Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Сільські бібліотеки Львівщини – без води, тепла та нових книг

У рамках благодійної акції «Українські книжки – сільським бібліотекам», організаторами якої є ГО “Форум видавців” та Львівська обласна бібліотека для дітей, у Львові відбувся круглий стіл — за участі письменників, бібліотекарів, видавців, науковців, представників влади.

На засіданні піднімались питання щодо перспективи існування сільських бібліотек, їхнього загального стану та проблем із книжковими фондами.

За СТАТИСТИЧНИМИ ДАНИМИ Національної парламентської бібліотеки України, надходження до бібліотечних фондів сільських бібліотек у Львівській області з кожним роком суттєво зменшуються. У середньому за рік одна бібліотека отримує приблизно 50 видань, серед яких періодика та книги. Це впливає і на відвідуваність бібліотек. Адже сучасної літератури на стендах сільських бібліотек практично немає.

“Форум видавців щорічно проводить благодійні акції зі збору книг. Цьогоріч вперше вирішили спрямувати свою діяльність на сільські бібліотеки, де катастрофічно не вистачає книг, — розповіла під час круглого столу організатор акції, президент ГО «Форум видавців» Олександра Коваль. — Благодійна акція «Українські книги — сільським бібліотекам» завершується 1 грудня. До цього часу планували зібрати двадцять п’ять тисяч книжок. Проте за два місяці до нас надійшло лише п’ять тисяч. Серед благодійників — бібліотеки Львова та області, школи, вузи, видавництва, автори... Окрім того, на рахунок акції надійшли кошти від влади Львова. Проте для успішного проведення акції за три тижні нам потрібно зібрати ще двадцять тисяч книг. Закликаю усіх небайдужих долучитись до нашого збору. Адже якщо у селі зникає бібліотека, а залишається лише бар, село деградує та помирає”.

“Сьогодні бібліотеки у такому стані, що, не змінившись, вони помруть. Як би не боляче це було визнавати мені — бібліотекарю з 30-річним стажем, — наголосила організатор акції «Українські книги — сільським бібліотекам», директор Львівської обласної бібліотеки для дітей Лариса Лугова. — Бібліотека повинна заохочувати читати цікаву сучасну літературу. Днями повернулася з Польщі. На полицях тамтешніх бібліотек — література за останні п’ять років. Все старіше йде на макулатуру. Адже книги, окрім наукової літератури, довідників, словників, з роками втрачають актуальність”.

Директор Львівської обласної універсальної наукової бібліотеки Іван Сварник наголосив, що плачевний стан бібліотечних фондів — не єдина проблема сільських бібліотек. “На території Львівської області 1335 бібліотек. З них — 86% сільських, — розповів він. — Більшість приміщень сільських бібліотек потребує капітального ремонту. Окрім цього, 50% книгозбірень у селі не мають опалення. У рідкісних випадках в цих приміщеннях є вода, добре, якщо криниця на подвір’ї. Про туалети взагалі не йдеться. А коли запитував бібліотекарів у селі про комп’ютери та Інтернет, вони лише руками розводили”.

40% фонду бібліотек Львівщини — російськомовні книги. Хоча 86% користувачів читають книги лише українською мовою.

Бібліотекарі із сіл Львівщини наголосили, що особливо важко поділити між читачами ту мізерну кількість нових книг, які надходять. “У 1994 році бібліотека нашого села за місяць отримувала понад 80 книг. Зараз така кількість не надходить і за рік, — розповів бібліотекар села Коросне Юрій Зимник. — За день у бібліотеку приходить до двадцяти відвідувачів. Переважно це діти. А дитячих книг дуже мало. Та й ті, що надходять, важко поділити між усіма. Вони прочитають їх за тиждень і просять ще. А що я їм дам? Це відбиває у них інтерес до читання. А потім кажуть, що діти не читають!”.