Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Львів — комендантський!

Журналістка «ВЗ» дізнавалася, як львів'яни та гості міста дотримуються комендантської години

Фото автора
Фото автора

Щоб зробити журналістський репортаж про те, чи дотримуються львів'яни та гості міста комендантської години, треба було отримати дозвіл у Києві. «Чим ви будете відрізнятися від інших порушників, якщо поїдете робити такий репортаж? — зауважили у патрульній поліції Львівської області. Дозвіл я таки отримала. Тому разом з активістами ГО «PitBull Lviv» вирушаємо в імпровізований рейд комендантським Львовом.

Нагадаємо, комендантська година від початку повномасштабного втор­гнення триває з 24.00 до п’ятої годи­ни ранку. У цей час заборонено перебува­ти на вулиці без спеціальних перепусток та документів, які посвідчують особу.

Перед тим я зробила запит до обласної поліції, які кафе та ресторани порушують комендантську годину? Про такі випадки чула неодноразово… Поки хлопці і дівча­та захищають Україну, хтось «відриваєть­ся» на повну… У поліції повідомили, що у них «відсутня задокументована інформа­ція про заклади харчування (кафе та рес­торани), які порушують комендантську го­дину. Водночас у період з 24 лютого 2022 року і до 20 червня 2023 року на спеціаль­ну лінію «102» надійшло 1022 телефонні повідомлення про порушення комендант­ської години на території Львівщини.

«Приїжджі таксували, то ми їх не чіпали»

На одній із заправок розмовляю з па­трульними, які тільки заступили на ніч­ну зміну, запитую, чи дотримуються люди комендантської години?

— Відповідальність за порушення ко­мендантської години ніде не прописана, тому, якщо не б'є по гаманцю, думають, що можна не зважати, — каже патрульний. — У людей типові «відмазки»: «не звернув уваги на годину», «був у гостях»… Вчора одного водія зупинили на Науковій, роз­повідав, що розвозив гостей, і вже їде додому. А через годину той самий водій їде по Кульпарківській. Очевидно, таксує. Два-три місяці тому було багато приїж­джих, наприклад, з Харкова, які таксуван­ням намагалися заробити хоч якусь копій­ку, то ми їх не чіпали.

На Закарпатті немає комендантської години, то вони приїжджають на «Шувар» і не розуміють, чому ми їх не пускаємо? А ось коли «прильот» десь близько, то люди стають дисциплінованими … на тиждень-два. Ходять в укриття, не вештаються по вулиці без потреби… А потім — знову те саме!

До другої години ночі - три протоколи за нетверезе водіння

…Патрульні отримують виклик по «130-й» — і бігом по машинах. Аактивісти дізна­ються, що на ст. Підзамче в парапети в'їхав «Мерседес». Водій нетверезий. «Відмаз­ка» водіїв-пияків, як мені пояснюють ак­тивісти, зазвичай така: «мені недалеко, я вже так їздив», «я обережно, не зупинять». До другої години ночі, як я дізналася у ко­мандира патрульних, було оформлено уже три протоколи за нетверезе водіння. Якщо людина займає державну посаду і їде «під градусом» за кермом, патрульні доповідають про це командиру.

Коли їдеш нічним Львовом, у вічі впа­дають вивіски «наливайок». Купити алко­голь у комендантську годину можна лег­ко (хоча продаж алкогольних напоїв у місті заборонено з 21-ої до 12 год.). Оскільки у законодавстві є «провали», притягнути до відповідальності порушників склад­но (процедура притягнення нечітка, за­плутана). Якщо контрольну закупку здій­снить неповнолітня дитина, наприклад, то скласти протокол про адмінпорушення можуть на батьків, мовляв, чому дитина у нічний час купує спиртне?

На годиннику 23.40. У «наливайці» на вул.В.Великого (навпроти готелю «Геть­ман») торгують, аж гай шумить! Заходжу в магазин, беру в холодильнику пиво, став­лю його на прилавок. Переді мною «бухло» продавчиня пакує в чорний пакет. Я не по­спішаю… Шукаю гроші.

