Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

МЗС України про засідання Радбезу ООН: "Воно засвідчило ізольованість Росії"

  • 29.04.2016, 08:05
  • 2 842

Результати засідання Ради безпеки ООН 28 квітня ще раз засвідчили ізольованість Росії в ході розгляду питання російсько-українського конфлікту.

Як повідомили УНІАН у Департаменті політики і комунікацій Міністерства закордонних справ України, 28 квітня за наполяганням делегації України відбулося екстрене відкрите засідання Ради безпеки ООН, присвячене темі російської агресії проти нашої держави.

Основною метою заходу було загострити увагу Радбезу на погіршенні безпекової ситуації на Донбасі у контексті невиконання Росією Мінських домовленостей, а також на питанні заборони тимчасовою окупаційною владою в Криму діяльності Меджлісу кримськотатарського народу.

Під час засідання з брифінгами виступили помічник генерального секретаря ООН з політичних питань Тайє-Брук Зеріхун, голова Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Ертурул Апакан та спеціальний представник діючого голови ОБСЄ Мартін Сайдік.

Українську делегацію очолив заступник міністра закордонних справ - керівник апарату МЗС Вадим Пристайко.

Більшість держав-членів Ради безпеки ООН наголосила, що виконання Мінських домовленостей на сьогодні є єдиним можливим механізмом врегулювання ситуації на Донбасі. Усі сторони, і в першу чергу РФ, було закликано виконати взяті на себе зобов’язання та якнайшвидше забезпечити дієве припинення вогню і відведення важкого озброєння.

Ключові делегації також вкотре рішуче засудили російську агресію в Україні, у тому числі окупацію Автономної Республіки Крим і Севастополя, підкресливши, що незаконне рішення російської тимчасової окупаційної влади про заборону Меджлісу є свідченням триваючих репресій по відношенню до кримських татар.

Глибоке занепокоєння щодо заборони Меджлісу висловив також помічник генсекретаря ООН Зеріхун.

Радбез ООН: ОБСЄ збільшить кількість спостерігачів у зоні АТО

Організація з безпеки і співробітництва в Європі планує збільшити кількість та розширити географію розташування своїх спостерігачів на сході України.

Про це заявив у четвер під час засідання Ради Безпеки ООН глава Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Ертугрул Апакан, повідомляє "Укрінформ".

"Ми вже збільшили кількість точок, звідки проводимо моніторингові заходи, ці місця перебувають на території, підконтрольній українському уряду. Зараз ми маємо 30 баз, але ж є необхідність створити додаткові бази, в тому числі на території антиурядових сил", - зауважив Апакан.

Він наголосив, що для цього потрібно отримати гарантії безпеки інспекторів ОБСЄ.

"Зараз у нас задіяно 700 спостерігачів зі 47 країн, ми поставили завдання збільшити кількість спостерігачів як щодо їхньої загальної кількості, так і географічного охоплення", - зазначив глава спостережної місії.

Водночас він повідомив, що поступово розширяються технічні можливості місії. Так, за його словами, з'являється більше технічних можливостей для ведення аерофотозйомки, космічної зйомки, а також інших способів для спостереження за ситуацією.

Члени Радбезу ООН відмовилися ухвалити запропоновану Росією заяву щодо ситуації в Україні

Ініційонване Україною у четвер 28 квітня засідання Радбезу ООН щодо ситуації на донбасі завершилося нічим, оскільки Росія внесла до підсумкової заяви неприйнятну для більшості членів тезу. Про це повідомило агентство «Інтерфакс-Україна».

Під час засідання відбулася словесна суперечка між заступником голови МЗС України Вадимом Пристайко та Віталієм Чуркіним через текст заяви для преси за його підсумками.

Заява, за словами Чуркіна, містила два пункти: заклик членів Ради Безпеки до учасників конфлікту на Донбасі виконати комплекс заходів, передбачених Мінськими домовленостями, а також заклик Радбезу до України завершити розслідування подій 2 травня 2014 року в Одесі.

У відповідь Пристайко повідомив, що перша частина заяви українську сторону влаштовує. Що ж стосується заяви по Одесі, то він запропонував розширити його, почавши з необхідності розслідування подій в Криму.

«Я думаю, що це (пропозиція Росії — Ред) — нечесна спроба висвітлити цю трагічну подію (в Одесі)», — зазначив український дипломат.

Після цього сторони по черзі обмінялися кількома репліками, в яких Чуркін звинуватив нинішню владу України в державному перевороті в 2014 році, у розстрілах протестуючих на Майдані, у невиконанні тодішньою опозицією домовленостей від 21 лютого 2014 року з екс-президентом Віктором Януковичем.

