Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Христина СОЛОВІЙ: «Часом слухаю джаз, коли сама вдома»

Розмова зі співачкою про джазовий фестиваль, «Євробачення» та зіркову хворобу.

28 червня, до Дня Конституції України, Alfa Jazz Fest презентує ексклюзивний виступ Христини Соловій на відкритій сцені, яка буде встановлена на площі Ринок. В основу концерту увійде альбом «Жива вода», продюсером якого став Святослав Вакарчук. Дебютна платівка артистки — це український фолк у сучасних аранжуваннях, який є синтезом стилів на перехресті джазу, блюзу та фолк-року. Концерт Христини стане подарунком для львів’ян і гостей міста та закриє програму фестивалю 2017 року. Між численними репетиціями та роботою у студії звукозапису «ВЗ» вдалося поспілкуватися зі співачкою.

— За місяць у Львові відбудеться Альфа Джаз Фест. У рамках заходу ви представите сольну програму. Чим здивуєте своїх прихильників?

— Велика радість мати сольний концерт на центральній площі міста, з яким мене так багато пов’язує. У лютому мала сольний концерт у Львівській опері. Для мене стало сюрпризом, що за місяць до концерту практично не було квитків. Тепер, сподіваюсь, потраплять усі охочі. Надзвичайно приємно долучитися до джазового фестивалю своєю музикою. До виступу готуюся з особливою відповідальністю. Спеціально для виступу підготуємо нові аранжування, які будуть у дусі фестивалю. Також презентую свою нову авторську творчість — пісні, які будуть у новому альбомі. Це буде особливий ліричний емоційний вечір.

— Ви слухаєте джаз?

— Джаз, як і вся музика, бере своє коріння з народної, з фолку, яким захоплене моє серце. Часом слухаю джаз, коли сама вдома. Не пропустила жодного Альфа Джазу. Захоплююсь, з якою віддачею та заглибленням у себе грають джазові музиканти. Це надихає.

— Будете мати можливість відвідати всі дні фестивалю?

— Дуже на це сподіваюся. Все залежатиме від концертного графіка. Цей період зазвичай досить насичений.

— Підтримуєте дружні стосунки зі своїм тренером з «Голосу країни» Святославом Ва­карчуком?

— Досі тісно співпрацюємо. Святослав продюсуватиме мій другий альбом. Усі мої здобутки значною мірою його заслуга та допомога. Довго думала, як описати наші стосунки. Він — мій музичний гуру — з санскриту перекладається як майстер, гідний, той, що знає шлях.

— Після «Голосу країни» та дружби з Вакарчуком не з’я­вилося зіркової хвороби?

— Про це краще запитати моїх близьких та знайомих. Вони мають краще відчувати, чи відбулись якісь зміни. Намагаюсь після кожного виступу виходити до прихильників, щоб дати автографи, фотографуватися. Одного разу виступала з ангіною, після концерту не мала сил і не вийшла, то люди це сприйняли як зіркову хворобу. Нервує втрата приватності. Але іноді їжджу на метро у Києві, на трамваї у Львові, гуляю центром і ніхто не впізнає. Але чим далі, тим рідше так щастить. Дивує, що люди почали мені вказувати, що робити, які слова вживати в піснях, як одягатися. Намагаюся не звертати на це уваги і залишатися собою .

— Днями у Києві відгриміло «Євробачення». Які ваші враження від конкурсу?

— Зізнаюся, не стежила за перебігом «Євробачення». Але вибір переможця приємно здивував. Мороз по шкірі від пісні португальця. Аплодую йому за виконання. Завантажила собі її у плеєр. Поділяю його філософію, що часто за шоу, ефектами, балетами забуваємо про саму музику. На наступний день переглянула виступи кількох фаворитів. Окрім Угорщини з етнічними мотивами, ніхто не сподобався. Також вражена виступом ONUKA — це було феноменально.

— Чи не хотіли б колись також спробувати свої сили на «Євробаченні»?

— Другий рік поспіль перемагають пісні з великої літери. Це приємно дивує. Не хочу зарікатися, але наразі не відчуваю, що маю пов’язувати себе з «Євробаченням», не думаю, що воно мені потрібно. Якщо відчую, що українці хочуть, щоб я презентувала країну, — тоді, можливо, задумаюсь над цим. Наразі, думаю, є чимало українських артистів, які дуже хочуть виступити на цьому конкурсі. Навіщо їм заважати?

— Як готуєтесь до концертів?

— Концерти для мене — це завжди новий досвід. Ще призвичаююсь до цього, вчуся. Готуюся до концертів на репетиціях. Перед концертом важливо виспатися та бути у хорошому гуморі. Після концерту відпочиваємо з музикантами, вечеряємо, слухаємо музику, гуляємо містом, у яке приїхали. Найважче після серії концертів. Тоді мені треба понад тиждень відпочинку, щоб знову набратися сили. Нещодавно почала займатись балетом, думаю про освоєння йоги.

— Ваші пісні про любов автобіографічні?

— Пісні складаються з мого досвіду та емоцій, які отримала. Але як вони до мене прийшли... Це можуть бути історії моїх близьких, історії з літератури, але, звісно, і мої переживання. Найбільша майстерність написати пісню, наче вона про кожного з нас.

— На носі літо. Де плануєте відпочивати?

— Сподіваюсь кудись поїхати, звісно, окрім музичних фестивалів (усміхається). Потребую відпочинку та перезавантаження. Спробую зробити все можливе, щоб зустрітися влітку з морем.

Фото Руслана Гуменюка.

Схожі новини