Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Затримали того, хто «тиснув на кнопку»

Взяли під варту останнього учасника замаху на директора ринку «Шувар»

5 червня в селі Піщаному Бахчисарайського району Криму співробітники управління боротьби з оргзлочинністю ГУ МВСУ у Львівській області за підтримки бійців спецпідрозділу міліції “Сокіл” у присутності слідчого прокуратури Львівської області затримали Олександра Машевського — людину, яка 26 жовтня 2006 року вчинила замах на директора ринку “Шувар” Романа Федишина. Підприємця тоді лише поранило. Та від спрацювання закладеної під його автомобіль вибухівки загинула випадкова жертва злочину, чотирнадцятирічна ліцеїстка Марійка Куцинда.

Убивство, що сколихнуло Львів, сталося 26 жовтня 2006 року, на початку робочого дня. Того ранку власник ринку Роман Федишин та його охоронець помітили під днищем автівки Федишина “Міцубісі”, припаркованої на вулиці Чукаріна, навпроти входу до ринку, якийсь підозрілий предмет. Разом із начальником охорони ринку Леонтієм Юхимовичем пан Федишин почав наближатися до автівки, і цієї миті автомобіль вибухнув. Романа Федишина та начальника охорони легко поранило. Та на асфальті залишилася лежати смертельно поранена 14-річна учениця розташованого неподалік ліцею “Оріяна” Марійка Куцинда (на фото), яка того ранку йшла до ліцею, тримаючи за руку свою молодшу сестричку, третьокласницю Катрусю.

Десант і його команда

Замах на директора ринку “Шувар” правоохоронцям вдалося розкрити упродовж місяця. З’ясувалося, що вбивство відомого бізнесмена, депутата Львівської міськради, замовив його компаньйон по бізнесу, адміністратор ринку Володимир Панасенко. У буремні дев’яності роки, коли ринок лише починав розбудовуватися, Панасенко, тоді більше відомий за прізвиськом Десант, входив у злочинне угруповання нині покійного авторитета Васі Хіміка (застрелений пострілом в голову поблизу готелю “Тустань” 14 травня 1997 року). Як і багатьом підприємцям, Федишину тоді “зробили пропозицію, від якої не можна було відмовитися”. Під тиском бандитського “даху” він мусив оформити частину акцій “Шувару” на прізвища дружин кількох “бригадирів” Хіміка, а їх самих оформити на роботу в адміністрацію ринку.

Коли часи тотального бандитського рекету завершилися, Десант вирішив відрізати собі більшу частку пирога, тобто отримати контроль над тоді вже одним із найпотужніших в Україні ринків. Та досягти свого він міг лише після ліквідації головного власника ТзОВ “Ринок Шувар”.

Убивство Федишина Десант замовив через посередника Олександра Рудого двом дрібним підприємцям, які “годувалися з ринку”, — Олександру Єгорушкіну та Олександру Машевському. Для виготовлення вибухівки злочинний дует купив у такого собі Хороновського тротил.Зловмисники при цьому казали продавцеві, що хочуть підірвати у Дніпропетровську автобус, щоб залякати якогось тамтешнього підприємця. Продавець тротилу теоретично пояснив кілерам-аматорам, як виготовляти вибухівку: як закладати тротил у ємність, свердлити у ній отвір, встановлювати детонатор... Далі дрібні підприємці, які вирішили стати кілерами, діяли самотужки. Виготовляв вибуховий пристрій та кілька разів його випробовував Машевський. Йому єдиному вдалося втекти від правосуддя...

Справа завершилася

18 вересня 2008 року Апеляційний суд Львівської області виніс вирок у справі про замах на директора ринку “Шувар” Романа Федишина та вбивство Марічки Куцинди. Одного з виконавців замаху, Олександра Рудого, засудили до 12 років позбавлення волі. До 14 років позбавлення волі засудили Олександра Єгорушкіна. Замовника злочину Володимира Панасенка засудили до довічного ув’язнення.

Понад шість років Олександр Машевський переховувався від слідства. Та півроку тому, розповів “ВЗ” начальник ГУ МВСУ у Львівській області генерал-майор Олександр Рудяк, цей чоловік з’явився на Львівщині. Правоохоронцям тоді не вдалося “вирахувати” точне місцезнаходження злочинця. Півроку тривали слідчо-оперативні заходи, і нарешті слід убивці знайшовся в Криму.

Затриманий у Бахчисарайському районі чоловік, розповів начальник УБОЗу ГУ МВСУ у Львівській області Василь Телиця, безпосередньо причетний до замаху на Федишина. Саме ця людина натиснула на кнопку мобільного телефону, щоб радіокерована вибухівка спрацювала. Зараз він дає зізнавальні показання слідчим. Бо добре розуміє, що лише співпраця зі слідством допоможе уникнути пожиттєвого ув’язнення.

Власник ринку “Шувар” Роман Федишин, дізнавшись про затримання людини, яка намагался його вбити, не приховував свого здивування. У розмові з генералом Рудяком підприємець зізнався: вважав, що про справу давно забули.