Передплата 2024 «Добра кухня»

«Золотий потяг» – міф чи реальність?

Двоє чоловіків, поляк і німець, стверджують, що знайшли легендарний нацистський бронепотяг із перлами, золотом, зброєю та дорогоцінним камінням.

За легендою, таємничий потяг зник 1945-го неподалік Вроцлава. Двоє жителів Вальбжихського повіту звернулися в юридичну фірму та пообіцяли показати місце, де захований скарб, - в обмін на 10% від його вартості. Поки офіційна Варшава відмовляється займатися справою зниклих коштовностей, місцева влада співпрацює з армією, поліцією та пожежниками, оскільки потяг може бути замінованим.

Згідно з переказами, в останні дні Другої світової війни, коли Червона армія просунулася далі на захід, влада Бреслау (нині — Вроцлав) вилучила у жителів міста кілька тонн золота і зберігала їх у штаб-квартирі поліції. Потім коштовності завантажили у потяг, який мав перевезти їх глибше на територію Третього Рейху. Однак бронепоїзд зник, а після війни територія Нижньої Сілезії відійшла Польщі. Існують дві здогадки, де саме зник легендарний потяг. В одній йдеться про тунель біля замку Ксьонж XIII століття, в іншій — про гори поблизу Пеховіце.

Шукачі скарбів уже десятки років намагаються знайти «золотий потяг». У 1990-их до пошуків були залучені навіть польський уряд та спецслужби.

«В листі, що ми отримали, описані незвичні речі. Я вже повідомив поліцію, армію і прокуратуру, бо у поїзді можуть вибухнути боєприпаси. Однак ми систематично отримуємо подібні сенсаційні повідомлення про те, що скарби нібито знайдено», - повідомив вальбжихський староста Яцек Чіхура. Зараз поляк і німець стверджують про розташування потяга неподалік замку Ксьонж. До цієї версії місцева влада поставилась серйозно. По-перше, німці справді побудували там складну систему тунелів завдовжки 9 км, використовуючи військовополонених. По-друге, до сьогодні там не проводили жодних розкопок.

«Ніяких документів, що збереглися і підтверджують хоча б факт існування «золотого потяга», немає. Тим більше, кожні п’ять років маємо серйозні заяви про те, що дослідники близькі до знахідки. Одного разу вдалося навіть наткнутися на якусь цегляну підземну споруду, але це не було частиною підземної залізниці. Потяг Третього Рейху, найімовірніше, є легендою», - розповіла історик з Нижньої Сілезії Йоанна Лямпарська. Справді, документів, що підтверджують існування потяга, сьогодні немає. Проте колишній шахтар із Валбжиха Тадеуш Словіковський протягом десятиліть власноруч досліджував справу нацистських скарбів. Мовляв, бачив документи і навіть знайомий зі старим німцем, який показав йому місце розташування потяга. Чоловік створив макет бронепоїзда і стверджує, що там, де він копав три дні, є підірвана частина підземної колії вісім метрів завдовжки.

Схожі новини