Передплата 2024 «Добрий господар»

По готелях гуляють мавпи, у ресторанах подають суп з кактуса...

Такою побачила Мексику мандрівниця зі стажем, власниця турагенції Оксана Гутник.

Липень — екватор літа, тож гайда засмагати на пляжі, оздоровлюватися у морському плесі, у глибинах якого - “уся таблиця Менделєєва”.

Якщо європейськими курортами вас уже не здивуєш, варто відвідати країну в Північній Америці — Мексику (столиця Мехіко). Відпочинок на пляжах Карибського моря витягне з гаманця щонайменше дві тисячі доларів за тиждень. Найпопулярніші туристичні курорти - на південному сході країни, зокрема на півострові Юкатан у штаті Кентана Роо. Популярний екскурсійний об’єкт — піраміда Чічен Іца, що у штаті Юкатан.

«Мексика — країна мрії, - розповіла “ВЗ” директор туристичної агенції “Поїхали з нами” львів’янка, мандрівниця зі стажем Оксана Гутник. - Коли відкривала перший офіс турагенції, то над своїм робочим місцем повісила картину із зображенням піраміди Кукулькана (храм Майя і тольтеків, що в центрі археологічної пам’ятки Чічен-Іца півострова Юкатан). Мріяла відвідати Мексику. Коли мрія здійснилася, можу сказати: подорож до Мексики — це не просто подорож... Це важлива подія в житті, яка змінює світогляд. До цього треба готуватися».

Потрапити до північноамериканської країни можна завдяки авіарейсам компанії Air France. Авіаполіт Київ-Париж — три години, Париж-Канкун — десять годин. Авіаквитки в обидва боки коштують 1000-1200 доларів.

Підводне плавання з... черепахами.
Підводне плавання з... черепахами.

“Найбільше мене вразило Карибське море, - продовжує розмову пані Оксана. - Раніше думала, що приголомшливої блакиті моря (на фото) можна досягти завдяки програмі “Фотошоп”. Пісок на пляжі — і кораловий, і білосніжного кольору, а вода бірюзова. У Карибському морі плавають величезні черепахи. Була вражена, коли вперше побачила їх. У Мексиці багато екзотичних тварин і птахів. По готелях гуляють носухи, ігуани, мавпи, фламінго. А світанок і захід сонця на пляжах — це краса неймовірна”.

Оксана Гутник каже, що курорти у Мексиці — доволі американізовані. Багато готелів мають свої мобільні додатки, через які можна отримувати всю інформацію про готель, резервувати номер. Також готельєри пропонують туристам планшети з додатками (в номерах), безкоштовну косметику для безпечної засмаги, книжки. Туристи полюбляють читати їх біля басейнів.

“Відвідала понад 40 готелів Рів’єри Майя і Канкуна, - каже пані Оксана. - Сервіс — високий. Жила у п’яти готелях, де моніторила цінову політику. Найдешевший готель - з мережі Barcelo (на двох 10 ночей із системою “Все включено” з авіаперельотом із Києва — 3 953 долари), найдорожчий готель - мережі Hard Rock - 8 058 доларів на двох”.

Мексика багата пам’ятками культури та дивами природи. Серед популярних екскурсій - парки розваг, де є екстремальні види спорту та копії визначних місць країни. А також - плавання в сенотах — підземних озерах... Туристи наввипередки відвідують піраміди. Принаймні, щоб порівняти їх з єгипетськими.

Північно- американська країна славиться пірамідами, не гіршими, ніж у Єгипті.
Північно- американська країна славиться пірамідами, не гіршими, ніж у Єгипті.

“Піраміди у місті Чічен-Іца викликали в мене двояке враження, - пригадує Оксана Гутник. - Головною пам’яткою Чічен-Іци є піраміда Майя Кукулькан. Древні майя використовували піраміду як календар. Піраміда має 365 сходинок, тобто стільки, як днів у році. Двічі на рік у дні весняного і осіннього рівнодення тут відбувається дивовижна подія. Близько третьої години дня сонце освітлює голов­ні сходи храму так, що створюється образ змії, яка три хвилини і двадцять дві секунди повзе до основи сходів, де вирізана її голова. Це таємниче видовище вражає. Лише цивілізація з висококваліфікованими топографами й астрономами могла досягти такої точності. Але я відчула у піраміді і негативну енергетику... Виявляється, піраміда використовувалася не тільки як календар, а й як храм, в якому робили жертвоприношення богам. Цей обряд був жорстоким. Культ смерті у Мексиці поширений! Враження від піраміди у мене неоднозначні. По-перше, захоплює велич і краса пірамід, по-друге, відчувається енергетика жорстокого кровопролиття”.

Жертвоприношення вважається великою честю, мовляв, це шлях до богів. Історія показує, що у жертву мексиканці приносили або полонених, або найдостойніших з племені. Туристи з Украї­ни були шоковані розповіддю гіда про те, що у племені майя грали у футбол не ногами, а боками (стегнами, торсом). Найкращого гравця з почестями приносили в жертву. “У сувенірних магазинах багато черепів, горняток із зображеннями на смертельну тематику, - інформує туристка. - Є глиняні хрести, які вішають над дверима чи на стіні. Вразили статуетки Божої Матері, розфарбовані під мультяшний стиль. Сувеніри коштують від трьох доларів, за дванадцять можна придбати велику цяцьку на згадку”.

Сенот Іль-Кіль – диво природи.
Сенот Іль-Кіль – диво природи.

Не лише шок можна відчути у північноамериканській країні. Справжній кайф мандрівник отримає під час відвідин сеноту Іль-Кіль. Це природна карстова печера, схожа на великий колодязь завглибшки 50 метрів з прозорою водою. “Навколо сеноту — стіни, прикрашені сталактитами і водоспадами, а коріння дерев спускаються від землі аж до поверхні озера. Це диво природи потрібно бачити”, - захоплено розповіла власниця турагенції.

Характер мексиканців такий, як у серіалах. “Вони люблять мати в житті проблеми і галасливо та з “кіпішем” їх вирішувати, - наголошує моя співрозмовниця. - Жінки вважають за честь народжувати багато дітей від різних чоловіків. З турботою ставляться до туристів. Одного разу забула на пляжі футляр від фотоапарата. Звернулася до туристичного центру. Працівники вмить почали бігати по пляжу, голосно з’ясовувати: хто взяв, де подівся. За мить усі відпочивальники на пляжі знали про мою проблему. З’ясувалося, що футляр взяв продавець магазину. Хлопець побачив річ без господаря, перепитав усіх, чия вона, - тоді взяв собі. Працівники турцентру пішли в магазин, але не застали продавця. Звернулися до власників. За кілька хвилин власники знайшли підлеглого, який прийшов до мене з футляром і вибаченнями: “Сеньйора, вибачте, я не хотів, я думав, що то нічиє...”.

Про екзотичність Мексики свідчить і національна кухня. “Мексиканці люблять гострі страви, - розповідає пані Оксана. - Спробувала перчик чилі, який потім ще довго не могла забути... У Мексиці популярні страви з... кактусів. З нього готують салати, основні страви, гарніри і навіть супи. Суп вальпараїсо - найвідоміша мексиканська страва з кактуса. Колючок у ній не було, суп мав консистенцію пюре. Спробувала там і національний мексиканський напій текілу. Найбільше мені сподобався напій сангріта, досі пам’ятаю його тонкий смак”.

Фото з приватного архіву Оксани Гутник

Схожі новини