Передплата 2024 «Добрий господар»

Терористи–халявщики

Привид бунту безробітної молоді бродить Європою.

Велика Британія, Франція, Швеція... Експерти заявляють про зростання насильства з боку іммігрантської молоді у мегаполісах безпечних країн Західної Європи. У Лондоні двоє терористів серед білого дня з «ідеологічних» міркувань зарубали сокирою солдата. Перш ніж їх затримали, вони встигли попозувати перед камерою. «Він (загиблий) вбивав мусульман, а мені набридло, що людей в Афганістані вбивають. Нічого їм (британцям) там робити», — говорив убивця в об’єктив англійською без акценту... У бідних передмістях Стокгольма у цей час молодь тиждень палила авто і дитсадки начебто через те, що поліція застрелила 69-річного божевільного, який ходив по вулицях і розмахував мачете. Як показують події у Лондоні, шведська поліція повелася правильно.

Убивцями солдата в Лондоні виявилися вихідці з Нігерії. Холоднокровність, з якою вони вчинили злочин, нагадала іншу, не менш страшну історію, яка кілька днів тому сталася у Сирії — бойовик на камеру з’їв серце вбитого ним солдата урядових військ. Свій канібалізм повстанець теж пояснив «ідеологічними» мотивами.

Західні лідери дедалі частіше змушені визнавати, що політика мультикультуралізму потребує перегляду. А зростання імміграції призвело до появи у Західній Європі значної кількості радикально настроєних людей, які не зуміли, а можливо, ніколи не хотіли ставати частиною суспільства. А криза і безробіття у 25—30% лише посилюють негативні настрої серед цієї молоді.

«О 2.20 дня на звичайній вулиці в лондонському районі Вуліч двоє молодиків, озброєних тесаками, обезголовили солдата. Солдат був у футболці благодійного фонду Help for Heroes («Допоможіть героям»). Він збирав гроші на допомогу пораненим британським воякам. Вбиваючи жертву, нападники кричали «Аллах акбар!». Потім один із них, із закривавленим мачете у руках, важко дихаючи від важкої роботи (відокремлювати голову від тіла, мабуть, нелегко), підійшов до камери і видав монолог: «Вибачаюсь, що це побачили жінки, але у нашій країні жінки змушені щодня таке бачити». У нашій країні? Це в якій? Цей чоловік говорив як типовий лондонець. Усі його рухи, інтонація і навіть це «вибачаюсь» були дуже англійськими — тільки англійський терорист буде вибачатися на камеру після вбивства... Вуліч — один із найбідніших районів Лондона. Багато будівель тут розгромлені та забиті — їх спалили у 2011—му під час заворушень. У районі діють іммігрантські банди — «вуліцькі хлопці» — вихідці з Сомалі та Нігерії у другому поколінні. Тер-акт у Вулічі став приводом для чергової серії зітхань про відсутність британської національної ідеї. Ця тема стрімко стає визначальним питанням епохи прем’єра Девіда Кемерона», — пише американська The Daily Beast.

«Вбивство британського солдата біля казарми в Лондоні, яке вчинили два ісламісти, символізує найбільший страх західних розвідслужб — непередбачувані напади терористів—одинаків, яким неможливо запобігти», — пише французька Le Monde.

«Підозрюваний терорист у Лондоні надихнувся ідеями імама, якого вислали з Британії після того, як він закликав прихильників відрізати голови ворогам ісламу. За терористом стежили, але розвідка так і не помітила до кінця в його діях небезпеки», — пише британська The Independent.

«Британські війська вийдуть з Афганістану в 2014—му. Але ті, хто хоче ненавидіти, сіяти хаос і вбивати в ім’я ісламу, знайдуть собі виправдання і після цього», — пише британська The Times.

«Захід має справу з принципово новою хвилею тероризму. Це тероризм тих, хто виріс “на халяву” і вважає, що система перед ним винна. І, що найдивовижніше, система теж так вважає. Убивці британського солдата були шанувальниками британського проповідника, який казав: «Невірні нам платять, а ми за це влаштовуємо їм джихад», — пише російська публіцистка Юлія Латиніна.

Схожі новини