Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Воїнам АТО повезуть три тонни вареників

До Дня Незалежності України Центр забезпечення військових Народної самооборони Львівщини закликав усіх господинь-патріоток приєднатися до акції «Вареник».

У п’ятницю, 21 серпня, волонтерський десант Народної самооборони вирушає на Донбас - щоб зробити свято Незалежності для наших захисників особливим.

Акцію “Вареник” придумала і організувала журналістка Львівського телебачення, волонтер Ксенія Клим. “У Народній самообороні хлопці займаються більш “чоловічими” напрямами роботи, а я, як жінка, вирішила зайнятися чимось домашнім, що має привезти нашим воїнам на передову частинку домашнього тепла, - розповідає “ВЗ” Ксенія. - До кожної порції їжі господині докладають невеличкі послання-записки із добрими побажаннями. Розуміємо, як на війні цього не вистачає”.

“Майже рік тому знайшлося місце для Ксенії в нашому волонтерському бусі, який виїжджав у чергову поїздку на фронт, - розповідає керівник Народної самооборони Валерій Веремчук. - Відтоді вона не пропустила жодного виїзду, побувала на багатьох передових позиціях наших захисників. Вона не просто безстрашна журналістка, а й волонтер, яка організовує велику частину «смакоти» для героїв, заряджає бойовим духом і захисників, і волонтерів”.

Окрім їжі, для наших воїнів також збирають цигарки, чай, каву, спідню білизну, шкарпетки, ліхтарики, батарейки, художню літературу, консерви, дитячі малюнки та листи, обереги... «Зараз вареники ліплять по всій Львівщині, - розповідає “ВЗ” Ксенія. - Зголосилося кількасот господинь! Ліплять у школах, ресторанчиках, різними місцевими громадами. Тільки зі Самбірщини обіцяють привезти тонну вареників. Загалом плануємо зібрати три тонни вареників. Крім вареників, господині привезуть іншу їжу — голубці, котлети, тушковану капусту... Першу таку акцію ми організували на Великдень. Тоді було легше, бо було холодно. Зараз спеціально для спекотної погоди замовили 20-тонний рефрижератор. Аби він не їхав порожняком, готуємо таку велику кількість їжі. Господині пакують вже зварені вареники зі шкварками у пластикові відерка і заливають смальцем — так вони добре зберігаються. Воїнам залишається їх тільки розігріти на сковорідці”.

Ксенія розповідає, що під час минулої акції сама ліпила вареники, а тепер вистачає часу тільки на організаційні турботи. У четвер, 20 серпня, у Центрі забезпечення військових Народної самооборони до вечора збиратимуть вареники та інші харчі, привезені з усієї області. Продукцію одразу будуть відвозити до рефрижератора. Наступного дня волонтерський “обоз”, з яким поїде і Ксенія Клим, вирушить на передову. “За минулу поїздку ми “накрутили” 5 тисяч кілометрів, - розповідає волонтер-журналістка. - Три дні їздили по Луганщині і Донеччині. Почали від Станиці Луганської і доїхали аж до Красноармійська. Вдалося довезти героям тільки вареників 1300 кілограмів, а ще голубці, домашні шницлі, найрізноманітнішу випічку. Загалом 30 тонн води та продуктів”. За результатами поїздок Ксенія зробила документальний фільм «АТО: янголи в білих халатах» - про самовіддану роботу лікарів у зоні АТО. У червні її презентували на ТРК «Львів». А з останньої поїздки привезла матеріал для фільму “Незалежність на лінії вогню”.

Схожі новини