Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Вовки отаборилися біля Нового Роздолу

Сіроманці живуть в очеретах біля міського сміттєзвалища, харчуються дикими кабанами, козами, свійськими собаками і… викинутими продуктами

Це щось неймовірне! Вовки, яких зазвичай звикли бачити у віддалених карпатських нетрях, перебралися до 30-тисячного міста хіміків — Нового Роздолу. Отаборилися на закинутій території колишнього виробничого об’єднання «Сірка», яка заросла очеретами. Через загрозу для людей і домашніх тварин місцеві мисливці влаштували на непрошених гостей облаву. Під час останнього рейду вдалося знешкодити двох величезних хижаків — вовчицю і вовка. Кажуть, ще два «санітари лісу» сховалися від переслідувачів…

Чутки про вовків у навколишніх округах ходять давно. Восени у селі Новошино на сусідній Жидачівщині лісові розбійники «замочили» кількох телят, кіз, лошат. Селяни боялися ходити до лісу, пускати дітей до школи. Кілька днів тому єгері поранили вовка на смітнику поблизу села Павлова у Бережанському районі Тернопільської області. Загроза підібралася і до новороздільського мегаполіса. Один з його жителів — пан Мирон — розповів кореспондентові «Високого Замку», що лісові розбійники повновладно господарюють на міському сміттєзва-лищі, почуваються такими собі «смотрящими». Приблудних собак, які прибігають сюди поживитися, жбурляють наліво-направо, розривають на шматки. А що буде, якщо, не доведи Господи, нападуть на безхатченків, які задля підзаробітку розбирають там відходи?

Моторошну історію почули ми і від пані Ганни, жительки передмістя Нового Роздолу — Малехова. Каже, у ніч на Йорданські свята почула велику гризню у своєму дворі — увімкнула світло і угледіла великого вовка, який утікав, і… рештки домашнього Шарика.

Багато новороздільців також скаржилися, що нерідко вовки перебігали дорогу перед їхніми машинами…

Все це і стурбувало членів районного Товариства мисливців та рибалок — вирішили діяти, бо через такі вояжі і до біди недалеко. Організували масову облаву на вовків. У неділю, 27 січня, у рейд по новороздільських хащах пішло півсотні мисливців, у тому числі з Розвадова, Берездівців, Держова, Київця, Устя. Собак зі собою не брали — вовки можуть легко розправитися з ними. Незважаючи на всі мисливські хитрощі, з першого разу виманити хижаків із величезної площі, зарослої очеретом, не вдалося. Лише через кілька днів, коли облаву повторили, поблизу кар’єру з відходами фосфогіпсу облавники за свіжими слідами змогли виявити і знешкодити двох вовків. Очевидці розповідають, що у новороздільських гущавинах зачаїлися ще два вовки. Вислідити зараз їх складніше — бо розтанув сніг...

Убитий самець мав 43 кілограми і 162 см довжини, самиця важила 37 кг. Обоє були, як мовиться, в тілі, мали лискучу шерсть. Видно, від голоду не потерпали. Мисливець Михайло розповів кореспонденту «ВЗ»:

- Харчувалися вовки добре: неподалік сміттєзвалище, тож підбирали викинуті харчові відходи. А ще сіроманці промишляли на зайців, диких кіз, кабанів. Голова нашої районної організації УТМР Михайло Адам знайшов шкіру дикого кабана, яку «зняли» із загризеного підсвинка вовки.

Припускають, вовки у Галичину прикочували із чорнобильської зони, біля Нового Роздолу живуть років п’ять. Для них у цих краях благодать — тисячогектарні площі, які через припинення господарської діяльності заросли чагарниками…

Двох новороздільських трофейних вовків віддадуть відомому в області майстру-таксидермісту Мирону Пришляку, який виготовить з них чучела. Вони поповнять чиюсь приватну колекцію або стануть експонатами природознавчого музею.

Хоча полювальний сезон закінчився, мисливці і далі виходять у поля і ліси з рушницями — проводять профілактичні санітарні заходи.

- Відстрілюємо здичавілих собак, диких котів, єнотів, лисиць — всіх хижих звірів, які переносять сказ, загрожуючи здоров’ю людей і домашніх тварин, — пояснив кореспонденту «Високого Замку» член УТМР Андрій Міджак.