Передплата 2024 ВЗ

Найкраща Різдвяна зірка – Сумської, найсмачніша кутя – Литовченко, вареники – Бучинської

Журналіст «ВЗ» побувала на третьому фестивалі Winter romantik fest у Яремчі.

У лижний сезон усі дороги ведуть до Буковелю, а на Різдвяні свята — до курортного Яремча Івано-Франківської області, де уже втретє відгримів Winter romantik fest. Девіз фестивалю — «Тепла подія холодної зими», а його локацією третій рік поспіль - Romantik spa hotel. Щороку фестиваль збирає відвідувачів з усіх куточків України та зірок українського шоу-бізнесу. Цього року розділити свято народження Христа до Яремча приїхалиспівачки — Наталія Бучинська, Марія Яремчук, актори - Віталій Борисюк, Ольга Сумська, володарка титулу «Міс Україна-1995», громадська діячка, меценат Влада Литовченко. Ведуча вечора — телерадіоведуча Тетяна Гончарова. Журналіст «ВЗ» відвідала Winter romantik fest, щоб на власному досвіді переконатися у романтичній атмосфері Різдвяних свят у гуцульському стилі.

… Більшість зірок, які брали участь у фестивалі, приїхали до Яремча заздалегідь. Ольга Сумська з чоловіком та молодшою донькою щодня відвідували Буковель, де каталися на лижах, а ввечері активно фестивалили з усіма гостями. Перше враження — фестиваль у Яремчі має попит. У готелі — аншлаг, усі номери зайняті. У Буковелі годі було знайти вільне житло. Тож лижники мешкали у сусідньому Татарові, Яремчі.

Перший день фестивалю - знайомство. У теплій атмосфері за келихом шампанського, вина та коктейлів зірки знайомилися з гостями, давали автографи, фографувалися. До селфі з Владою Литовченко, Наталею Бучинською, Віталієм Борисюком, Ольгою Сумською та Тетяною Гончаровою вишикувалися довгі черги. Деякі гості запитували, які сюрпризи готують VIP-и на Святвечір та Різдво, запитували про секрети відмінної форми та молодості. Усі з радістю ділилися секретами приготування куті, чи святкових вареників. Після знайомства на гостей чекав показ кінофільмів. Стрічку «Карпатське золото» презентувала Ольга Сумська, а «Тіні забутих предків» - народна артистка України Лариса Кадочникова. Також транслювали фільм «Білий птах з чорною ознакою».

Як сказав під час урочистого відкриття фестивалю засновник Winter romantik fest Іван Гаврон, це справжнє родинне свято, яке проводять у Яремчі третій рік поспіль. «Проект — здоровий, бо ним популяризуємо Карпати, українську культуру, традиції, - каже він. — А це як ніколи потрібно нам у складний час, щоб ми ще більше згуртувалися».

Другий день фестивалю був насичений кулінарними конкурсами — «Найкраща зіркова кутя», «Найкращі зіркові вареники» та конкурсом «Краща Різдвяна зірка». Стартували з останнього. Зірки по черзі обирали для себе команду, щоб майструвати Різдвяну зірку, готувати кутю і вареники. Співаки влаштовували тест для гостей на вокальні дані. Починали співати українську пісню чи колядку, передавали до залу мікрофон. Влада Литовченко формувала команду за інтелектуальним тестом, задавала різні питання. Борисюк разом із Іваном Гавроном влаштували спеціальний пивний конкурс для чоловіків. Хто швидше вип’є гальбу пива, той може брати участь у чоловічій команді Борисюка та Гаврона.

