Передплата 2024 «Добрий господар»

Годину курили кальян? Вважайте, що викурили 100 традиційних сигарет

Пульмонолог розповіла про ризики «безпечного» куріння

Багато затятих вейперів ризикує злягти з тяжкою пневмонією, гострим бронхіолітом чи пневмонітом. Антибіотики у таких випадках – безсилі. Фотоколаж Power of positivity
Багато затятих вейперів ризикує злягти з тяжкою пневмонією, гострим бронхіолітом чи пневмонітом. Антибіотики у таких випадках – безсилі. Фотоколаж Power of positivity

Цьогоріч в Україні зафіксували перший випадок EVALI. Ця абревіатура розшифровується як e-cigarette or vaping product use associated lung injury — ушкодження легень, пов’язане з уживанням електронних сигарет або вейпу. Пацієнтом виявився 17-річний підліток, якого госпіталізували із задишкою, кашлем, підвищеною температурою, блювотою, болем у животі та втратою ваги.

Як пояснює лікарка-пуль­монолог Центру легене­вого здоров’я Вікторія Ярич, небезпеку для дихальної системи людини становлять ре­човини, що входять до складу за­правки для електронних сигарет — в’язкої рідини, яка допомагає доставити нікотин. Ці сполуки здатні викликати ліпоїдну пнев­монію — серйозне ураження ле­гень, яке може навіть призводи­ти до смерті. На щастя, у випадку з 17-річним хлопцем все обійшло­ся, хоч йому й довелося пробути у відділенні інтенсивної терапії два тижні.

Про перший сплеск захворю­ваності на EVALI повідомили аме­риканські медики у 2019 році, коли на лікарняні ліжка почало по­трапляти багато вейперів, і всі - з ураженнями легень різного типу: пневмонією, гострим бронхіолі­том (запаленням бронхіол) або пневмонітом (запаленням стін­ки альвеол). У всіх випадках запа­лення мало неінфекційну причину, тож антибіотики виявлялися без­силими — хворих доводилося ви­ходжувати на апаратах штучної вентиляції легень.

У клінічній картині EVALI, каже Вікторія Ярич, переважають рес­піраторні симптоми, такі, як ка­шель, біль у грудях та задишка (реєструють у 95% пацієнтів), але також і шлунково-кишкові про­яви: 77% хворих госпіталізують зі скаргами на біль у животі, ну­доту, блювоту й діарею. У деяких хворих шлунково-кишкові симп­томи передують респіраторним. Крім того, у 85% пацієнтів наявні ознаки інтоксикаційного синдро­му: підвищення температури тіла, озноб та слабкість.

Таку ж загрозу несе і кальян, який багато хто вважає безпеч­ною альтернативою сигаре­там, оскільки тютюн там буцімто «м'якший» і дим надходить у леге­ні після фільтрації в колбі, що ро­бить його нібито «чистішим».

Насправді, якщо годину поку­рити кальян, шкода для легень буде така, наче людина викури­ла… 100 сигарет! Під час курін­ня сигарети людина вдихає 0,6 л диму в той час, як курець калья­ну за один сеанс вдихає… 74,1 л диму! Небезпечним кальян є і для пасивних курців, адже, крім тютю­нового диму, їм доводиться вди­хати ще й продукти згоряння ву­гілля.

«Дим кальяну містить канце­рогенні речовини, важкі метали, чадний газ та інші небезпечні ре­човини, які також присутні у си­гаретному димі. Це нітрозаміни, поліциклічні ароматичні вуглевод­ні (ПАВ), формальдегід і бензол, — перелічує лікарка. — Також вна­слідок спалювання вугілля виділя­ється монооксид вуглецю. Люди, які курять кальян протягом 30 хви­лин, отримують велику дозу чад­ного газу, який викликає гіпоксію — нестачу кисню в організмі».

Звичка проводити дозвілля «у компанії» кальяну може спрово­кувати рак легень та рак іншої ло­калізації, серцево-судинні й рес­піраторні захворювання. А ще — призвести до формування за­лежності. Навіть якщо курити без­тютюновий кальян, уникнути шко­ди для здоров’я не вдасться, адже небезпечно вдихати будь-які про­дукти згоряння, зокрема арома­тизовані. Крім того, коли одна людина передає трубку калья­ну іншій, є ризик передачі небез­печних інфекційних недуг, як-от туберкульозу, гепатиту А, грипу, герпесу тощо.

Короткочасне вживання калья­ну також пов’язане з негативними наслідками для здоров’я:

  • підвищенням частоти сер­цевих скорочень та артеріально­го тиску;
  • зниженням функції легень;
  • інтоксикацією чадним газом.

«На жаль, куріння кальяну час­то асоціюється з відпочинком із друзями й створює псевдокуль­туру, яка набула популярнос­ті в Україні. Це велика соціально-медична проблема, тому треба проводити профілактичні захо­ди, зокрема оберігати людей від вторинного кальянного диму і контролювати дотримання чин­ного законодавства про заборону куріння в приміщеннях. Адже для молоді це може стати спусковим механізмом початку вживання ін­ших форм тютюну», — застерігає фахівчиня.

Схожі новини