Передплата 2024 «Добрий господар»

Бабуся, хеві-метал і запечена бульба із салом

Робочий день уже за плечима. Можна заплющити очі і розтрясти у маршрутці по дорозі накопичену втому. Та «відключитися» заважає надто звивна бабця, яка тягне у салон усі зароблені нині пожитки. Гуркіт-брязкіт її великогабаритних клунків дратує, бо не дає прислухатися до улюбленої мелодії шведської «АББИ», яку включив сентиментальний до 80-х років водій. Та нічого не вдієш — як писав в одній гуморесці на автобусно-дорожню тему відомий сатирик, старість треба поважати…

Нарешті наша шумна попутниця втихомирилася, перебирає в руках вервичку і змовляє молитву. Зате з’явився інший порушник салонної дрімоти — відразу за спинкою мого крісла якийсь студентик увімкнув на плеєрі хеві-метал, істеричні ритми якого продираються навіть через модерні звукопоглинаючі навушники. Щоб не чути тих «вар’ятів», статечний пенсіонер пересів на три ряди далі, а інша моя сусідка літніх років, буркнувши під ніс «Ну й молодь пішла!», закуталася у свій старенький каракуль.

Дорога рівняє бідних і заможних, молодих і старших — всіх однаково присипляючи автобусним теплом. Посапує і щасливо зморений «чужими» мелодіями студент. «На вахті» лише наша стійка бабуся, яка боїться проспати свою зупинку, де виглядає її «Михайлуньо з кониками». До потрібного пункту ще гей-гей, а вона уже почала вовтузитися. Розбуджений її гамором, піднявся на ноги той хлопчина з проводами у вухах. Поклав на крісло свою електроніку і давай підносити до переду старечі пакунки. Щаслива бабця тримається за поручні і за кожним його рухом тихо промовляє: «Дякую, синцю!».

Бабця успішно «десантувалася». А студентик зайняв своє місце, увімкнув телефон, дзвонить до когось. Шепоче у трубку, а чує весь напівсонний автобус: «Привіт, кохана! Я буду вдома хвилин за двадцять. Приготуй моєї улюбленої бульби «в мундирах» — запеченої, із салом. І капусти квашеної з олійкою. У нас ще залишилася капуста?».

Моя каракулева сусідка, яку теж розбудила бабуся, усміхнулася. Від недавньої її строгості і сліду не залишилось. Очі повеселіли. Мабуть, згадала себе молодою…

Схожі новини