Потім кожна зірка тягнула жереб, щоб дізнатися, з якого матеріалу виготовити зірку. Ользі Сумській попалося зерно. «О, це на достаток! Очікуйте багатства», - підбадьорила Ольга. Решту селебрітіс декорували Різдвяні зірки стрічками, папером, тканиною чи цукерками. У групі підтримки були і діти, і молодь, і люди поважного віку. Кожен неабияк старався, бо на кону — перемога зірки в тому чи іншому конкурсі. Коли Різдвяні зірки були готові, Тетяна Гончарова сказала, щоб пустити їх по всьому Яремчі, тобто дати колядникам. Саме вони, начебто, мали би визначити, чия зірка є найкрасивішою. Та, згідно з умовами конкурсу, кращу Різдвяну зірку мали визначити на третій день фестивалю. Визначали за аплодисментами і оваціями гостей. Під час голосування були такі овації, що децибели зашкалювали. Хтось із знаменитостей рекламував свою зірку: «А у мене подвійна, подивіться». Віталій Борисюк вигукнув: «А у мене потрійна!». Так і не могли визначити, чия зірка найкраща. Довелося дати право вирішального слова Івану Гаврону. Він сказав, що усі Різдвяні зірки — красиві, оригінальні. Але на перемогу все ж заслуговує Різдвяна зірка Ольги Сумської, бо її виготовляти найскладніше. Зерно треба ретельно клеїти, щоб зірка не “посипалася”. «Наша ненька Україна живе зі зерна, тому зірка має символічне значення, - сказав Іван Гаврон. — Це найважча робота!».

Найсмачніші конкурси — зіркові вареники та кутя. Кожна знаменитість мала приготувати Різдвяну страву за своїм фірмовим рецептом. Наприклад, Ольга Сумська вирішила здивувати кутею із додаванням коньяку, вишень. Влада Литовченко не скупилася на сухофрукти, присмачила кутю чорносливом, курагою, волоськими горіхами. Інші співаки теж мали таємні секрети Різдвяних страв.

Поки усі працювали над кутею і варениками, ведуча вечора влаштувала конкурси для дітей. Але взяти участь вирішили і дорослі. Один з найзахоплюючих конкурсів — шукати по залу волоські горіхи. Вони були заховані і на рецепції, і в усіх потаємних закапелках. Хто знайде найбільше — тому приз: книжки, цукерки-Миколайчики, сувенірні ангели ручної роботи. Умова — кожна команда при знайденні горішка має мявкати, гавкати, хрюкати, мукати… Під час пошуку горішків смуху було чимало. Один веселий пан вирішив знайти горішок у… моїй сумці. А одній панянці, яка була при надії, хтось дав рекомендацію — бігати обережніше…

І ось кутя та вареники готові. Кожну тарілку з варениками та макітру з кутею пронумерували. Віднесли страви у ресторан, де кожен охочий міг продегустувати і проголосувати за улюблену страву зірок. Чия кутя чи вареники наберуть більше балів, той буде переможцем. На дегустування давали майже добу. Відвідувачі свята з нетерпінням чекали на результати голосування. Виявилося, що «Найкраща зіркова кутя» - Влади Литовченко. Влада сказала, що це кутя за татовим рецептом, яка здійснює бажання. А «Найкращі вареники» приготувала Наталія Бучинська.

Після оголошення результатів зіркових конкурсів на гостей чекав святковий концерт. Атмосферу свята запалювали Ольга Сумська разом з Віталієм Борисюком, Марія Яремчук, Наталія Бучинська. Гості танцювали, але свято має властивість завершуватися. Після шалених виступів зірок, гостей розважав етногурт «Ватаги».

Winter romantik fest відзначився ще одним заходом — благодійним аукціоном на підтримку проекту «Збережемо скарби разом!». На продаж виставили три лоти — фото творів мистецтва (ікон, картин), які стилізовані під картини. На перший погляд не скажеш, що це світлини. Під час аукціону збирали кошти на реставрацію творів мистецтва, які знаходяться в Івано-Франківському краєзнавчому музеї. Найдешевша реставрація однієї картини коштує 10 тисяч гривень. Перший лот — ікону Богородиці продали на торгах за півтори тисячі гривень (стартова вартість — 500 гривень). Картину із зображенням ангела продали за три тисячі, а ікону Богородиці з Одигітрії (та, що вказує шлях) — за 10 тисяч гривень. Цей лот придбав Іван Гаврон, пообіцяв тримати реліквію в готелі.

Фото автора

Схожі новини