Передплата 2024 «Добрий господар»

Забудована Будва

Шалені українські ціни зробили відпочинок у Чорногорії економним

Чорногорія цього року — хіт відпочинкового сезону. Причин кілька. По-перше, в цій країні українці відпочивають вже давно. Добре там усе вивчили, почуваються як удома. Чого від добра добра шукати? По-друге, частина наших туристів не захотіла заморочуватися з хорватськими візами. І копійка зайва, і папери. А Чорногорія — та сама тепла Адріатика, що й у Хорватії... Нарешті, Чорногорія для українців не така вже й дорога. Звісно, і в Монтенегро можна знайти “буржуйські” ціни. Але, в принципі, відпустка в Чорногорії доступна по грошах і “некрутим” українцям... Це не Південний берег рідного Криму.

Відносна доступність теперішніх цін у Будві (це головний морський курорт Чорногорії, типу “Ялта”) пов’язана не з тим, що за останні 5-6 років там усе знач-но подешевшало. Ні, і там багато що подорожчало, як і у всіх місцях світу, які активно відвідують туристи. (Наприклад, пляжний комплект “парасолька і два шезлонги”, який шість років тому коштував 5 євро на день, тепер пропонують у Будві за 10 євро). Але в Україні за цей час усе подорожчало у кілька разів! Саме тому чорногорські ціни, навіть на головному морському курорті, не здаються нам нині космічними. Кого в центрі Львова здивуєш гальбою пива по 15, хай по 20 гривень? Стільки ця гальба коштує і в Будві.

Харчуватися в Чорногорії можна на будь-який гаманець. У середньовічному Старому місті ціни у кнайпах найвищі, практично як у сусідній Хорватії. “Друге” по кільканадцять євро... На набережній, де розміщена більшість ресторацій, дешевше. (Але все одно трохи коштує, адже сидите біля моря!). Найвигідніше замовляти м’ясо з гриля, на людину з келихом вина чи гальбою пива вечеря обійдеться в районі 10 євро. Риба і морепродукти (кальмари, креветки) — знач-но дорожчі. Але все свіженьке, щойно плавало в Адріатиці. Можна замовити “рибну тарілку”. У меню сказано, що це на двох осіб, але, якщо не дуже голодні, учотирьох такою стравою повечеряєте.

Тим, чий бюджет скромніший, раджу трохи відійти від моря. Уже за кількасот метрів від набережної можна знайти кнайпи, де велика порція м’яса з гриля, з картоплею фрі й зеленню, коштуватиме 3,5-4,5 євро. Страва така велика, що нею можна наїстися вдвох. Літр “домашнього” вина у такій кнайпі — 8 євро. Риба та морепродукти і тут дорожчі, ніж м’ясо, але знач-но дешевші, ніж у ресторанах на набережній. Рибна чи теляча чорба (суп) коштує у всіх кнайпах 1,5-2 євро.

Є варіант взагалі не ходити до ресторану. При цьому не обов’язково купувати продукти в магазині чи на ринку й готувати самому (хоча і це не проблема — у багатьох апартаментах є кухня). У численних “пекарах”, тобто пекарнях, вам пропонують свіжу випічку (рекомендую “бурек”). А в “месарі”, тобто м’ясній крамниці, вибираєте собі на вечерю м’ясо. (Не мариноване, але набагато смачніше, ніж у нас. Певно, залежить, чим свиню і птицю годувати?). М’яса “до кольору до вибору”: ковбаски, великі котлети (“плескавіци”), стейки, шия, курчата, шашлики... Платите за магазинною ціною (5-9 євро за кіло), і вам тут же смажать те, що взяли, на великому грилі. Десять хвилин — і готово! Ситна вечеря на двох обійдеться максимум у п’ять євро. Пляшку сухого вина купите в магазині за три євро.

Що ЗМІНИЛОСЯ у Будві — то це її панорама. Ще з літака впадає у вічі, як багато за ці роки у Будві набудували... Насамперед це житлові будинки, з апартаментами на продаж. Як гриби після дощу ці будинки виросли і на околицях містечка (підпирають гору, що зусібіч оточує Будву), так і в самому центрі, практично на набережній. Є відносно невеликі споруди, по чотири-п’ять поверхів, є й багатоповерхові, і навіть багатопід’їздні будинки... Як на мене, Будву ці новобудови не прикрасили. Особливо чужорідним на тлі прекрасного приморського ландшафту видається величезний, ще не добудований комплекс (не знаю, апартаменти чи готель), який умудрилися впихнути просто на мальовничий зелений мисок, що відокремлює Будву від сусіднього містечка Бечічі.

Чому в Будві погодилися на усі ці новобудови, здогадатися неважко. Квартири у новозбудованих комплексах призначені головно для росіян, точніше — для москвичів. Ненайбідніших. Забудовники робили пропозиції, від яких неможливо було відмовитися... Наразі більшість із новозбудованих комплексів незаселені. Але ось-ось нові квартири знайдуть своїх московських господарів. А Будва — не безрозмірна, це невелика бухта. Тож коли вся та орава з апартаментів вивалить на набережну... І ціни зростатимуть.

“Ясно, що москвичі дали купу бабла, і місцеві мусили дати їм землю під забудову, — розмірковував мій сусід на пляжі. — Але чорногорцям це не виплатиться. Ну от куди люди з того великого комплексу на мисі підуть на пляж? Та ж сюди, у Будву. А тут і так у високий сезон “лежбище котиків”. Місця на пляжі бракуватиме... Згодом власники квартир зайдуть у місцевий бізнес. Викуплять ресторани і почнуть господарювати. Чорногорці не розуміють, що таке недодати в порцію м’яса чи риби, що таке розігріти вчорашнє чи подати несвіже... “Наші” їх швиденько навчать”.

Будемо сподіватися, цей надто песимістичний прогноз не збудеться... Наразі у Чорногорії тримають курортну марку. І готують смачно, і місця у Будві на пляжі вистачає (принаймні на початку червня). Біля самісінького Адріатичного моря — теплого і чистого...

Фото автора