Передплата 2024 «Добра кухня»

У спекотні дні кількість споживаної води збільшіть удвічі

Пити необхідно ма­ленькими ковтками і часто

За підрахунками вчених, улітку людина відчуває спрагу, якщо вона втрачає літр рідини з організму, при втраті двох літрів – знижується мозкова діяльність, трьох – починається запаморочення, а втрата чотирьох літрів – призводить до непритомності і серцевих нападів. Зазвичай частину рідини можуть заповнити фрукти, овочі, супи, але вони не здатні втамувати спрагу. Тож як рятуватися у надмірно спекотні дні?

Найперше, кількість спо­живаної води необхідно збільшити удвічі, тобто до 2 л щодня. Пити необхідно ма­ленькими ковтками і часто. Най­краща температура води для на­шого організму 20-24°С.

Від спраги рятує мінеральна вода зі скибочкою лимона. При виборі води краще віддавати пе­ревагу столовим або лікувально-столовим, ступінь мінералізації якої становить не більше 1 г/л. Однак людям зі серцево-судин­ними захворюваннями ліпше від­мовитися від мінеральної води.

Зелений чай – найкращий спосіб втамувати спрагу, його потрібно на третину менше, ніж води. Пити чай можна холодним, теплим, але обов’язково без цу­кру. У зеленому чаї міститься ві­тамін Р, який позитивно впливає на зміцнення судин, нормалізує кровообіг і знижує рівень холес­терину в організмі.

Чудовим напоєм у спеку вва­жається смородиновий морс, в ньому міститься безліч вітамінів і антиоксидантів.

Віддавайте перевагу фрук­товим і овочевим салатам, ба­клажанам, помідорам, огіркам, охолодженим пудингам тощо. М’ясо можна замінити на море­продукти.

Пережовувати їжу слід доти, доки шматочок не стане рідким. Тоді навіть важкі наїдки засво­яться відносно легко. Адже при жуванні відбувається не лише механічне подрібнення, а й зміна консистенції і початкове розще­плення.

Рекомендується уникати контрастних температур за один при­йом їжі (холодний суп і гаряча каша). Шкідлива також як дуже холодна (з холодильника) їжа, так і дуже гаряча.

Слід пам’ятати про кисломо­лочні продукти – кефір, кисляк, ряжанку. Ці продукти допома­гають травленню і відновлюють мікрофлору кишечнику, вони легко засвоюються організмом, втамовують спрагу та відчуття голоду.

Не вживайте шкідливих про­дуктів – консерви, особливо м’ясні і рибні, ковбаси, копченос­ті, майонез, кондитерські виро­би. Бажано уникати також всього солоного і солодкого, столового оцту, спецій, раніше приготовле­ної їжі. Обмежте вживання білого хліба з очищеного борошна і шлі­фованого рису (особливо хворим і людям, що мало рухаються).

Не рекомендується вживан­ня кави. Кофеїн, що міститься в цьому напої, є сечогінним за­собом, внаслідок чого організм зневоднюється, що призводить до підвищення тиску. Гіпертоні­кам заборонено пити каву і чай, оскільки вони сприяють підви­щенню тиску.

Не вживайте солодких газо­ваних вод. Високий вміст цукру лише провокує появу спраги, тому напій споживається у вели­ких кількостях. З кожною випитою склянкою в організм потрапля­ють концентрати, харчові барв­ники, ароматизатори та консер­ванти, які призводять до алергії і завдають шкоди організму.

Алкоголь вживати у спеку кате­горично заборонено. Навіть неве­ликі дози спричиняють величезне навантаження на серце і судини. Алкогольні напої підвищують те­пловіддачу, що тягне за собою пе­регрівання.

Схожі новини