Передплата 2024 «Добре здоров’я»

М’ясо і хрін – символи віри у Воскресіння

Усі страви мають сакральний сенс

В умовах воєнного часу, коли повітряні тривоги можуть лунати по кілька разів упродовж доби, українці навчилися готувати нашвидкуруч – баз тривалого маринування і запікання. Традиційними стравами на Великодньому сніданку є м’ясні страви і соуси з хроном до них.

Ковбаса та м’ясо у великодньо­му кошику – символ душевної ра­дості, щасливого сімейного жит­тя та поповнення сім’ї. Хрін – символ здоров’я і фізичної сили, сльози. Для християн це символ страждань і смер­ті Ісуса. Це також міцне коріння, яке може дати віра у Воскресіння. Воно ви­являється також у пошані до традиції і предків.

Хрін у поєднанні з солодким буря­ком – це Страсті Ісуса, увінчані (підсо­лоджені) Воскресінням. Рецепт тра­диційних бурячків простий – оцет або лимонний сік, цукор або мед, буряк, хрін і дрібка солі.

Нашвидкуруч можна приготувати й соус з хрону, який теж ідеально під­ходить до яєць, м’яса, риби, ковбас. Можна подати як гарячим, так і холод­ним.

Буженина

700-800 г свинячої шиї (м’ясо не має бути парним чи замороженим), 1 ст. лож­ка гірчиці (бажано зернистої або з червоним перцем), 1 ст. ложка рідкого меду, 3-4 зуб­чики часнику, сіль, перець – до смаку.

М’ясо ретельно промити та обсушити за допомогою папе­рових рушників.

Гірчицю змішати з медом до однорідності.

Нашпигувати свинину час­ником, посолити та ретельно обмастити гірчично-медовою сумішшю. Залишити маринува­тися на 2-3 год у прохолодному місці.

Нагріти духовку до 220°С.

М’ясо скрутити і щільно обв’язати шпагатом. Загорну­ти у фольгу, викласти у форму і поставити в духовку на 40-45 хв. Акуратно зняти фольгу, полити соком, що утворився, і постави­ти в духовку ще на 15-20 хв до утворення рум’яної скоринки.

Бурячки з хроном

600-800 г буряків, 2 ст. лож­ки натертого свіжого хрону, 2 ст. ложки лимонного соку, сіль – до смаку, цукор або мед – до смаку, 1 ст. ложка олії.

Зварити або запекти буряк у формі чи у рукаві до м’якості.

Охолоджений буряк натер­ти на найменшій тертці. Можна також половину буряків натер­ти на тертці з малими вічками, а половину – на найменшій. До натертого буряка додати олію, сіль, лимонний сік, ложку цу­кру і ложку хрону. Перемішати і скуштувати на солодкість та пі­кантність. Коли отримаєте смак буряка, який вам подобаєть­ся, відставити на кілька хвилин і скуштувати ще раз, бо сіль і цу­кор розчиняються через деякий час.

Соус з хрону

4 ст. ложки свіжого натер­того хрону, 10 ст. ложок гус­того натурального йогурту, 3 ст. ложки майонезу, 2 ст. ложки лимонного соку, сіль і перець – до смаку.

Додати в миску хрін, йогурт та майонез (за бажання) і ре­тельно перемішати.

Потрохи влити в соус лимон­ний сік і скуштувати. Пам’ятати, що пряний хрін і лимон поєдну­ються, але в більшій концентра­ції вони можуть бути неїстівни­ми. В кінці приправити сіллю і перцем. Якщо хрін домашній, краще додавати менше. Він значно гостріший за готовий у банці.

Лимонний сік є основним ін­ґредієнтом для соусу з хрону. Решту можна додавати до сма­ку, завдяки яким соус щоразу матиме інший смак і аромат. Чу­дово смакує такий соус з кро­пом, цибулею, журавлиною, яблуками і навіть дрібкою при­прави карі. Цей соус подають до яєць та м’яса. Все частіше заправку додають і в салати, в яких є солодкі добавки. Хрін до­бре поєднується з рибою, жир­ною птицею, паштетом…

Більше рецептів у рубриці «Кухня»

Схожі новини