Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Швидше вб’є високий тиск, ніж вірус імунодефіциту?

З ВІЛ-інфекцією можна прожити довге життя. Головне – вчасно виявити хворобу та тримати її під контролем

ВІЛ-інфекція уже не є смертельно небезпечним захворюванням. З моменту її відкриття у 1981 році перетворилася на хронічну. ВІЛ-інфекцію, як і діабет чи артеріальну гіпертензію, неможливо вилікувати, але можливо вплинути на перебіг, сповільнити прогресування і відтермінувати її заключну стадію — СНІД, коли різко знижується кількість CD4 лімфоцитів (Т-клітин, які борються з інфекціями) і людина помирає від ВІЛ-асоційованих захворювань (неінфекційних хвороб, пухлинних недуг або опортуністичних інфекцій).

За підрахунками американських експертів, 30 років тому середня тривалість життя хворих чоловіків становила 37,9 року, жінок — 35,2. Тепер інфіковані чоловіки доживають у середньому до 50,8 року, жінки — до 49,7. Окремим пацієнтам вдається прожити навіть 70 - за умови, що ведуть здоровий спосіб життя, а рівень СD4 лімфоцитів на початку їх лікування був вищим 350 клітин у 1 мм3 крові. “Таких результатів вдалося досягти завдяки ранній діагностиці і довгостроковій терапії”, - пояснюють медики.

36,9 млн. осіб — стільки хворих у світі нарахували у ВООЗ. 70% інфікованих живуть в Африці, на південь від Сахари. Кількість нових випадків зараження, починаючи з 2000 року, зменшилася більш як на третину, оскільки дедалі більше хворих звертається по медичну допомогу на етапі, коли ВІЛ-інфекція ще не перейшла у СНІД (це знижує ймовірність передачі збудника). Цього року до антиретровірусної терапії вдалося 15,8 млн. пацієнтів — на 2,2 млн. більше, ніж торік.

Метод терапії ВІЛ-інфекції полягає у пожиттєвому прийомі кількох препаратів, які зупиняють відтворення вірусу в організмі, відновлюють кількість CD4 лімфоцитів і, відповідно, адекватну імунну відповідь та збільшують тривалість і якість життя пацієнтів.

Варто здати аналіз крові на ВІЛ, якщо:

  • у минулому мали ризиковану поведінку (незахищені статеві контакти, перехворіли на захворювання, що передаються статевим шляхом, вживали ін’єкційні наркотики, вам переливали кров або її компоненти);
  • швидко і без видимої на те причини втрачаєте вагу (втратили 10% і більше від попередньої);
  • періодично у вас буває гарячка і так триває вже довше місяця;
  • у вас збільшились лімфатичні вузли більш як на 1 см (у понад одній зоні, крім пахової), при цьому жодних больових відчуттів може не виникати;
  • у вас — діарея, яка триває довше місяця;
  • протягом півроку у вас було два і більше епізодів кандидозу (молочниці) ротової порожнини;
  • вже більш як місяць у вас постійно “вистрибує” герпес на губах;
  • протягом останніх шести місяців у вас було два і більше епізодів рецидивуючих бактерійних інфекцій верхніх дихальних шляхів;
  • перехворіли на важку бактерійну інфекцію (пневмонію, менінгіт, емпієму, гнійний міозит, артрит або остеомієліт, бактеріємію, важкі запальні захворювання органів малого таза тощо);
  • протягом року у вас було два або більше епізодів рецидивуючої бактерійної пневмонії;
  • хворієте на оперізуючий герпес (лишай);
  • у вас анемія, нейтропенія або хронічна тромбоцитопенія;
  • ваші нігті уразив грибок;
  • у вас — себорейний дерматит;
  • хворієте на рак шийки матки, анального отвору тощо;
  • у вас — хронічний гепатит В та/або С.

Увага! Якщо знайшли себе у цьому переліку, не панікуйте. Це - лише підстава, щоб звернутися до лікаря. Не ставте собі діагнозів, не займайтеся самолікуванням.

“Кожна людина хоча би раз у житті повинна здати аналіз на ВІЛ-інфекцію”, - каже завідуюча амбулаторним поліклінічним відділенням Львівського обласного центру з профілактики та боротьби зі СНIДом Ірина Чайка.

Аналіз можна здати безкоштовно. Інформація — конфіденційна. Є можливість здати анонімно (тобто про результат ніхто, крім вас, не знатиме). Однак Ірина Чайка не радить цього робити. Для кожної людини дізнатися, що вона ВІЛ-інфікована, — це великий удар. Якщо поруч буде фахівець, який заспокоїть, пояснить, що навіть будучи інфікованим можна прожити довге життя (тим більше, що всі необхідні ліки ВІЛ-інфіковані та хворі на СНІД в Україні отримують безкоштовно), людина знайде у собі сили боротися з недугою.

Схожі новини