— Тільки заховайте пиво, будь ласка, в пакет або в сумку, — каже жінка.

— А чек можна? — питаю.

(Продавчиня щось мугикає під ніс, ро­зумію, що чека з терміналу не буде. — Авт.). Хіба випишу вам…

Виписує на папірці товарний чек…

— Алкоголю вночі не можна прода­вати. Ви не боїтеся, що вас оштрафу­ють, штраф для продавця 1700 грн? — питаю.

— Знаю, — каже. — Буде адміністратор в понеділок, підійдете. Я найнятий «чєловє­чєк».

Їдемо далі. Заправка Socar на Кульпар­ківській. Про цю «точку» неодноразово пи­сали у соцмережах гнівні пости. Поліція туди виїжджає регулярно. На Socari зби­раються автомобілісти на крутих «тачках», влаштовують так звані перегони. Коли я приїхала (на годиннику було 23.50), було кілька чоловіків на мотоциклах.

— Це ви вночі ганяєте на мотоциклах і порушуєте громадський спокій? — за­питую.

— Ні! — відповідають хором. — Всі звину­вачують мотоциклистів, але це не ми, ба­гато хто має уже купу штрафів. Тут їздять на машинах.

— А де ті «гонщики»? — допитуюсь.

— Ви запізнились на 20 хвилин. Тут ціла «отара» була. Ви би подивилися на ті ма­шини, дуже дорогі. Але вони ганяють до комендантської години.

Розпитую заправників про «двіж», який влаштовують «крутелики».

— На вашу заправку все місто скар­житься. Що у вас тут збираються авто­мобілісти, газують… Люди лякаються, бо думають, що то «шахеди».

— Сьогодні було трошки менше машин, — каже заправник. — А минулої п’ятниці неможливо було пройти, поліція приїж­джала, військкомат. Але так і не навели порядок. Така біда, люди гинуть. А вони тут…

Маю хорошого знайомого, який про гонки знає все. Він мені розповів про цих «гонщиків».

— Боротися з ними немає сенсу — тре­ків немає, їздити немає де, тому це яви­ще не зникне, — каже. — Камер фіксації швидкості мало. Але це теж не проблема для багатих: штраф прийшов, оплатили. Або зняли передній номер… У цивілізо­ваних містах є місця для гонок, заплатив і ганяєш. Хоча в Європі також на крутих «тачках» ганяють по автобанах, трасах і містами.

До війни на Кульпарківській збиралося і 200 машин. Зараз — 30−40, з яких декіль­ка машин може ганяти. Це айтішники на дорогих авто (500+ кінських сил), які ко­штують як хороший особняк. Решта при­їжджають «поганяти» каву…

Після 24.00 місто суттєво спорожніло… Вирішуємо перевірити, як у комендант­ську годину працюють популярні закла­ди. Дізнаюся, ціна на таксі у комендант­ську годину з центру до Сокільників — 750 грн (вдень — 180−200 грн). Є таксі (кілька компаній), у яких програма о 24.00 вими­кається, і водії їдуть додому.

Під'їжджаємо до пам’ятника Міцкеви­чу. Тут своєрідний блокпост поліції. Є тут і військові. Нашу машину зупиняють.

— Чи маєте перепустку? Куди прямує­те? Що перевозите? — запитує патруль­ний. Перевіряють документи та багажник.

— А ресторани перевіряєте, які по­рушують комендантську годину? — за­питую патрульного.

Виїжджаємо, якщо є виклик, — каже по­ліцейський. — Але у нас і так багато робо­ти. Дуже багато водіїв дозволяють собі керувати автомобілем у стані алкогольно­го чи наркотичного сп’яніння.

«Йдіть у Split — він працює до ранку»

Нічний Львів красивий… Церква Ан­дрія у темряві з підсвіткою виглядає каз­ково! Де-не-де гуляють компанії молодих людей… Якщо є студентський, то поліція «закриває очі».

