Передплата 2024 «Добра кухня»

Лікування може бути безкоштовним!

Це довів Михайло Саакашвілі — розпорядився, щоб адміністрації медичних закладів оприлюднювали перелік ліків, закуплених за бюджетні кошти.

“1607 — стільки хворих українців помирає щодня через відсутність необхідних ліків”, - підрахували у благодійному фонді “Пацієнти України”. На лікування хронічних захворювань людям, розмір зарплати чи пенсії яких не перевищує 2-3 тисяч гривень, просто не вистачає коштів.

Гіпертонія, від якої в Україні потерпає кожен третій дорослий, цукровий діабет, на який хворіє 1 млн. 200 тис. людей, онкозахворювання, вірусні гепатити, рідкісні хвороби, ВІЛ/СНІД — всі ці недуги вимагають пожиттєвого затратного лікування. У те, що деякі медикаменти можна отримати безкоштовно, схоже, вже ніхто не вірить — попри те, що на їх закупівлю виділяються кошти з державного і місцевих бюджетів.

Реформатора Михайла Саакашвілі ця проблема не могла не зачепити. Разом із громадськими активістами він провів ревізію у медичних закладах Одеської області і розпорядився, щоб адміністрації систематично оприлюднювали перелік ліків, які пацієнти зможуть отримати безкоштовно — на сайті обласного управління здоров’я, а також біля реєстратур та на вході приймальних відділень, бо не кожна людина має доступ до Інтернету.

Серед залишків — переважно недорогі препарати: знеболювальне (як-от анальгін), спазмолітики (дротаверин, більш відомий як но-шпа), протизапальні засоби, вітаміни (у тому числі, аскорбінова кислота), глюкоза, антибіотики, сечогінні, кроворозріджувальні (гепарин), шприци, бинти і марля. В онкодиспансері наявні деякі протипухлинні препарати, в ендокринологічному — інсуліни, у протитуберкульозному — стандартні протитуберкульозні препарати. Тепер лікарям не вдасться дурити пацієнтів, що ліків немає, але їх можна дістати “по блату”. Очільник Одеської ОДА переконаний, що це допоможе викоренити корупцію у медицині.

Одесити, які вже натішилися “безкоштовною” медициною, просять Саакашвілі заборонити продаж в аптеках при лікарнях тих препаратів, які входять до переліку придбаних за бюджетні кошти, а ще краще — перенести аптеки за межі лікувальних закладів, запустити функцію постійного онлайн-оновлення переліку безкоштовних препаратів на сайті управління охорони здоров’я, а також ретельно контролювати витрати медикаментів у лікарнях, аби лікарі не переконували своїх пацієнтів, що ліки щойно скінчились, тому у хворого немає іншого вибору, як придбати їх у найближчій аптеці.

Більше про цю інновацію “ВЗ” розповів радник міністра охорони здоров’я, народний депутат VII скликання Роман Ілик. “Це — справді хороша ініціатива, - вважає пан Ілик. - Пацієнт у режимі онлайн може бачити, що конкретно лікувальна установа може йому запропонувати. Запровадити цю ініціативу можна у будь-якому медичному закладі України хоч завтра, і для цього не потрібно приймати жодних законів. Могли помітити, що у переліку, які подали лікувальні заклади Одеси та Одеської області, значаться недорогі препарати. Закупівля дорогих ліків для лікування системних, специфічних захворювань проводиться за кошти з державного бюджету. Проводяться тендери, при цьому завжди з’являється ряд питань, бо має місце корупційна складова. Буквально днями вийшла постанова Кабінету Міністрів про те, що ця закупівля тепер може проводитись через міжнародні організації, які тривалий час займаються подібними речами. У законопроектах, які зареєстровані у Верховній Раді, пропонується надати медичним закладам реальну автономію. В умовах децентралізації це дасть можливість використовувати кошти, які напряму виділятимуться для медичних закладів, максимально прозоро, зокрема при закупівлі ліків для відповідного закладу. Контроль буде покладений на спостережні (наглядові) ради, які будуть діяти при цих медичних закладах”.

Схожі новини