Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Настав час різати московську пуповину!»

Створення Помісної Української православної автокефальної церкви, на думку президентської команди, — питання національної безпеки

Три розрізнені гілки вітчизняного православ’я отримали історичний шанс сплестися в єдиній, не залежній від Москви, Українській Помісній автокефальній церкві. Важливий крок до цього може зробити Верховна Рада, яка у четвер, 19 квітня, розгляне відповідне звернення до Його Всесвятості Варфоломія І, Архієпископа Константинополя — Нового Рима, Вселенського Патріарха, очільника материнської для нас Церкви. Якщо народні депутати підтримають цей документ, його разом із листами ієрархів православних церков України надішлють у турецький Стамбул, де розміщена резиденція Вселенського Патріарха.

Аналогічне звернення президента України той уже отримав раніше. Рішення про надання автономії Українській православній церкві Константинополь може ухвалити на найближчому своєму соборі. У Києві очікують, що це станеться ще до 28 липня цього року, коли в Україні відзначатимуть 1030-ліття з часу хрещення Русі.

Напередодні глава держави запросив на Банкову представників усіх парламентських фракцій і повідомив важливу новину: про офіційне звернення до Його Всесвятості Варфоломія І з проханням видати томос (церковний декрет, указ.І. Ф.) про автокефалію Православної церкви в Україні. Розмова про це з Константинопольським Патріархом відбулася 9 квітня, під час візиту глави української держави до Туреччини. Судячи з оптимізму, який випромінював під час зустрічі з парламентаріями Петро Порошенко, діалог був плідним. І до мети зовсім близько…

Президент сподівається, що його ініціативу підтримують парламент і духовенство, — «бо є речі, які точно об’єднують нас всіх».

За словами Петра Порошенка, усі єпископи Української православної церкви Київського патріархату і Української автокефальної православної церкви уже підтримали створення Єдиної Помісної православної церкви, скріпили цю згоду своїми підписами і печатками. Тепер очікує, що таке ж розуміння, бажання до об’єднання і церковної незалежності виявлять в інших релігійних організаціях. Мав на увазі УПЦ, яка підпорядковується Московському патріархату. Судячи з перших, відверто зверхніх коментарів офіційних осіб УПЦ МП, ідею проголошення Єдиної Помісної автокефальної православної церкви там сприйняли вороже. Вважають, що ця ініціатива закінчиться «великим пшиком». Себе в УПЦ МП називають єдиною канонічною церквою, а інші православні церкви в Україні — «сепаратними»…

У виступі перед депутатами президент наголосив, що йдеться не стільки про важливу церковну, а по суті, державної ваги подію — про незалежність України. «Треба, щоб, як у більшості православного світу, ми мали свою єдину церкву., адміністративно незалежну від Москви чи когось іншого», — сказав Петро Порошенко. Водночас наголосив, що Єдина Православна Помісна церква не стане державною. Що всі віруючі зможуть вільно обирати собі як храм, так і конфесію, церковну юрисдикцію (підпорядкованість).

В Україні давно порушують питання Єдиної Помісної церкви. Був шанс отримати цей статус у часи президентства Віктора Ющенка, який приймав Варфоломія І у Києві. Але в останній момент той не зважився на доленосне рішення — через начебто амбіції одного з українських ієрархів, який тільки себе бачив на чолі нової церкви. Після початку російської агресії до теми церковного об’єднання повернулися. Два роки тому Верховна Рада 245 голосами підтримала звернення до Вселенського Патріарха з проханням визнати недійсним томос 1686 року про перепідпорядкування Київської митрополії Москві — через те, що цей документ було ухвалено з порушенням священних канонів Православної церкви. Український парламент просив Варфоломія І видати томос про автокефалію Православної церкви в Україні, «на основі якого вона могла б посісти належне місце у родині помісних православних церков». Однак тоді відповідь з Константинополя не надійшла. В Україні вірять, що добро від Вселенського Патріарха отримають цього разу.

Ще до 28 липня, дня Рівноапостольного Володимира Великого, князя Київського, якого у далекій минувшині хрестили саме посланці з Константинополя…

Думки з приводу
Роман Цимбалюк, власкор агенції УНІАН у Москві:

Давно пора! Це питання не віри у Бога. Є Російська, Чеська, Болгарська, Румунська та інші православні церкви. Чому в України — незалежної країни — її немає. Це ж абсурд!!!

І все це при тому, що московські попи благословляють орків на вбивство громадян України і захоплення українських територій. РПЦ — церква окупантів! Одягнувши ряси на погони, намагаються повернути Україну у російське стійло. У цьому стійлі буде «тихо», як зараз — на окупованому Донбасі і в Криму.

Микола Данилевич, протоієрей УПЦ Московського патріархату:

Думаю, чергова спроба створення єдиної церкви руками держави закінчиться великим пшиком, як було багато разів до цього. Тому що будують на тому фундаменті, на якому в принципі будувати неможливо. Починати треба з УПЦ, а не з її сепаратних частин. Піджак до ґудзика не пришивають, а навпаки, ґудзик до піджака.

Наша Українська православна церква зі самого початку церковного розділення виступає за подолання розділення і за Єдину церкву. Ми не проти, ми за. Але на канонічних засадах.

Владі, яка, можливо, хоче цю тему використати, щоб залишитися на другий термін, хотілося б нагадати таке: ще ніхто в нашій країні на церковній темі не зміг цього зробити. Провали на цій темі були, а виграшів не пам’ятаю.

Олег Медведєв, радник президента України:

Україна, як ніколи, близька до появи такої церкви, що стало очевидним після зустрічі Петра Порошенка з Вселенським Патріархом Варфоломієм. Томос можливий вже цього року, хоча зрозуміло, що буде шалена протидія Москви. Всі єпископи УПЦ КП та УАПЦ вже підписали звернення до Константинополя. Настав час для «автокефального крила» УПЦ МП виходити зі схронів, діставати дулю з кишені, різати московську пуповину і ставити автографи під зверненням до Його Всесвятості Варфоломія. Це питання більш ніж церковне. Це питання геополітики та національної безпеки.

Більше на цю тему читайте тут

Схожі новини