Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Стало відомо, хто отримав Нобелівську премію в галузі економіки

  • 11.10.2021, 14:55
  • 422

Три американські професори стали лауреатами премії в галузі економіки

11 жовтня Нобелівський комітет визначив Нобелівськими лауреатами в галузі економіки професора Каліфорнійського університету в Берклі Девіда Карда («за емпіричний внесок в економіку праці»), професора економіки кафедри імені Форда Массачусетського технологічного інституту Джошуа Девіда Ангриста і професора економіки Стенфордської вищої школи бізнесу Гвідо Імбенса («за методологічний внесок в аналіз причинно-наслідкових зв'язків»).

«Цьогоріч лауреати надали нам нове розуміння ринку праці та показали, які висновки про причинно-наслідкові зв'язки можна зробити з природних експериментів. Їх підхід поширився на інші області й зробив революцію в емпіричних дослідженнях», — зазначили в комітеті.

«Багато важливих питань в соціальних науках пов'язані з причиною і наслідками. Як імміграція впливає на рівень оплати праці та зайнятості? Як освіта впливає на майбутній дохід? На ці питання важко відповісти, тому що нам нема з чим порівнювати. Ми не знаємо, що б сталося, якби імміграція була б меншою, або якби ця людина не продовжувала навчання. Лауреати цього року показали, що на ці та подібні питання можна відповісти за допомогою природних експериментів. Ключ полягає в тому, щоб використовувати ситуації, в яких випадкові події або зміни політики призводять до того, що до груп людей ставляться по-різному, таким чином, щоб це нагадувало клінічні випробування в медицині», — йдеться в релізі Нобелівського комітету.

Зокрема, Девід Кард проаналізував вплив мінімальної заробітної плати, імміграції та освіти на ринок праці. Результати показали, що підвищення мінімальної заробітної плати не обов'язково призводить до скорочення числа робочих місць. Також стало відомо, що ресурси в школах набагато важливіші для майбутнього успіху учнів на ринку праці, ніж вважалося раніше.

Читайте також: Стало відомо, хто став лауреатом Нобелівської премії з літератури