Передплата 2024 ВЗ

“Монумент Слави валиться, по цій площі небезпечно ходити”

Аварійну стелу комплексу демонтують і передадуть на зберігання у музей “Територія терору”. На Стрийську стелу не повертатимуть

У понеділок, 19 лютого, заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко зробив на брифінгу резонансну заяву: незабаром буде демонтовано стелу Монументу Слави, що на розі вулиць Стрийської і Героїв Майдану. Причина - найвища частину комплексу аварійна і загрожує обвалом. “Отримали висновки фахівців Національного університету “Львівська політехніка”, де сказано, що частина меморіалу (найбільше стела) занедбана, аварійна, - пояснив Москаленко у коментарі для “ВЗ”. - Незабаром там стартують протиаварійні роботи. Рішення про демонтаж у п’ятницю, 23 лютого, ухвалить виконавчий комітет Львівської міської ради. Демонтовану стелу передадуть на зберігання у музей “Територія терору”. Її не планують повертати на Стрийську”.

Замовник протиаварійних робіт - Галицька районна адміністрація. “На місці демонтажу стели плануємо встановити спеціальну огорожу, для безпечного проведення усіх робіт, - наголосив Андрій Москаленко. - Буде також замовлено містобудівний аналіз загального стану комплексу Монументу Слави, обмеженого вулицями Стрийською, Героїв Майдану, Вітовського і площею Франка. Найближчим часом плануємо провести у міській раді засідання робочої групи, де обговоримо усі подальші кроки щодо Монументу. Один із варіантів - музеїфікація елементів пам’ятника, а саме, щоб його ключові елементи зберігалися в музеї «Територія терору». Такі рішення будемо приймати в межах робочої групи, адже є ряд технічно складних робіт. Для їх виконання потрібно залучати багато фахівців і великогабаритну техніку»

Нагадаємо, торік у Львівській міській раді створили робочу групу, яка мала вивчити, чи варто зносити Монумент Слави. Висновок робочої групи — монумент не підлягає під закон про декомунізацію. Під час засідань робочої групи були гарячі дискусії... Зокрема, заступник директора Інституту архітектури Національного університету «Львівська політехніка» Юрій Диба висловив таку думку: “Перш ніж щось робити з Монументом Слави, потрібно провести інвентаризацію цінних елементів — бронзи, граніту, а також порахувати, скільки коштів потрібно для демонтажу. Це необхідно для того, аби цінні метали пам’ятника були обліковані і бува не опинилися на чиємусь обійсті. Метал і граніт доцільно використати для міської інфраструктури”.

Деякі фахівці-архітектори радили переформатувати радянський монумент під пам’ятник героям АТО. Наприклад, радянських героїв на стелі можна «одягнути» у глиняні маски сучасних героїв. Мовляв, трохи архітектурних імпровізацій — і радянський пам’ятник матиме сучасну концепцію... “Така ідея — погана! Бо у Львові не має бути й сліду радянського ідола, - сказав під час засідання робочої групи почесний голова Всеукраїнського товариства політичних в’язнів і репресованих, громадський діяч Петро Франко. - Цей пам’ятник треба переплавити, а маскувати щось - неправильно”.

“Монумент Слави поступово валиться, від нього може бути біда. По цій площі небезпечно ходити, - зазначила на засіданні робочої групи пані Ольга, мама загиблого учасника АТО. - Ця споруда не має господаря, не перебуває ні на чиєму балансі. На нашій землі не має бути совєтських символів!”.

Минулого тижня кількадесят правих радикалів понівечили Монумент Слави: відбили з плити напис «Переможцям над нацизмом», і на тому місці фарбою з балончика для графіті написали “Пам’ятник окупанту”. Очевидно, у такий спосіб “активісти” хотіли привернути увагу влади до того, що монумент прославляє радянський період. “Встановлено чотирьох осіб, які брали активну участь у цих подіях, - повідомила “ВЗ” речниця ГУ Нацполіції у Львівській області Світлана Добровольська. - Усі вони львів’яни. Поліція їх допитала, вирішується питання щодо притягнення хлопців до відповідальності”.

Схожі новини