Передплата 2024 «Добра кухня»

10 липня стартує вступна кампанія

Без «хвиль», але з пріоритетами

Міністерство освіти та науки України затвердило нові умови вступу до вишів на 2015 рік. Згідно з ними, термін подачі документів до вузів буде коротшим, так званих хвиль вступу не буде, а максимальний підсумковий бал буде не 660, як торік, а 210.

«Цьогоріч вступна кампанія триватиме з 10 по 31 липня. Вона буде дещо коротшою, ніж у попередні роки, — розповів “ВЗ” проректор з наукової роботи Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького Олег Федець. — Практика останніх років показала, що абітурієнтам не потрібен цілий місяць для здачі документів».

«Окрім коротших термінів, не буде і так званих трьох хвиль вступу. З 10 по 31 липня абітурієнти подають копії документів. До 4 серпня приймальні комісії формують рейтингові списки. А до 8 серпня майбутні студенти повинні визначитися із місцем навчання та подати оригінали документів. 10 серпня відбуватиметься зарахування на бюд­жетну форму навчання, а до 17-го — на платну», — пояснив «ВЗ» заступник відповідального секретаря приймальної комісії ЛНУ ветеринарної медицини та біотехнологій Руслан Зверюк.

За словами проректора, скасування трьох хвиль вступу пов’язане з так званою пріо­ритетністю заяв. Як і раніше, абітурієнт зможе подавати документи до п’яти вузів — на три спеціальності у кожен. Водночас вступник складатиме такий собі список пріоритетів, де на першому місці буде най­омріяніший університет та спеціальність, а на п’ятнадцятому — найменш бажаний. Це унеможливить штучні черги, коли абітурієнти із високими балами були на горі списків усіх тих спеціальностей, куди подавали документи. Відтепер навіть якщо у майбутнього вступника нижча кількість балів, але конкретна спеціальність у нього найпріо­ритетніша, він матиме більшу можливість вступити, аніж абітурієнт, у якого вищі бали, але в заяві зазначено, що ця спеціа­льність менш пріоритетна. При цьому слід пам’ятати, що вказана у заяві пріоритетність після реєстрації не може бути змінена.

Ще однією цьогорічною новацією є скасування профільності предметів, натомість запровад­ження так званого вагового кое­фіцієнта, на який множитимуть бали із ЗНО кожного конкретного абітурієнта. Кожен вуз повинен був самостійно проставити для трьох предметів відповідний коефіцієнт — від 0,2 до 0,5. Сумарна кількість повин­на становити 0,9. Коефіцієнт атестата становить 0,1.

«Ми про­аналізували минулорічні тенденції та бали, з якими до нас вступали, — продовжив розмову Олег Федець. — До прикладу, найвищими були бали із біології, а найнижчими — з української мови. Отже, коефіцієнт бала із біології у нас 0,5, а з української мови — 0,2. Уявімо собі, що до нас прийде абітурієнт, який має з біології 200 балів, а з української — 150. Множимо 200 на 0,5. Виходить 100 балів. Тепер перемножуємо 150 та 0,2. Це буде 30... Тому з однакових предметів вступник може отримати неоднакові бали у різних вузах та на різноманітних спеціальностях. Цим коефіцієнтом вузи замінили профільність предмета. Це така собі важливість конкретного предмета для конкретної спеціальності. За бали із ЗНО та атестат можна набрати 200 максимально можливих. Якщо доплюсувати сюди ще бали за призові місця в олімпіадах та підготовчих курсах, то виходить 210 максимально можливих балів — на відміну від торішніх 660 (по 200 балів за три предмети ЗНО та 60 балів атестат. — Авт.)».

Згідно з новими умовами вступу, діти-сироти більше не матимуть пільг позачергового вступу. Натомість це право отримали вступники, чиї батьки загинули або зникли безвісти при виконанні військових обов’язків (учасники АТО). Під час подачі документів уже не потрібно надавати медичну довідку форми 086-о. Цей документ забрали із нових умов прийому.

Якщо торік документи прий­мали у тих абітурієнтів, які мали хоча б 140 балів із профільного предмета та по 124 із непрофільних, то цьогоріч ти або пройшов прохідний бал із ЗНО (мінімально 100) та здав його, або ні, і доведеться чекати наступного року. Усі абітурієнти, які не подолали порогового бала із ЗНО з української мови та літератури, атестат отримали, але до подальших випробувань із зовнішнього незалежного оцінювання допущені не були. А сертифікати минулих років не прийматимуть. Дійсними будуть лише сертифікати цього року.

Схожі новини