Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Щойно починається призов, відразу масово вискакують чиряки, гнояться мигдалини, запалюються апендикси»…

Попри це, Львівщина урочисто відправила на строкову службу першу «партію» із 127 призовників

Перед воротами призовного пункту Львівського обласного військового комісаріату — батьки, родичі і наречені призовників. В Україні вже стартував весняний призов, і у четвер, 12 квітня, Львівщина урочисто відправила на строкову службу першу «партію» із 127 призовників.

Перший день «відправки» пройшов у незвичному досі форматі — на брифінг обласного військового комісара, підполковника Олександра Тіщенка, були запрошені всі голови районних призовних комісій та представники усіх обласних комісаріатів, керівництво райдержадміністрацій Львівщини.

На брифінгу голова обласної призовної комісії, заступник голови Львівської ОДА Маріанна Вільшинська подякувала новобранцям за те, що «не втекли, не заховалися за маминими спідницями, а йдуть служити до війська, вчитися захищати нашу Батьківщину». Чиновниця запевнила, жоден призовник не буде відправлений у зону АТО. Спочатку їх скерують у навчальні центри (у Львові, смт Шкло (Яворівський район) та Києві), а після навчання — по військових частинах. «Не треба боятися військкоматів! — закликав обласний військовий комісар. — Далі Київської і Одеської областей ніхто служити не поїде. Нині наші військові з армії приходять задоволені, без проблем відслуживши півтора року. За призовниками протягом служби зберігається місце праці, їм виплачується при призові одноразова допомога, під час служби — повний соціальний пакет».

А далі пішли цифри. Загалом до війська у цей призов підуть зі Львівщини 770 осіб. Служитимуть у Національній гвардії, прикордонних військах і Збройних силах України. Олександр Тіщенко запевнив, Львівщина обов’язково виконає призов: «Такого ще не було, щоб область не виконала. Згідно зі статистикою, Львівська область — одна із кращих серед областей Західної України». Подякували радехівському військовому комісару і Радехівській РДА, які на 100% виконали поставлене завдання. Сокаль теж дав 100% призовників. Наближаються до виконання плану на 100% Буський і Городоцький райони. Серед кращих також Самбірський, Старосамбірський, Кам’янка-Бузький військові комісаріати.

Однак є комісаріати, які провалюють план за призовом. Це Червоноградський міський військкомат, Львівський міський військкомат обласного підпорядкування і райони міста Львова. «Думаю, місто Львів виправить свою ситуацію, — запевнив Олександр Тіщенко. — Будемо вживати заходи різного характеру, але згідно із чинним законодавством». Журналісти відразу запитали, чи будуть військові комісари вигадувати якісь особливі методи, щоб примусити «ухилянтів» іти до війська. Чи не розшукуватимуть їх по нічних клубах? (Торік у листопаді комісари дуже оригінально «вручали повістки» особам, що ухилялися від призову. Потім у пресі це назвали «облавою у проїзді Крива Липа»). У відповідь представники ЗМІ почули: «Тепер будемо робити все мудро. Зробимо все, щоб заходи призову були виконані».

Особливо дісталося на горіхи львівським міським комісарам. «Львів презентує себе як найбільш патріотичне місто, з найбільш патріотичною владою в Україні, — зазначила Маріанна Вільшинська. — І нині, коли Україна стільки років у стадії війни, а військо свідомо нищилося 25 років, коли нарешті Українська держава почала формувати гідне і потужне військо, місто Львів свідомо ухиляється»…

Львівські комісари на брифінгу сиділи тихо, як миші під віником. Пані Вільшинська запитала: «Чи є тут голови призовних комісій міста Львова?» У відповідь — тиша. «На жаль, вони навіть собі дозволили не прийти до нас», — резюмувала чиновниця. Аж тут із натовпу почувся жіночий голос: «Місто Львів є!». Але коли представників міського комісаріату попросили вийти до журналістів і відповісти на запитання, знову запанувала мовчанка.

Також заступник голови ЛОДА звернулася до голів військово-лікарських комісій: «Не робіть націю суцільно хворою! Тільки-но починається період призову, у нас починають масово вискакувати чиряки, загноюватися мигдалини, запалюватися апендикси і решта діагнозів. Хай вас Бог милує! Бо кожна така справа рано чи пізно вийде на поверхню».

Так працює медична комісія
Так працює медична комісія

Олександр Тіщенко звернувся до усіх хлопців призовного віку, які ще не зголосилися до військкоматів: «Аби потім ніхто не розповідав, що нібито не знав, що йде призов. Призов розпочатий. У десятиденний термін прошу звернутися у свої військові комісаріати з відповідними документами. Є ще один нюанс: люди призовного віку, які збираються потім іти в органи державної влади, Нацполіцію, — усі тепер будуть проходити перевірку через військовий комісаріат. Були в нас, на жаль, такі випадки, що людина йде в Нацполіцію, а потім з’ясовується, що він ухилявся від призову п’ять років. Йшла людина працювати в прокуратуру, причому це була людина юридично підкована, і з’ясувалося, що вона теж ухилялася від призову. Спецперевірку такі люди пройти не зможуть».

Новобранець-львів'янин, 20-річний Микола Шульга розповів, що заочно вчиться у залізничному училищі, тому отримав повістку. Хоче служити у десантно-штурмових військах, лікарі кажуть, що він придатний до цього. Службу в армії вважає обов’язком кожного громадянина України — захищати свою Батьківщину. Батьки підтримують його.

По завершенню роботи медкомісій на плацу готуються до урочистої частини. Майбутні воїни вишикувалися в довгу колону. Керівництво дякувало призовникам за те, що не ховалися за спини батьків, а батькам — що виховали справжніх захисників Батьківщини. Вручають відзнаки міністра оборони волонтерам: грамоти, нагрудні знаки, медалі. Виступив учасник бойових дій, мобілізований 2014 року, сержант Ігор Бебех, який запевнив призовників, що на службі їм боятися нема чого, і закликав уважно вчитися і переймати досвід старших. А від призовників до присутніх звернувся новобранець Іван Сомик: «Не посоромимо багатовікову славу борців за волю нашої держави! З честю будемо нести звання захисника Вітчизни».

Військовий капелан отець Тарас окропив новобранців свяченою водою. А на завершення відбувся показовий виступ воїнів 80-ї десантно-штурмової бригади, які продемонстрували чудове володіння прийомами рукопашного бою.

Фото автора

Схожі новини