокачанна капуста, яка перетнула десятигривневу позначку, — несправедливість. “Нехай продавці подавляться цією капустою!” - вигукнула пенсіонерка. “Цього року паска вийде “золота”, - сказала львів’янка Анна, яка є постійним клієнтом Привокзального ринку. - Усе настільки подорожчало, що хочеться плакати. Підприємці перед святами наживаються. Дорогі товари спустошують сімейний бюджет. Цього року замість трьох пасок купила лише дві. На шинці теж зекономила. Замість великої купила меншого розміру”.

Схожі новини