«Євроготель» — улюблене місце «дві­жової» молоді. Зазвичай тут як у вули­ку. «Євроготель» вже потрапляв у скан­дал під час комендантської години, коли у ресторані готелю виник конфлікт між дво­ма компаніями, під час якого один з відвідувачів влаштував стрілянину. Але перед нами — незвична картина: біля входу лише кілька хлопців, явно «під шофе», та двоє гламурних дівчат.

— Заклад не працює? — запитую ді­вчат.

— Ні, ресторан вже закрився. Вони до 12-ої ночі працюють. Ті, хто має номер у готелі, можуть залишатися в ресторані. Кажуть, їх «накрили», то вони чемні стали, вчасно закриваються. Йдіть у Split — він працює до ранку.

— А ви не зі Львова? — питаю дівчат у рожевих сукнях, коли чую немісцевий ді­алект.

— Ми відносно недавно у Львові, скажі­мо так (усміхаються. — Авт.).

На дверях готелю оголошення: «Ша­новні гості. Ресторан працює до 23.00». Охоронці мене в середину не пускають.

— Таке розпорядження генерально­го директора, — каже охорона. — Надій­шла інформація від «воєнкомів», журна­лістів, хтось поскаржився на «двіж», який там постійно відбувався. Були дзвінки від мешканців сусідніх будинків… Тому ми те­пер нікого не пускаємо, хіба що на посе­лення. В ресторан, на терасу — табу!

Не працюють і популярні ресторани в центрі міста (біля Гарнізонного храму Пе­тра і Павла). Біля одного з них стоїть так­сист на раритетній чорній «Волзі».

— Зараз комендантська година, а що, можна таксувати? — запитую чоло­віка.

— Якщо дуже хочеться, то можна, — від­повідає.

— І що, патрульні вас не сварять?

— Сварять! — усміхається.

Прогулююся о першій годині ночі пло­щею Ринок. Навколо ні душі! Все освітлю­ється. Теплий вітерець… Якби ж не та кля­та війна! І раптом переді мною з’являється бабулька з квітами, у солом’яному капе­люсі. Має 84 роки.

— Ви що, вночі квіти продаєте? — пи­таю.

— Так! — відповідає з усмішкою.

— Скільки за ті квіти просите?

— Ті 150, а ті - 50! — каже.

— Так тяжко, що мусите по ночах кві­ти продавати?

— Бачите, всі зуби потрібно міняти. Очі погано бачать, треба лікувати.

Йду «шукати щастя» у Split. Охорона в середину не пускає. Молодий хлопець, який виходить з клубу, каже, що там лю­дей з десять… Тобто з ресторану у комен­дантську годину нікого не виганяють, але в середину не пускають.

У той час «двіж» біля Матері Божої… Крики! Попереду біжать кілька чоловіків, за ними з десять правоохоронців.

— Як вам працюється, хлопці? — пи­таю поліцейських, які тих пияків взяли в оточення. — Будете їх забирати?

— Побачимо, — відповідають.

— Б'ються?

— Ні, порушують тишу. Невеликий кон­флікт, щось між собою не поділили. Вони не місцеві. Чи то Черкаси, чи Маріуполь… Якщо оперативно не зреагувати на поча­ток конфлікту (на словесну перепалку), то потім починається шарпанина. А далі - бійка і тілесні ушкодження. Тому треба одразу провести з ними розмову, тоді до бійки не доходить. Якщо є тілесні ушко­дження, крадіжки — забираємо до відділ­ку. Багато немісцевих, які приїжджають на екскурсії. Коли почалася війна, багато зі Східної України приїхали, тут залишили­ся.

Одному з дебоширів поліцейський дає прикурити… Усі розходяться.

— Вам за нічні чергування доплачу­ють? — питаю поліцейського.

— Маємо зарплатню, а за те, що вій­ськовий стан, — 10 тисяч грн доплати. За­галом майже 30 тисяч.

Схожі новини