Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Савченко впізнала в одному зі своїх викрадачів помічника Суркова

  • 01.02.2016, 12:41
  • 3 773

Викрадач, якого упізнала Надія Савченко – екс-працівник Адміністрації президента РФ.

Українська льотчиця і народний депутат Надія Савченко впізнала в одному зі своїх викрадачів Павла Карпова, який є помічником Владислава Суркова, який у свою чергу є помічником президента Росії.

Про це вона заявила під час суду, пише її адвокат Микола Полозов. Надія Савченко упізнала Павла Карпова у водії, який був за кермом автомобіля "Нива". На ньому її 23 червня вивозили до Росії. З цим водієм спілкувався один з лідерів бойовиків "ЛНР" Ігор Плотницький, який передав документи та телефон Надії Савченко Павлу Карпову.

Українську льотчицю здивувало, що Плотницький розмовляв з водієм як з головним. "Помічник В. Ю. Суркова, колишній співробітник адміністрації президента РФ Павло Миколайович Карпов - один з викрадачів Савченко", - пише Микола Полозов.

Він також зазначив, що захист має інформацію, що 18 червня - на наступний день після взяття Надії Савченко в полон - Павло Карпов говорив по телефону з Болотовим про українку як про "жінку-снайпера".

Фото: zona.media
Фото: zona.media

Суд долучив фотографію Павла Карпова до справи.

Надія Савченко в деталях розповіла суду, як її поранили та полонили

В суді російського Донецька допитують українську льотчицю Надію Савченко, яка на картах з олівцем показала детально місце, де відбувся бій 17 червня, під час якого її поранили та полонили.

Фото: twitter.com/Moscow_advokat
Фото: twitter.com/Moscow_advokat

Зокрема, Надія Савченко розповіла, як після дзвінка комбату "Айдару" вони з сестрою вирушили в сторону бою біля гольф-клубу.

Коли дістались на місце, вона залишила сестру підібрати поранених, а далі пішла пішки. По дорозі Савченко побачила пораненого бійця і надала йому допомогу. Щоб додзвонитися сестрі, вона вийшла на дорогу. Там вона отримала поранення в руку.

"Там було щось на зразок окопу. Далі на позиції 6 мене поранило. Я в цьому районі простовбичила, напевно, хвилин 15, я дзвонила всім зі всіх телефонів по черзі — комбатові і Вірі. Вірі сказала, що потрібна машина, є поранені, яких треба повантажити", - розповіла Савченко.

Фото: twitter.com/vertiporokh
Фото: twitter.com/vertiporokh

"Я додзвонилася до комбата і увага, що я йому сказала — я зробила наводку, не коригування, а наводку. Як нам сказав артилерист, це називається засічка цілі. Я сказала, що від повороту на Стукалову Балку 600-800 метрів по обидва боки засідка. Це я говорила. Якби він почув, це була б засічка цілі. Цілі в районі Стукалової балки, а не Металіста, зауважте", - розповіла вона.

Далі, розповіла вона, її почали "мародерити".

"У мене позабирали все. Я побачила тут ось УАЗ "Патриот" і машину сестри. Там же побачила Лисого та Годзяковського (взяті разом з Савченко в полон бійці "Айдару".). Тут насправді стояв БТР. Машину моєї сестри також мародерили. Там же я побачила Єгора Русского. Я бачила, що дістають рюкзаки з вигуками "О, рюкзачок-то классный, америкосовский, себе возьму!". Звичайно, класний. Потім хтось вигукнув: "О, да это офицер!". Щоб ви розуміли, відбувалось все дуже швидко, ось це до десяти хвилин", - сказала Савченко.

Савченко розповіла, чому вона вийшла на Майдан

На судовому засіданні у російському місті Донецьк незаконно викрадена українська льотчиця Надія Савченко розповіла, що брала участь у Революції Гідності, протестуючи проти Януковича, який "розпродав армію".

"У нас був Майдан. Я скажу тільки одне — це абсолютно не справа Росії, це наша внутрішня справа, і те, за які ідеали я виходила туди, я вже неодноразово говорила — це не справа суду. У цьому немає ніякого злочину, як би цього не хотіли російські ЗМІ та російська влада", — наголосила Савченко.

За її словами, вона була "лише одна з мільйона людей", які вийшли, оскільки втомилися від корумпованої, клептократичної влади. Савченко особисто, крім цього, "зачіпало, що Янукович розпродав армію".

«Ми всі втомилися і тепер хочемо побудувати чесну державу, де ми могли б називатися українцями і розмовляти на своїй мові», — сказала Савченко.

Вона розповіла, що на Майдані вона була на боці народу, однак був випадок, коли вона захищала співробітника правоохоронних органів, тому що "треба захищати того, хто слабший".

"Я закривала "ввшників", коли на них напали. Іншого разу ми з сестрою тримали щити, коли "Беркут" йшов, так, ми кидали бруківку, я кидала коктейлі Молотова у водомети. У день, коли була стрілянина, я була з медичною сумкою і надавала допомогу і тим, і іншим", — розповіла Савченко.

"Чурбанська" мова: суд відхилив матеріали захисту Савченко через те, що вони українською

З цього приводу Савченко звернулася до уповноваженої з прав людини в Росії - Елли Памфілової.

Савченко нагадала, що це вже друге звернення на цю тему — в минулий раз конвойний назвав українську мову "чурбанською".

"Цього разу ситуація ще більш кричуща — підполковник Кузнєцов і капітан Юношев заперечували проти долучення матеріалів, які привезли з собою свідки, громадяни України, на тій підставі, що вони написані українською мовою. При тому, що перекладач в суді усно переклав усі документи. Але колегія суддів з ними погодилася", — йдеться в заяві Савченко.

Савченко наголосила, що декілька разів оголошувала голодування, чим заощадила російському бюджету гроші, за які можна найняти перекладачів.

Савченко попросила Памфілову вжити заходів за її заявою і хоч раз особисто приїхати в суд.

Адвокат українки Микола Полозов підтримав клопотання Савченко і заявив, що тим, що дії приставів залишилися безкарними, "було дано карт-бланш на дискримінацію української мови в Росії".

Савченко на суді заявила, що не має ненависті до росіян

Під час допиту української льотчиці Надії Савченко у Донецькому суді Ростовської області їй поставили питання щодо ставлення до росіян.

Про це повідомив адвокат Савченко Микола Полозов у Twitter.

Як пояснив Полозов, під час допиту Надія Савченко свідчила російською мовою, аби не затягувати час суду.

"Я ніколи не мала ненависті до росіян і до російськомовних", - сказала Савченко. На питання стосовно ставлення Надії Савченко до росіян, вона відповіла ще раз: "Не буває поганого народу, бувають погані люди в будь-якому народі".

Фото: ТСН.

Джерело: Еспресо.TV, Медиазона, УНІАН.

Схожі новини