Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Правнуки Олександра Олеся дали згоду на перепоховання письменника в Україні

  • 04.01.2017, 08:08
  • 4 879

Родичі митця живуть у Канаді.

Знайдені родичі українського поета і письменника Олександра Олеся, які погодилися на його перепоховання в Україні. Про це повідомив посол України в Канаді Андрій Шевченко в Twitter, передає УТ.

«Ми розшукали двох канадських правнуків Олександра Олеся. Родина згодна на його перепоховання в Україні. Нехай йому пухом буде наша земля", - написав посол.

В'ятрович: "Олександр Олесь повинен бути перепохований на Лук'янівському кладовищі"

"Що стосується видатних українців - наша держава сама має ініціювати їх повернення на рідну землю для поховання в Національному пантеоні", - зазначив В'ятрович.

Голова Інституту національної пам'яті України Володимир В'ятрович вважає, що відомий український поет Олександр Олесь повинен бути перепохований на Лук'янівському кладовищі. Про це він повідомив на своїй сторінці в Facebook.

"Олександр Олесь повинен бути перепохований в Україні. Найкраще місце для цього - алея почесних поховань на Лук'янівському кладовищі. Але рішення цієї конкретної проблеми не вирішує проблему в цілому. У світі розкидані могили видатних українців. Частина з них залишиться на місці і буде вимагати спільної опіки місцевих українських громад та Української держави. Частину належить перепоховати в Україні через неможливість займатися ними на місці нинішнього поховання. А що стосується видатних українців - наша держава сама має ініціювати їх повернення на рідну землю для поховання в Національному пантеоні", - зазначив В'ятрович, передає 112 канал.

Порошенко доручив МЗС втрутитися у ситуацію з ексгумацією останків Олександра Олеся у Чехії

Президент України Петро Порошенко доручив Міністерству закордонних справ терміново втрутитися в ситуацію щодо поховання відомого українського письменника Олександра Олеся у Чехії, передає Новое Время.

Про це повідомив прес-секретар голови держави Святослав Цеголко у Facebook.

Крім того, Порошенко доручив МЗС зв'язатися з родичами Олександра Олеся в Канаді для з'ясування можливості перепоховання його в Україні.

У Чехії хочуть примусово ексгумувати останки українського письменника Олександра Олеся

Останки відомого українського письменника Олександра Олеся, який похований на Ольшанському кладовищі в столиці Чехії, Празі, можуть бути примусово ексгумовані.

В могилі письменника збираються поховати іншу людину. За чеськими законами, після поховання родичі або друзі померлих повинні платити ренту за місце на кладовищі, розміром в 20 тисяч чеських крон на 10 років, передає УТ.

За словами представників місцевої української громади, до недавнього часу ренту за могилу Олеся платив, за власною ініціативою, громадянин Чехії і виходець з України Володимир Михайлишин. Проте нещодавно Михайлишин помер, і тепер його син хоче поховати батька на могилі Олександра Олеся.

За словами українських діаспорян, перепоховання заплановане на 12:00 3 січня 2017 року, плани подальшого поховання останків Олеся і його дружини невідомі.

У свою чергу міністр інформаційної політики Юрій Стець зазначив, що відповідні державні установи вже поінформовані про проблему і намагаються вирішити її.

Ми плакали на цвинтарі, безсилі,

А скрізь жовтіли на землі

Потоптані знамена милі

І наші зламані шаблі.

І сотні нас з чужинцем побратались,

Втекли від нас в ворожий стан

І разом з ворогом знущались

З кривавих наших сліз і ран.

Свої — серця нам виривали,

Чужі — тесали нам хрести,

А ми дивились і не знали,

Куди нам з цвинтаря іти.

Олександр Олесь, 1908

Схожі новини