Передплата 2024 «Добрий господар»

Війна в Криму – гроші «в диму»

Авантюра на півострові коштує Росії мільярдів доларів

Економічні новини з Росії через агресію в Криму нагадують зведення з фронтів. Перший робочий день після де-факто оголошення війни Україні, 3 березня, обійшовся Росії у 72 млрд. дол., або 15% вартості акцій російських цінних паперів. Інвестори «скидали» акції російських компаній, боячись санкцій Заходу. Цінні папери РФ продовжують піке... Для підтримки рубля Центробанк Росії витратив 11 млрд. дол., або 1,7% із близько 500 млрд. золотовалютних запасів. Це не зупинило рубль від падіння — до рекордних понад 50 рублів за євро і понад 36,5 за долар.

Серед жертв також топ-20 російських мільярдерів. Російські багатії раптом за день-два збідніли на 10 млрд. дол. (вартість їхніх цінних паперів), порахували у російському «Форбс». Політики США і ЄС досі консультуються щодо можливих санкцій проти Москви, бо бояться, що Кремль може розпочати в майбутньому агресію проти інших сусідів у Європі. Експерти порахували — Росія втратить на українській війні від 3% свого ВВП, а відтік капіталу становитиме до 150 млрд. дол. Якщо загроза війни у Криму буде зберігатися, то, за прогнозом аналітиків, відтік капіталу з РФ може сягнути 200 млрд. дол. на рік

Одразу дві міжнародні рейтингові агенції, «Мудіс» та «Фітч», дали прогноз, що військова операція Росії — пряма загроза кредитному рейтингу Росії. Тобто російські цінні папери надалі втрачатимуть у ціні. «Уся політика Путіна, якщо буде тривати в тому ж руслі, що зараз, рано чи пізно призведе до розвалу Російської Федерації», — прогнозує екс-прем’єр РФ Михайло Касьянов.

І це все, не рахуючи грошей, які Росії доведеться витратити на сам півострів у разі його приєднання. Крим для Росії фактично буде островом, який треба з’єднувати з Росією мостом, комунікаціями, приєднувати до російської водо- і енергосистем, латати діру в бюджеті та компенсувати якось втрати від провалу курортного сезону. Морське забезпечення Криму необхідними товарами різко збільшить місцеві ціни порівняно з українськими.

Один міст через Керченську протоку обійдеться РФ у 1,4 млрд. дол. Якщо по мосту пройде залізниця, то кошторис збільшиться вдвічі. Звівши міст, Москві доведеться закрити діру в кримському бюджеті у 1 млрд. дол. Бюджет Криму на 66% фінансує Київ. За кількістю населення Крим у 40 разів перевершує Південну Осетію, а за розмірами — у вісім разів більший за Абхазію. Пенсіонери — 20% населення півострова. Разом з іншими бюджетниками це 3 млрд. дол. на рік. Приєднання до енергосистем РФ обійдеться ще в 0,5 млрд. дол. Зрив туристичного сезону на півострові коштуватиме 0,75 млрд. дол...

«Якщо зниження капіталізації російських цінних паперів не можна віднести до прямих втрат, бо в разі підвищення котирувань їх капіталізація може відновитися, то інтервенції Центробанку РФ на валютному ринку — фактична частина ціни, яку Москва вже платить за вторгнення у Крим. Для Росії, що має 500 млрд. дол. золотовалютних резервів, 11 млрд. не означає краху економіки. Але через свої дії в Криму Москва ризикує опинитися в міжнародній ізоляції. Тоді «чорні понеділки» на зразок 3 березня стануть звичними», — пише видання «Ліга».

Схожі новини