Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Скандал з літаком "Бєлавіа" отримав судове продовження

  • 15.11.2016, 09:31
  • 3 812

Окружний адміністративний суд Києва відкрив провадження за позовом Армена Мартиросяна до СБУ через інцидент з літаком авіакомпанії "Белавіа".

Про це йдеться на сайті суду.

"Окружний адміністративний суд міста Києва відкрив провадження у справі за позовом Армена Мартиросяна до Служби безпеки України щодо визнання протиправними їхніх дій при поверненні літака авіакомпанії "Бєлавіа" в аеропорт "Київ", - йдеться в повідомленні.

Судове засідання призначено на 26 січня.

Нагадаємо, 21 жовтня літак авіакомпанії "Бєлавіа" повернули у київський аеропорт "Жуляни" під загрозою підняти винищувачі. Боїнг 737-800 виконував рейс за маршрутом Жуляни (Київ) - Мінськ, але був змушений повернутися в аеропорт вильоту. На борту перебували 136 пасажирів і 6 членів екіпажу.

Після посадки з борта повітряного судна правоохоронні органи України зняли одного пасажира, який є громадянином Вірменії Армена Мартиросяна.

В СБУ України повідомили, що літак "Бєлавіа" було повернуто до аеропорта "Жуляни" (Київ) через те, що СБУ отримала інформацію про іноземного громадянина та можливу загрозу національній безпеці держави.

Мартиросян з початку подій на Майдані у Києві фігурував у повідомленнях ЗМІ як прихильник позиції тодішньої влади України, публікував уривки книги екс-глави МВС Віталія Захарченка про "кривавий Майдан" та звертався до екс-президента Віктора Януковича від імені організації "Гражданский союз" із закликами "вгамувати "Свободу", дії якої ведуть до "фашизації суспільства".

Пізніше Мартиросян подав на СБУ до суду.

Україна компенсує збитки від повернення білоруського літака в аеропорт Жуляни

Україна погодилася сплатити за збитки від повернення літака білоруської авіакомпанії "Белавіа" в Міжнародний аеропорт "Київ".

Про це заявив гендиректор авіакомпанії Анатолій Гусаров, передає Белта.

"Ми працюємо з українськими колегами, щоб визначитися з відшкодуванням витрат. Ми почали рахувати суму, зараз йде процес переговорів. Коли це буде остаточно визначено, буде сформована вартість збитку. Але можу сказати, що це невелика сума ", - розповів Анатолій Гусаров, зазначивши, що українська сторона згодна виплатити компенсацію.

Оприлюднено розшифровку переговорів із пілотом "Бєлавіа" про повернення рейсу

"За невиконання буде піднято бойову авіацію на перехоплення", - сказав диспетчер.

Газета "Білорусь Сегодня" оприлюднила розшифровку переговорів українських авіадиспетчерів із пілотом рейсу "Бєлавіа", який повернули в аеропорт "Жуляни" 21 жовтня.

Диспетчер УВС Київ-Радар, що забезпечує політ, повідомив наступне:

Диспетчер: — Бєлавіа—840, Київ—Радар.

Пілот: — Слухаю.

Диспетчер: — Бєлавіа—840, надійшла вказівка: вам треба, необхідно повернутися на аеродром вильоту Жуляни. За невиконання буде піднята бойова авіація на перехоплення.

Пілот: — А що трапилося?

Диспетчер: — В ефір не можу повідомити. Після прибуття про все дізнаєтеся.

Пілот: — Не зрозумів, це хто вам передав? Не отримавши відповіді, пілот повторює запитання: — Бєлавіа —840, хто інформацію передав?

Диспетчер: — Бєлавіа—840 — Украероцентр.

Пілот: — А причина яка?

Диспетчер: — Я отримав вказівку повернути вас на аеродром вильоту.

Пілот: — Жуляни, правильно?

Диспетчер: — Так точно, Жуляни.

Пілот: — Гаразд. Развертаємося.

Далі в розшифровці наводяться розмови екіпажу всередині машини, потім знову переговори з диспетчером.

Диспетчер: — Бєлавіа—840, Київ—Радар.

Пілот: — Так.

Диспетчер: — Бєлавіа—840, говорить керівник польотів. Інформація про ваше повернення на аеродром Жуляни надійшла від військового керівництва. Детальніше вам скажуть після посадки.

Пілот: — Зрозуміло. Повертаємося.

Нагадаємо, 21 жовтня Україна завернула літак "Бєлавіа", який уже піднявся в повітря, щоб зняти пасажира Армена Мартиросяна, якого російські ЗМІ називають відомим блогером, активістом антимайдану і журналістом російського видання "Украина.Ru", що входить в агентство "Росія Сегодня" Дмитра Кисельова. Мартиросяна після бесіди з правоохоронцями відпустили.

Схожі новини