Пристайко у відповідь зазначив, що дану угоду російський представник якраз і не підписав. Крім того він нагадав, що датою анексії Криму російська сторона вважає 20 лютого 2014 року, а це за день до підписання згаданих домовленостей, що свідчить про те, що РФ заздалегідь планувала захоплення Криму, незважаючи на будь-які угоди.

У свою чергу, представник Великобританії повідомив, що для прийняття цієї заяви необхідний консенсус, якого в залі немає. А за словами представника Франції, запропонована Росією заява не охоплює всі події і тому необхідна додаткова робота, щоб її прийняти.

У підсумку заяву так і не ухвалили, а засідання Радбезу закрили. Головуючий запропонував продовжити обговорення з участю зацікавлених сторін після засідання.

Рікрофт : «РФ має повернути Крим Україні та змусити бойовиків на Донбасі припинити вогонь»

Велика Британія закликає Росію змусити бойовиків на Донбасі припинити вогонь та відвести озброєння, а також повернути Україні анексований Крим.

Про це повідомив посол Великої Британії в ООН Метью Рікрофт під час засідання Ради безпеки ООН щодо ситуації в Україні.

«Припинення вогню - це основа Мінських угод, без цього все інше впаде, і всі сторони повинні виконувати свою роль. Я думаю, що ми всі чудово знаємо на кому лежить основна відповідальність (за невиконання Мінських угод - УНІАН), вона лягає на сепаратистів, які користуються підтримкою РФ», - заявив він.

«СММ ОБСЄ неодноразово підтримувала це твердження, саме сепаратисти переслідують спостерігачів, саме вони нагнітають ситуацію, саме сепаратисти отримують зброю, боєприпаси від своїх російських союзників. Ця підтримка РФ підживлює нестабільність в східній Україні», - додав Рікрофт.

За словами посла Великої Британії в ООН, російські так звані «гуманітарні конвої» перетинають кордон, порушуючи територіальну цілісність і незалежність України.

«Хоча підтримкою сепаратистів Росія підживлює цю кризу, вона може покласти край цьому божевіллю, ми закликаємо Росію використовувати свій вплив в ім'я благих цілей, щоб сепаратисти стали дотримуватися угоди про припинення вогню і відвели заборонену зброю, з тим, щоб вони забезпечили доступ СММ ОБСЄ. Марно говорити про інші аспекти врегулювання доти, поки це не відбудеться», - додав Рікрофт.

Крім цього Рікрофт заявив, що Росія повинна повернути Крим Україні.

За його словами незаконна анексія Росією Криму порушила всі міжнародні договори і зобов'язання, взяті на себе Росією.

«Це порушення всіх правил і норм поведінки в сучасному світі. Наша позиція щодо цього акту агресії ніколи не зміниться: Росія повинна повернути Крим Україні. До тих пір поки вона цього не зробить - вона буде стикатися з наслідками своїх незаконних дій », - заявив він.

За словами Рікрофта становище з правами людини в Криму продовжує погіршуватися.

«Громада кримських татар постраждала найбільше. Заборона на діяльність Меджлісу - це лише остання серія атак і нападок на їх спосіб життя і організацію », - додав посол Великої Британії в ООН.

Постпред Франції в ООН попереджає про небезпеку заморожування конфлікту на Донбасі

Постійний представник Франції в ООН Франсуа Делатр попереджає про небезпеку заморожування конфлікту на Донбасі.

Про це він повідомив під час засідання Ради безпеки ООН щодо ситуації в Україні.

«Зараз є ризик, що конфлікт (на Донбасі - УНІАН) буде заморожений, і це буде негативно позначатися на всіх сторонах, не тільки на Україні», - заявив він.

За його словами, погіршення ситуації на Донбасі загрожує тому прогресу, який був досягнутий влітку минулого року, та підриває авторитетність зусиль, спрямованих на дипломатичне розв`язання конфлікту.

Також Делатр заявляє про безальтернативність Мінських домовленостей у мирному врегулюванні конфлікту на Донбасі.

«Мінські домовленості є єдиною основою, яка може забезпечити мирне врегулювання, іншого рішення немає. Ми шкодуємо, що вони виконуються частково, хоча вони є міжнародно-визнаними і повинні виконуватися усіма сторонами», - заявив він.

«Перш за все має бути ефективне припинення вогню, яке є основою для всього іншого, в тому числі і до прийняття конституційної реформи і проведення місцевих виборів на Донбасі. Політичне рішення буде тільки в тому випадку, коли буде стабільна ситуація в сфері безпеки», - додав Делатр.

Окрім цьго він нагадав Росії про зобов’язання звільнити усіх незаконно затриманих, включно з українською льотчицею, народним депутатом Надією Савченко до 30 квітня.

«Ми нагадуємо про зобов'язання, прийняті 3 березня в Парижі, щодо того, що необхідно до 30 квітня звільнити всіх незаконно затриманих і це на нашу думку стосується і Наді Савченко», - заявив він.

