Передплата 2024 ВЗ

Старі босоніжки продали за 220 тисяч доларів

Чому так дорого? Бо належали колись комп’ютерному генію Стіву Джобсу

Босоніжки одного з "батьків" комп'ютерів Appple Стіва Джобса продали значно дорожче, ніж прогнозували експерти. Фото Juliens Auctions
Босоніжки одного з "батьків" комп'ютерів Appple Стіва Джобса продали значно дорожче, ніж прогнозували експерти. Фото Juliens Auctions

Аукціонний дім Julien’s Auctions (Каліфорнія, США) виставив на продаж босоніжки, які належали колись одному із засновників комп’ютерної компанії Apple Стіву Джобсу. Лот виявився напрочуд привабливим для покупців. Експерти прогнозували, що сандалі підуть із молотка за 60−80 тисяч доларів, а їх продали аж за 220 тисяч!

Покупець, який придбав найдорожчі у світі босоніжки, побажав залишитися невідомим.

Після Стіва Джобса це взуття належало Марку Шеффу, який у 80-х роках минулого століття працював у будинку бізнесмена в Олбані (штат Каліфорнія). Джобс подарував Шеффу свої босоніжки, коли перебирав свій гардероб.

Як розповіли організатори аукціону, ці коричневі замшеві босоніжки Birkenstock Стів Джобс носив у ті часи, коли у гаражі свого дому в Лос-Альтосі разом зі своїм партнером Стівом Возняком створював перший комп’ютер Apple. Взуття цієї німецької фірми Джобс обрав через його практичність і довговічність.

«Ці сандалі були для Стіва такою собі уніформою»

«Сандалі були частиною його простого іміджу, — розповіла німецькому виданню Vogue під час однієї з презентацій унікального лота Крісанн Бреннан, колишня партнерка Джобса і мати його першої дитини. — Ці босоніжки були для нього такою собі уніформою. Її чудова перевага полягає у тому, що вранці не мусите думати про те, у що сьогодні вбратися… Стів ніколи б нічого не зробив і не купив тільки заради того, щоб виокремитися з-поміж інших. Він був переконаний у розумності й практичності дизайну цього взуття, і у його комфортності. У босоніжках Birkenstock Стів не почувався бізнесменом, тож міг мислити творчо».

Перед аукціоном старі сандалі Стіва Джобса презентували, зокрема, у першій у США крамниці Birkenstock (Нью-Йорк), у штаб-квартирі Birkenstock у Рамсі й Музеї історії землі Баден-Вюртемберґ у Штутґарті (Німеччина).

Схожі новини