Передплата 2024 «Добрий господар»

«Ятагани» й «Стугни» покажуть своїм — аби чужі боялися

На параді Хрещатиком проїде українська військова техніка, яка за багатьма компонентами перевершує зарубіжні зразки

Демонстрацією збройної могутності України і незламної сили духу її громадян стане 24 серпня військовий парад у Києві, приурочений до 27-ї річниці Незалежності і 100-річчя відродження української державності. Тисячі киян і гостей столиці, у тому числі — іноземних, мільйони телеглядачів. А також «наші воріженьки» (котрі, як співається у нашому Гімні, мають згинути «як роса на сонці») побачать, хто і чим готовий боронити суверенну Україну. У багатьох цей парад викличе гордість. А декого, зокрема, у Москві, напевно, отверезить, як кажуть у Галичині — спам’ятає…

На параді вперше пролунає нове, підказане часом, вітан­ня українських воїнів. Замість «Здрастуйте, товариші!» і «Ба­жаю (бажаємо) здоров’я!», в якому вчувається калькуван­ня радянських статутів, з уст Верховного Головнокомандувача прозвучить гасло на­ших героїчних попередників — «Слава Україні!». У відповідь воїни скажуть «Героям сла­ва!». Рідному війську — рідні традиції.

А головною «родзинкою» свята стане маршовий про­хід під козацько-стрілецькі мелодії 4,5 тисячі захисників країни (серед них буде зве­дена «коробка» жінок у по­гонах) і демонстрація сучас­ної військової техніки. Чверть тисячі зразків бойових ма­шин і озброєння вітчизняно­го виробництва, які нині да­ють відсіч ворогові, успішно пройшли державні випробу­вання і готові до серійного виробництва, разом з укра­їнцями побачать на параді й наші союзники. А серед них — дипломати, військові ата­ше з 18 країн, 300 вояків зі США, Канади, Великої Брита­нії, Німеччини, Польщі, Грузії, Молдови та інших країн. Ши­рокому загалу буде показано те, що, як образно висловив­ся військовий експерт Сергій Згурець, «досі зблизька бачи­ли і мацали лише «обрані».

Уперше на військовому параді окремою “коробкою” пройдуть жінки. В українській армії їх служить більше 24 тисяч
Уперше на військовому параді окремою “коробкою” пройдуть жінки. В українській армії їх служить більше 24 тисяч

Хрещатиком проїдуть но­вітні й модернізовані танки, бронетранспортери, само­хідні артилерійські установ­ки, сучасні зенітно-ракетні комплекси, комплекси радіо­електронної боротьби, які за багатьма компонентами пе­ревершують не лише росій­ські, а й західні аналоги. Чи не вперше публіка побачить зблизька американські «Джа­веліни», які разом з україн­ськими «побратимами», комплексами «Стугна», покликані знищувати важку техніку су­противника. Можливо, нам продемонструють і недавно випробувані вітчизняні кри­латі ракети «Нептун», завдан­ня яких — захистити узбереж­жя Чорного і Азовського морів від атак чужинських кораблів, знищувати ворожу інфра­структуру у портах.

„Вражаюча вітчизняна розробка – бронеавтомобілі “Козак-2” із сучасним протитанковим ракетним комплексом “Стугна”.
„Вражаюча вітчизняна розробка – бронеавтомобілі “Козак-2” із сучасним протитанковим ракетним комплексом “Стугна”.

Над головною магістраллю столиці пролетять «бойові со­коли» України. Буде серед них новинка вітчизняних авіакон­структорів — транспортний літак Ан-178, яким захоплю­валися на міжнародних авіа­космічних виставках. У скла­ді повітряної колони будуть чотири гелікоптери-амфібії Мі-14. Управлятимуть ними офіцери колишньої Сакської бригади морської авіації, які під час російської окупа­ції Криму не зрадили Україну, а перелетіли на її материко­ву частину. Ратною службою ці воїни заслужили зробити коло пошани над столицею.

Одна з «фішок» параду — танк «Ятаган», який осна­щено за стандартами НАТО. Ця 48-тонна бойова маши­на здатна розвивати швид­кість до 65 км на годину, має 120-міліметрову скоростріль­ну гармату, сучасні засоби за­хисту, зв’язку, навігації.

Гордістю нашого Оборонпрому і «менінгітом» для Кремля стала 155-міліметро­ва самохідна артилерійська установка «Богдана», яку не­забаром очікують на Донбасі. Її теж побачимо на Хрещати­ку. Ця скорострільна гаубиця на колісній базі КрАЗа свої­ми велетенськими снарядами здатна вражати ворога за 60 км від своєї дислокації.

Перед вищим керівництвом країни проїде опера­тивно-тактичний комплекс «Сапсан», який півтонни­ми ракетами може накрива­ти позиції противника на гек­тарній площі на відстані до 290 км. Фахівців і звичайних людей порадує високоточ­на система залпового вогню «Смерч"/"Вільха», автомати­зована ракетна система зал­пового вогню «Верба», новий оперативно-тактичний ракет­ний комплекс «Грім-2», зеніт­но-ракетний комплекс «Бук». Кожен з цих «агрегатів» на­фаршировано новаціями українських конструкторів.

Спостерігаючи за репети­цією параду, колишній журна­ліст каналу «1+1», а нині прес-секретар міністра внутрішніх справ Артем Шевченко ска­зав: «Мені найбільше з техніки сподобалися різні „танчики“, американські „Джавеліни“ на бронемашинах „Варта“ та різні зенітні установки, осо­бливо „Тунгуска“. Вірю, ко­лись побачу це все у Донецьку і Луганську…».

Серед цього армійського технічного розмаїття гляда­чі зауважать і спроектовану у Львові спеціалізовану бойову машину на гусеничному ходу, яка автоматично управляє вогнем артилерії. Розробка здатна за лічені секунди ви­явити ворожу ціль і миттєво дати завдання нашим арти­лерійським розрахункам. За­вдяки лазерам ця установка може впіймати у приціл об’єкт противника на відстані 9500 метрів, а вночі виявити його за чотири кілометри. Так що начувайтеся, вороги України!

П’ятничний військовий па­рад буде не показухою, як цвир­кають деякі лихослови і відверті недруги, а показом того зна­чного поступу у сфері захисту держави, який зробила Укра­їна за чотири роки з часу ро­сійської агресії. На це не треба шкодувати державних коштів. Як і власних долонь. Поапло­дуйте і ви захисникам України!

Коментар для «ВЗ»
Олександр Антонюк, учасник АТО, політичний експерт

Військові паради Україні потрібні! Ми жи­вемо в умовах гібридної війни, в якій ворог постійно хизується силою. Через свої пропа­гандистські телеканали Росія регулярно по­грожує світу потужною зброєю. Парад у Ки­єві продемонструє, що і ми не ликом шиті. Покаже ті великі зміни, які відбулися у Зброй­них силах України за останній час. Дозволить порівняти наше військо зразка 2014-го і те­перішнє, показати величезну позитивну різ­ницю. «Картинку» зі святкового Хрещатика з гордістю повинно подивитися все україн­ське суспільство. Зокрема ті наші воїни, які у ці хвилини захищають нашу державу на схо­ді. Для них цей парад стане додатковим сти­мулом, важливим елементом підняття бойо­вого духу.

Думки про те, що «парад не потрібен», нав’язано снобістами, представниками «п'ятої колони», які співають з чужого голосу. Де­монстрація відродженої, зміцнілої української армії — в інтересах незалежної України.

Фото Міноборони і censor.net.ua

Схожі новини