Постпред в ООН: «Франція наполягає на відновленні влади України в Криму»

Франція не змінить свою позицію щодо необхідності відновлення влади України в Криму та контролю над усім українсько-російським кордоном.

Про це повідомив постійний представник Франції в ООН Франсуа Делатр під час засідання Ради безпеки ООН щодо ситуації в Україні.

«Врегулювання кризи на сході України є основною метою для Франції. Спільно з Німеччиною ми продовжуємо постійну роботу з посередництва по «нормандського формату» для того, щоб вийти на повне врегулювання кризи між Україною і Росією в рамках Мінських домовленостей», - заявив він.

«Наша мета полягає в тому, щоб повернути контроль України за усім міжнародно визнаним кордоном, що також стосується відновлення влади України в Криму і в зв'язку з цим наша позиція, яка відповідає міжнародному праву не зміниться», - додав Делатр.

Україна закликає РБ ООН вимагати від Росії відновлення прав кримських татар

Україна закликає Раду безпеки Організації Об'єднаних Націй вимагати від Російської Федерації відновлення прав кримських татар.

Про це заявив заступник міністра — керівник апарату Міністерства закордонних справ України Вадим Пристайко під час засідання Ради безпеки ООН у Нью-Йорку.

Представник МЗС звернув увагу, що культура та мова кримських татар опинилися під загрозою зникнення після окупації Росією Криму, а діяльність Меджлісу була заборонена.

При цьому він сказав, що окупаційна влада відкрила близько 130 кримінальних справ проти кримських татар, 20 представників кримських татар були викрадені, а 9 - зникли безвісти.

"Я закликаю Раду безпеки вимагати від Російської Федерації відновлення прав кримських татар", - заявив Пристайко.

Пауер: «На Донбасі відсутні необхідні умови для проведення виборів»

Постійний представник США в ООН Саманта Пауер заявляє, що Умови на Донбасі не відповідають необхідним вимогам для проведення виборів.

Про це Пауер сказала під час засідання Ради Безпеки ООН у Нью-Йорку щодо України.

Пауер відзначила важливість проведення місцевих виборів на Донбасі згідно українського законодавства та міжнародних стандартів.

"Для проведення демократичних виборів громадяни та спостерігачі, які проводять моніторинг, потребують безпеки, щоб мати можливість пересуватися, щоби люди могли вільно висловлювати свою думку, збиратися без побоювання за своє життя. Але ті умови, які створені на сході України, вони ніяким чином цим стандартам не відповідають", - наголосила Пауер.

При цьому вона звернула увагу на обмеження свободи пересування та доступу до усієї території Донбасу для спостерігачів ОБСЄ.

"Коли Росія та підтримувані нею сепаратисти не надають доступ неупередженим спостерігачам Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, починаючи від Криму, і завершуючи тією територію, де впав літак MH17... (виникає запитання) що вони там приховують? Чому їх так лякають співробітники СММ? Чому ви ускладнюєте їх пересування? Чому ви націлюєте на них свою зброю?", - заявила Пауер.

Чуркін вважає, що ідея розміщення поліцейської місія ОБСЄ на Донбасі не має відношення до реальності

Постпред РФ в ООН Віталій Чуркін висловив переконання, що поліцейська місія ОБСЄ на Донбасі є варіантом вирішення конфлікту на Донбасі, який не має відношення до реальності.

Про це він заявив під час засідання Ради безпеки ООН щодо ситуації в Україні.

«Не випадково, що від української влади раз за разом надходять все нові ідеї щодо розгортання там (на Донбасі - УНІАН) то миротворчих сил ООН, то поліцейських з важкою зброєю. Адже це дуже зручно - спочатку навмисно нагнітати напруженість, а потім пропонувати варіанти вирішення, які не мають відношення до реальності», - заявив він.

«Єдина мета тут - затягнути час і відволікти увагу від невиконання Мінських домовленостей», - вважає Чуркін.

Україна закликає ООН та ОБСЄ посприяти розміщенню поліцейської місії на Донбасі

Україна закликає Організацію Об'єднаних Націй та Організацію з безпеки і співробітництва у Європі посприяти розміщенню поліцейської місії на Донбасі.

Про це заявив заступник міністра — керівник апарату Міністерства закордонних справ України Вадим Пристайко під час засідання Ради безпеки ООН у Нью-Йорку.

"Нещодавно президент Петро Порошенко запропонував розгорнути поліцейську місію на Донбасі. Це сприяло би в тому числі проведенню виборів на Донбасі", - заявив Пристайко.

У цьому зв'язку він зазначив, що статус такої місії та її склад можна вирішити під час переговорів.

