Передплата 2024 «Добра кухня»

У палаці Шенбрунн імператриця Сіссі була нещасливою

Найбільший діамант у палацовому кольє Австрії

Про красень Відень можна розповідати безконечно. Багата історія, неймовірної краси архітектура, особлива атмосфера... Відень називають столицею розкішних палаців, і найбільшим діамантом у цьому коштовному кольє є, звичайно, палац Шенбрунн. Про те, що він дуже гарний і надзвичайно цікавий, свідчить кількість його відвідувачів — щороку він приймає майже шість мільйонів осіб.

Палац Шенбрунн, літня резиденція Габсбургів, тепер музейна цінність, що є під охороною ЮНЕСКО. Мабуть, нема таких людей, які би приїхали до Відня, але не знають, де це і що це таке. А от для мене особисто палац став відкриттям.

Імператриця Сіссі, Габсбурги, парк, цитрусовий сад, штрудель... Усе у моїй пам’яті зараз крутиться, як у калейдоскопі з неймовірно красивими картинками лише при одному слові Шенбрунн.

Фото Ярини ЯРКО, Відень, Австрія
Фото Ярини ЯРКО, Відень, Австрія

Мабуть, кожен, хто хоч колись цікавився історією, чув про імператрицю Сіссі. Знають про неї навіть ті, хто не любить історії про монарші династії. І, мабуть, бодай раз у житті кожен з нас бачив ту красиву жінку з її розкішним темним волоссям, всипаним діамантовими зірками. Це — Єлизавета Баварська, пізніше імператриця Австрійська. Жінка дивної сили волі, незвичної краси і нещасливої долі. Вперше про неї почула в Угорщині, коли кілька років тому була на екскурсії. Вона вийшла заміж замість... своєї старшої сестри. Вона — мама, у якої відібрали сина, а пізніше ще й доньку. Сіссі — невістка, якій доля дала жорстоку свекруху. Чи була вона щаслива з Францом Йосифом? Невідомо. По-різному кажуть різні екскурсоводи.

За однією з версій, Франц Йосиф кохав свою дружину, але поводився, як і належало монархові. За іншою, вона ненавиділа чоловіка. Усе життя Сіссі провела далеко від дітей. Одна з доньок померла у дитинстві через хворобу. Син загинув у зрілому віці за дивних обставин.

Шенбрунн тісно пов’язаний з її іменем, на вхідних квитках і на афішах замку красуються її портрети. Але цей палац вона ненавиділа. За все своє життя Сіссі провела тут мало часу. Однак саме тут можна побачити її покої, де збережено її найкращі особисті речі. Дивлячись на них під час екскурсії, можна собі уявити, скільки годин щодня ця жінка проводила перед дзеркалом, поки розчісували її довжелезне волосся, що само крутилося від природи. Вона педантично стежила за своєю зовнішністю — дотримувалася суворої дієти, займалася спортом і при зрості майже 175 сантиметрів важила лише 50 кілограмів!

Нічого цього я раніше не знала. Зате знала, що Єлизавета шалено любила Угорщину і Будапешт. Любила настільки, що вивчила угорську мову. Саме завдяки цій жінці Австрійську імперію почали називати Австро-Угорщиною.

Фото Ярини ЯРКО, Відень, Австрія
Фото Ярини ЯРКО, Відень, Австрія

Крім покоїв імператриці, у палаці є багато цікавого. Інтер’єри виблискують творами мистецтва. А деякі стіни — справжній шедевр. Якщо візьмете собі вхідний квиток з аудіогідом на 50 хвилин за 15,90 євро, то все навколо оживе і наповниться змістом, пам’яттю і життям. На жаль, фотографувати всередині категорично заборонено. За цим стежать відповідні служби. На мою думку, краще би запровадили певну суму за зйомку, бо бачити, як старші люди з-під поли фотографують на телефони, смішно і непривабливо.

Згідно з легендою, імператор Маттіас під час полювання у 1612 році наштовхнувся на красиві джерела Schoene Brunnen, що пізніше й дало назву палацу — Шенбрунн. Спочатку це був невеликий замок, але потім його почали розбудовувати. І у XVIII столітті імператор Карл VІ викупив його і подарував своїй доньці — майбутній імператриці Марії Терезії.

Фото Ярини ЯРКО, Відень, Австрія
Фото Ярини ЯРКО, Відень, Австрія

Правління Марії Терезії було ключовим в історії замку. Вона захоплювалася ним і його садами, перетворила Шенбрунн у центр політичного та світського життя. За її велінням у палаці було добудовано театр, у якому виступали не лише запрошені співаки і музиканти, а й діти імператриці і вона сама. Тут перед монархами виступав і шестирічний Моцарт.

У палаці є 1441 приміщення, і лише сорок з них доступні для огляду туристів.

Фото Ярини ЯРКО, Відень, Австрія
Фото Ярини ЯРКО, Відень, Австрія

Не лише палацом може похвалитися Шенбрунн. На його території діє зоопарк, який у XVIII столітті заснував чоловік Марії Терезії — імператор Франц І. Цей зоопарк є найстарішим у світі.

Після смерті Марії Терезії палац Шенбрунн використовували лише як літню резиденцію імператорів.

Редакція “Високого Замку” дякує туристичній фірмі “Карпатія-Галич-Тур” за організацію цікавої подорожі.

Схожі новини