Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Російська інтелігенція звернулась до Путіна: "Сенцов відмовляється від побачень і не відповідає на листи"

  • 24.12.2016, 17:51
  • 2 404

60 членів Російського ПЕН-центру, що об'єднує письменників, поетів і журналістів, звернулися до президента Росії Володимира Путіна з проханням помилувати українського режисера Олега Сенцова.

У заяві йдеться, що звинувачення проти Сенцова базується тільки на показах свідка, а також додається, що режисер скаржився на тортури, але не визнав свою провину, повідомляє Colta.ru.

Автори звернення наголошують, що з режисером, який у Якутії відбуває 20-річний строк за тероризм, перервався зв'язок. Вони висловлюють побоювання за його моральний і фізичний стан. І просять помилувати Сенцова.

Подаємо звернення Російського ПЕН-центру повністю:

«Президенту РФ В.В. Путіну

У ці передріздвяні дні, коли багато людей, незалежно від особистих поглядів і релігійної приналежності, прагнуть, слідуючи давній традиції, проявляти людяність і милосердя, ми, члени Російського ПЕН-Центру, хочемо сказати про необхідність якомога швидше виправити найбільшу несправедливість - 20-річний вирок нашому колезі, прозаїку і режисерові Олегу Сенцову.

2 грудня 2016 року на спільному засіданні двох Рад з культури і російської мови режисер Олександр Сокуров просив і навіть благав Вас помилувати Олега Сенцова, заарештованого ФСБ 10 травня 2014 року. Підтримуючи в цьому Олександра Сокурова, ми, члени Російського ПЕН-центру, просимо Вас поширити на Олега Сенцова процедуру помилування.

Олег Сенцов перебуває в ув'язненні 2,5 року. При тому, що звинувачення в злочинному намірі (за версією слідства, навесні 2014 року він дав вказівку своїм спільникам підірвати пам'ятник Леніну в Сімферополі, а також планував теракт у "Вічного вогню" в місті на 9 травня) будувалося на свідченнях одного з підсудних, від яких він відмовився під час суду - як таких, що були дані під тортурами. Тортури застосовувалися і до Олега, що підтверджували його адвокати, однак він своєї провини ніколи не визнавав. Всі звинувачення в суді відкидав із тим спокоєм і гідністю, які може проявити тільки людина, впевнена в своїй правоті і невинуватості.

Сьогодні Сенцов в якутської колонії, його друзі та колеги говорять, що зв'язок з ним перервався, він відмовляється від побачень і не відповідає на листи. Це вказує на вкрай небезпечний психологічний стан, свідчить про важкі моральні (а може, й фізичні) страждання. До недавнього часу була надія, що Олег Сенцов буде включений в програму обміну ув'язненими між Росією і Україною. Але в жовтні 2016 року Міністерство юстиції Росії відмовило в передачі Олега Сенцова Україні, громадянином якої він себе вважає. Посилання на те, що закон про приєднання Криму передбачає автоматичний перехід до громадянства Росії, звучить як відгомін кріпосного права. Сенцов не подавав заяви про вихід з українського громадянства, він не поривав із країною, яку вважає своєю батьківщиною.»

Схожі новини