Передплата 2024 «Добрий господар»

У Грузію повертаються «понятія»?

Президент Грузії Михаїл Саакашвілі зустрівся з лідером опозиційної «Грузинської мрії», яка перемогла на парламентських виборах, Бідзіною Іванішвілі. Іванішвілі представив список урядовців — колишні соратники екс-президента Едуарда Шеварднадзе і активісти «Мрії».

Саакашвілі, якому ще рік буде належати виконавча влада, сказав, що готовий до співпраці. Іванішвілі заявив, що зберігатиме курс на НАТО та ЄС, який підтримують грузини.

«Грузія склала іспит на демократію — екзамен прийняв весь цивілізований світ. А північний сусід готувався «в разі чого» захистити «пригнічену» опозицію від «кривавого режиму». Для цього Північний Кавказ і окуповані території Грузії нашпигували різними «Торнадо» і «Точка-У», під виглядом навчань мобілізували війська і готували інформаційний фон... Вибори відбулися. Вчорашня опозиція виграла і отримала більшість у парламенті, тож може формувати уряд. Влада визнала поразку, привітала суперників і заявила про готовність співпрацювати. Саакашвілі виявив добру волю і готовий поступитися конституційними повноваженнями. Зокрема, він має над прем’єром прерогативу призначати міністрів силового блоку. Але від цього права відмовився і готовий представити людей за вибором опонентів. Після триразової відмови парламенту затвердити уряд президент має право, задіявши «тимчасовий» уряд, розпустити парламент і призначити нові вибори. Але Саакашвілі не пішов шляхом політичної кризи. Він дав «мрійникам» зелене світло, аби до президентських виборів у жовтні 2013-го вони могли діяти вільно... Збуджені перемогою, «мрійники» уже тиждень носяться на машинах по вулицях, розмахуючи прапорами коаліції. Інші кажуть «настав наш час» і сидять у ресторанах, перерозподіляючи майбутні посади, вибирають собі бізнес під «нагляд»... Зазвучали блатні пісні. Деякі мріють жити «по понятіях». Вже пограбовано кілька банківських філій, кілька магазинів, з’явилися кишенькові злодії, підскочив рівень дрібної вуличної злочинності, були випадки групової розправи над прихильниками Саакашвілі. На світових біржах почали падати курси грузинських компаній. Будемо сподіватися, що грузини не допустять повторення минулого і навчилися бути не натовпом, а громадянами», — пише грузинський портал «Грузия Online».

«Грузинська мрія» перемогла, тож тепер на них лежить відповідальність за те, що відбувається в країні. Якщо нова влада захоче продовжити реформи, то для цього має всі можливості. Саакашвілі заявив, що не збирається заважати. Із Росією можна мати добрі відносини, але не з Путіним, — якщо водночас вступати в НАТО. Якщо не вступати, то це інша гра. Щодо кандидатур «мрійників» на посади міністра оборони, внутрішніх і закордонних справ, то відомо, що вони мало на що здатні. У «мрійників» сильних політиків чи реформаторів просто немає. Іванішвілі раз на два дні змінює думки, обіцянки, наміри», — каже грузинський журналіст Михаїл Тавхелідзе.

Схожі новини