Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Сербія проти насильства» — за повторні вибори

Опозиція каже, тільки до Белграда влада завезла 40 тисяч «виборців» із Республіки Сербської. А це частина іншої держави — Боснії і Герцеговини…

Демонстрація прихильників сербської опозиції у Белграді. На думку мітингарів, результати парламентських виборів було спотворено. Фото AP.
Демонстрація прихильників сербської опозиції у Белграді. На думку мітингарів, результати парламентських виборів було спотворено. Фото AP.

Після парламентських виборів у Сербії тисячі прихильників опозиції вийшли у Белграді на демонстрацію протесту. Опозиційні лідери, що вимагають повторного голосування, розпочали голодування, мовляв, влада намагалася сфальсифікувати вибори, зокрема, завозила на дільниці виборців із сусідньої Боснії і Герцеговини, які не мали право голосувати в Сербії. Суттєві порушення, зокрема, випадки залякування виборців і купівлі голосів, зафіксувала й спостережна місія ОБСЄ.

Партія Вучіча перемогла навіть у столиці

На парламентських виборах у Сербії, які відбулися 17 грудня, перемогла права коаліція на чолі з правлячою зараз Сербською прогресивною партією (SNS). Її пов’язують зі сербським президентом Алєксандром Вучічем (хоча формально той вийшов із цієї політсили у травні 2023 року). SNS одержала на виборах 46,7% голосів, що забезпечить цій політсилі самостійну більшість у Скупщині (матиме 127 або 128 мандатів із 250).

Другий результат показала проєвропейська лівоцентристська коаліція «Сербія проти насильства» (SpN), інформує wyborcza.pl. У неї 23,6% голосів, це 65 мандатів у парламенті. На третьому місці (6,6%).- Соціалістична партія Сербії.

Одночасно з парламентськими виборами відбулися також місцеві - в автономному краї Воєводина й Белграді. У цих регіонах також виграла SNS. У Воєводині пропрезидентська партія здобула 47% голосів, а у столиці, на перемогу в якій небезпідставно розраховувала опозиція, — 39%. «Сербія проти насильства» набрала в Белграді 34% голосів, відтак матиме у міській раді на сім мандатів менше, ніж політична сила Вучіча.

ОБСЄ: на виборах було «сильне залучення президента»

Опозиційний альянс «Сербія проти насильства» не має наміру визнавати результати парламентських виборів. В опозиції кажуть про серйозні порушення виборчого законодавства, зокрема, про незаконну реєстрацію виборців, купівлю голосів і фальсифікацію результатів.

Критика лунає також із боку спостережної місії ОБСЄ (Організації з безпеки й співпраці у Європі). «Парламентські вибори в Сербії були добре організовані технічно й пропонували виборцям спектр політичних альтернатив, — заявив голова спостережної місії ОБСЄ на сербських виборах Райнгольд Лопатка. — Водночас вибори відзначилися сильним залученням президента, що у поєднанні зі системною перевагою правлячої партії створило несправедливі умови».

Спостерігачі ОБСЄ звернули увагу на зловживання державними ресурсами під час виборчої кампанії, брак розділення офіційних функцій високопосадовців та їхньої передвиборної діяльності, а також випадки залякування виборців і купівлі голосів.

«Ми зафіксували рекордну кількість порушень, у тому числі завезення виборців із-за кордону, — розповіли експерти сербського Центру досліджень, прозорості й підзвітності (CRTA). — Розмаїття й масштаби порушень є такими, що результати голосування не відображають вільно висловлену волю виборців Белграда».

Як підрахував CRTA, «порушення, які безпосередньо вплинули на результати парламентських виборів, зафіксовано в столиці у 5% виборчих комісій, а такі, що змінили результати виборів у Белграді, спостерігалися у 9% виборчих комісій».

«Надвиробництво виборців, які не живуть у Сербії»…

Після голосування один із лідерів опозиції Мірослав Алєксіч розповів, що до Белграда на дільниці завезли аж 40 тисяч етнічних сербів, які живуть у Республіці Сербській — складовій частині іншої держави, сусідньої Боснії і Герцеговини. Яким чином ті люди змогли проголосувати на виборах у Сербії? Її уряд видав їм відповідні документи…

Незадоволені підсумками виборів прихильники опозиції жбурляли в будівлю сербської ЦВК помідори, яйця й рулони туалетного паперу. Гасла були відповідні, зокрема, «Злодії!» і «Вучіч — злодій!»…

«Надвиробництво виборців, які не живуть у Сербії, а тим паче в Белграді, є грубим порушенням закону, — наголосила інша лідерка опозиції, Марініка Тепіч. — Використаємо усі наявні у нас законні засоби, щоб демократично захистити волевиявлення народу. Не погодимося з підсумками виборів у Белграді. Я і мій колега Алєксіч залишимося тут і розпочнемо голодування».

«Вучіч не призначив би вибори, якби не сподівався на перемогу»

Як і попередні парламентські вибори в Сербії (у квітні 2022 року), ці були достроковими.

«Вучіч не призначив би дострокові вибори, якби не сподівався на перемогу, — розповів, зокрема, Радіо „Вільна Європа“ аналітик Johns Hopkins University Деніел Сервер. — Аби одержати кращий результат, Вучіч використав владні важелі. Створив несправедливу систему, яка йому вигідна».

Сербія уже кілька років має офіційний статус кандидата на членство в Європейському Союзі, розпочала з ЄС переговори про вступ. Але до запроваджених Євросоюзом санкцій проти росії, яка напала на Україну, Белград уперто не приєднується… Як пояснила нещодавно прем'єр-міністерка Сербії Ана Брнабіч, сербський уряд не робить цього через те, що більшість населення країни антиросійські санкції не підтримує.

Схожі новини