Передплата 2024 «Добрий господар»

«Найбільша телевізійна подія в історії»

Трансляцію похорону британської королеви Єлизавети ІІ дивитимуться 19 вересня понад 4 мільярди осіб — половина населення планети

Зараз труна з тілом британської королеви перебуває у Вестмінстерській залі Букінґемського палацу в Лондоні. Похорон Єлизавети ІІ відбудеться у понеділок, 19 вересня. Фото telegraph.co.uk.
Зараз труна з тілом британської королеви перебуває у Вестмінстерській залі Букінґемського палацу в Лондоні. Похорон Єлизавети ІІ відбудеться у понеділок, 19 вересня. Фото telegraph.co.uk.

Наразі найбільше людей перед телеекранами зібрало відкриття Літньої Олімпіади-1996 в Атланті (США), коли Олімпійський вогонь запалив легендарний американський боксер Мохаммед Алі. За тією церемонією спостерігали 3,5 мільярда телеглядачів. «Завдяки прогресу, зокрема, через те, що більшість із нас має телевізор у кишені, похорон Єлизавети II затьмарить відкриття Ігор в Атланті», — розповіла Daily Express аналітикиня WatchTVAbroad Кароліна Бельтрамо.

«Любов до королеви й захоплення нею панують у цілому світі, тож похорон Єлизавети ІІ стане найбільшою телевізійною подією в історії», — додала Бельтрамо. Для порівняння, трансляцію похорону принцеси Діани, яка загинула в автокатастрофі 25 років тому, дивилися по ТБ близько 2,5 мільярда людей у ​​всьому світі, зокрема, 31 мільйон британців — рекордна кількість телеглядачів для події, яку транслювали в Сполученому Королівстві у прямому ефірі.

Британські телеканали BBC і Sky News іще у середу, 14 вересня, запустили «стрім» із Westminster Hall (Вестмінстерської зали) у Букінґемському палаці, де стоїть труна з тілом королеви Єлизавети ІІ. Церемонію її похорону, що розпочнеться зранку в понеділок, 19 вересня, чимало телеканалів, зокрема, британські BBC, ITV і Sky News, транслюватимуть наживо від початку до кінця.

Усе розпочнеться о 6.30 ранку

У понеділок, 19 вересня, о 6.30 ранку (тут і далі - час за Лондоном, який відстає від київського на дві години) буде припинено доступ до Вестмінстерської зали в Букінґемському палаці, де зараз відбувається прощання з тілом королеви. О 10.35 труну встановлять на гарматний лафет, і о 10.44 похоронна процесія вирушить у бік Вестмінстерського палацу, куди має прибути через вісім хвилин. Король Чарльз III і дев’ятеро інших членів королівської родини йтимуть за труною.

Поминальне богослужіння розпочнеться у Вестмінстерському абатстві об 11.00 і триматиме близько години. Після двох хвилин мовчання, рівно о 12.00, пролунає національний гімн Сполученого Королівства — Gоd Save the Queen, тобто «Боже, храни Королеву». (Тепер, коли на престол зійшов король Чарльз ІІІ, перший рядок гімну звучатиме трохи інакше, а саме Gоd Save the King — «Боже, храни Короля»).

Потім труну з тілом Єлизавети ІІ знову помістять на гарматний лафет, і похоронна процесія вирушить до Арки Веллінґтона, розташованій у задній частині паркової зони Букінґемського палацу. Там труну перемістять у катафалк, який перевезе її до Віндзорського замку. Члени монаршої родини поїдуть до Віндзора автомобілями.

Де спочине тіло королеви Єлизавети II?

О 16-й годині у каплиці святого Джорджа розпочнеться богослужіння, у якому, крім королівської родини, візьмуть участь придворні, а також нинішні й колишні працівники королівських резиденцій. Під час служби труну перенесуть до королівської крипти, розташованої у підземеллі каплиці. О 19.30 труну за присутності лише членів монаршої родини покладуть до могили в капличці короля Джорджа VI, поруч із батьками Єлизавети ІІ та її чоловіком, принцом Філіпом, який помер минулого року.

Від Другої світової до пандемії коронавірусу

«Королева Єлизавета II перебувала на троні найдовше в історії Великої Британії, — нагадує намібійське видання Windhoek Express. — Вона зійшла на престол 6 лютого 1952-го 25-річною і правила 70 років. За цей час Єлизавета ІІ бачила чимало змін. Коли зійшла на трон, Сполучене Королівство ще оговтувалося від Другої світової війни. А в останні роки свого життя королева під час пандемії Covid-19 вітала людей з усього світу завдяки Zoom… Єлизавета ІІ протягом свого життя була королевою не лише Великої Британії, а 32 інших держав, і очолювала Співдружність Націй. Погляди на монархію як інституцію можуть бути різними, але смерть Єлизавети ІІ відчули у цілому світі».

Схожі новини