"Ми готові вести переговори, і ми як і раніше закликаємо міжнародну спільноту, і у тому числі ООН та ОБСЄ конструктивно брати участь у реалізації цієї ініціативи", - заявив Пристайко.

Засідання РБ ООН: На Донбасі вчора загинули три людини, з початку квітня - 20

На Донбасі вчора, 28 квітня, від перехресного вогню загинуло троє осіб та семеро отримали поранення.

Про це заяив заступник міністра — керівник апарату Міністерства закордонних справ України Вадим Пристайко під час засідання Ради безпеки ООН у Нью-Йорку.

"Тільки 23 квітня четверо українців загинуло, а п'ятеро - отримали поранення у результаті обстрілу з боку бойовиків. Сьогодні (28 квітня - УНІАН) ми отримали нові повідомлення про те, що загинуло троє і семеро цивільних дістали поранення, оскільки потрапили під перехресний вогонь. Цей інцидент потрібно розслідувати", - заявив Пристайко.

У свою чергу, постійний представник Франції в ООН Франсуа Делатр зазначив, що на Донбасі з початку квітня 20 осіб загинули, 130 отримали поранення.

«Сьогодні ми особливо стурбовані погіршенням становища на місцях, розширення числа порушень припинення вогню протягом багатьох тижнів», - заяви він.

«З початку квітня 20 осіб загинули, 130 отримали поранення на Донбасі. Це існування конфлікту низької інтенсивності, який пов'язаний з невеликими зіткнень в різних місцях неприйнятно», - додав Делатр.

Пропаганда РФ на Радбезі ООН: Чуркін звинуватив Захід у розв'язанні конфлікту на Донбасі

Постпред Росії Віталій Чуркін під час Ради Безпеки ООН по Україні прогнозовано побудував свій виступ на тезах російської пропаганди, звинувативши Захід і Україну в конфлікті на Донбасі й назвавши Крим "півостровом стабільності"

Про це повідомляє Укрінформ.

"Американський і англійський постійні представники сьогодні дивним чином намагалися пов'язати початок кризи з возз'єднанням Криму з Росією. Не треба пересмикувати - свою провину в розв'язанні кризи вам все одно не вдасться замазати. А Крим зараз — півострів стабільності в порівнянні з Донбасом і всією Україною", - наголосив Чуркін у своєму виступі.

При цьому він заявив, що Рада Безпеки використовується в українському питанні як пропагандистський майданчик, а позицію Вашингтона назвав "політикою з подвійним дном, яка підриває довіру до своїх дій як в Україні, так і в інших випадках".

Представник РФ також звинуватив Київ у невиконанні комплексу заходів за Мінськими угодами, заявивши водночас, що таку точку зору Росії "поділяють і на Заході". До того ж, російський представник намагався нав'язати Україні в обов'язок проведення діалогу з так званими "представниками Донбасу".

Крім того, за словами Чуркіна, українські Збройні сили стали ініціаторами напруження на Донбасі, яке зараз досягло пікової фази після серпня 2015 року.

МЗС України: «Росія зосередила на окупованій території Донбасу 34-тисячне військо»

Російська Федерація зосередила на окупованій частині Донбасу 34-тисячне військове угруповання.

Про це заявив заступник міністра — керівник апарату Міністерства закордонних справ України Вадим Пристайко під час засідання Ради безпеки ООН у Нью-Йорку, передає УНІАН.

"Що стосується безпеки, то тут також немає жодних ознак покращення. Росія організувала та розмістила на Донбасі 34 тисячі своїх військ. Вони дуже добре озброєні", - заявив Пристайко.

При цьому він заявив, що на окупованій частині Донбасу було зафіксовано 470 танків, 670 бронетранспортерів, 450 одиниць ствольної артилерії, 190 гранатометів.

"Все це нібито було нібито придбано в магазинах. Ми будемо дуже вдячні Російській Федерації, якщо вона... скаже своїм дорогим сепаратистам скласти усі ці смертельні "іграшки" на російській території...", - сказав Пристайко.

Радбез ООН: "Число постраждалих від конфлікту на Донбасі збільшується"

На засіданні Ради Безпеки ООН у Нью-Йорку сьогодні, 28 квітня, заявили, що з часу конфлікту на Донбасі постраждали понад 30 тис. осіб, з них понад 9 тис. загинули.

Про це повідомив помічник генерального секретаря ООН з політичних питань Тайє-Брук Зеріхун під час засідання, передає "УНІАН".

"Позитивні кроки у цілому підриваються часто через складну та нестійку ситуацію у конфліктній зоні. Загальна чисельність постраждалих від конфлікту збільшується. Зараз їх чисельність становить понад 30 тис. 700 осіб, зокрема 9 тис. 333 - загинули, і близько 21 тис. 400 отримали поранення з початку конфлікту в середині 2014 року", - зазначив Зеріхун.

Схожі новини