Передплата 2024 «Добре здоров’я»

ЦВК на повідку

Центрвиборчком ще не оновили, а вже приручили

Хоча президентське подання зі списком кандидатів у члени Центрвиборчкому презентували ще 23 січня, нинішні «ЦВКівці» пакувати робочі валізи не поспішають. Їхній «дембель», який у більшості і без того на три з половиною роки затягнувся, настане не раніше, ніж наприкінці лютого (коли парламент збереться на черговий пленарний тиждень). Офіційна версія тягучки з голосуванням — спецперевірка, яку мають пройти кандидати до нового складу ЦВК. Неофіційна — політичні торги досі тривають. Не факт, що до розгляду питання у сесійній залі оприлюднений спікером «президентський» список із 14 прізвищ залишиться без змін. Але якщо вони і будуть, то точно не на шкоду Банковій, яка розраховує на контрольний пакет акцій в оновленій ЦВК.

Те, що на січневій зустрічі президента з головою Верховної Ради видали за чистовик із кандидатами до ЦВК, насправді виявилося лише чернеткою. Коли 5 лютого спікер Андрій Парубій оприлюднив завізований Петром Порошенком список, у ньому додалося два нових прізвища. Чотирнадцятим кандидатом на 13 вакансій у ЦВК став Олег Конопольський. А замість Надії Синиці, поява якої у списку претендентів на крісла у Центрвиборчкомі для багатьох залишалася загадкою, засвітилося прізвище креатури «біло-сердечних» Андрія Євстігнєєва. Свого представника «Батьківщина» домоглася із боєм. Заміною Синиці на Євстігнєєва на Банковій, схоже, вирішили знизити градус після скандальних звинувачень від «біло-сердечних» у тому, що влада збирається фальшувати вибори, тому «зайві очі» у ЦВК їй не потрібні.

Через відсутність свого представника у президентському поданні невдоволено фиркали перед камерами й «опоблоківці». Навіть зарубіжним послам поскаржилися на те, як їх, «єдиних правдивих опозиціонерів», обділили. Роль «вогнегасника» у цій ситуації зіграла представник президента у ВР Ірина Луценко, яка запевнила, що ніякої блокади кандидатур від опозиційних фракцій немає. «В Адміністрації президента відбулися консультації з представниками «Опозиційного блоку». Їм було запропоновано визначитися зі своїми кандидатами. Як тільки визначаться, президент додатково подасть кандидатуру і від «Опоблоку», - заявила Луценко.

За акторську гру й «опоблоківцям», і представниці президента — 11 «балів», за недомовку — 12. Креатура від «ОБ» у списку кандидатів до нової ЦВК була. За інформацією кількох поінформорваних джерел, йдеться про вже згадувану Надію Синицю, яку пов'язують зі сімейним підрядом Льовочкіних. З офіційної біографії пані Синиці відомо, що вона працювала у банку «Кліринговий дім», основними акціонерами якого є нардепи Юлія Льовочкіна (сестра Сергія Льовочкіна) та Іван Фурсін (бізнес-партнер Дмитра Фірташа). З Льовочкіною, за інформацією «УП», Синицю пов'язує ще й кумівство.

Версій, чому негласна «делегатка» від «Опоблоку» не затрималася у списку кандидатів до ЦВК, може бути кілька. Перша — ревнощі одного з основних «акціонерів» «ОБ» Рината Ахметова, відносини якого з Банковою тепліші, ніж із так званою групою Фірташа-Льовочкіна. Сам факт, що на Банковій «уважили» (в обмін на що?) креатуру від конкурентів, міг викликати в Ахметова приступ нерозуміння, приправленого аргументами, що від «ОБ» має бути інша кандидатура, віддаленіша від групи Фірташа-Льовочкіна. Версія друга: «дискваліфікація» Синиці сталася через провал торгів між Банковою і «Опоблоком». На завершальному етапі про щось не домовилися. А коли домовляться, тоді, можливо, і справдиться обіцянка Луценко про додаткове внесення президентом кандидатури від «ОБ».

Із таким поповненням кандидатів на 13 «протермінованих» крісел у Центрвибочкомі буде вже не 14, а 15. Чи не сигнал це іншим учасникам «ЦВКтворного» процесу? Якщо, мовляв, будете незговірливими, можете недорахуватися свого висуванця до ЦВК. Когось можна «зарубати» ще на етапі спецперевірки. Когось відсіяти вже у ході рейтингового голосування. Так чи інакше, а список доведеться підганяти під кількість вакансій. Якщо це зроблять до розгляду питання у сесійній залі, голосування швидше за все буде не рейтинговим, а «пакетним» (страховка від «кидалова»).

У нинішньому вигляді, без кандидатури від «Опоблоку», скоротити список до 13 позицій можна без посягання (із прогнозованими наслідками) на і без того мінімальну частку некоаліційних фракцій та груп. Банковій достатньо «відмінусувати» когось із квоти «БПП», подавши це під благородним «піар-соусом». Бачите, мовляв, як ми великодушно пожертвували своїм кандидатом. Головне при цьому не згадувати, що розчерком того ж президентського пера початкова п'ятірка від «БПП» перетворилася на шістку. І мовчати про ще одного пропрезидентського «кадра», якого сподіваються завести у ЦВК під маскою кандидата від донорської для коаліції групи «Воля народу». Йдеться про Тетяну Сліпачук, партнера юридичної фірми «Саєнко Харенко». Рекомендації до ЦВК від «Волі народу» - лише камуфляж. Про те, що Сліпачук просувають з подачі Банкової, свідчать не лише її давні ділові стосунки із заступником глави президентської Адміністрації Олексієм Філатовим, а й участь за президентською квотою у комісії з обрання голови Державного бюро розслідувань.

Подейкують, що під «воленародною» маркою АП сподівається не просто працевлаштувати Сліпачук у ЦВК, а підсадити її у крісло голови. Шанси на це більш ніж високі. Навіть якщо Банкова проведе до комісії не шістьох, а п'ятьох висуванців від «БПП». Річ у тім, що один гарантований «штик» у Центрвиборчкомі «порошенківці» вже мають — Олега Діденка, який був призначений до ЦВК 2014 року і залишається повноважним членом комісії. Можна зарахувати до «лояльних» і Катерину Махніцьку, дружину колишнього в.о. генпрокурора й екс-радника Порошенка, повноваження якої у ЦВК теж не прострочені. У сумі вже семеро виходить. А для ухвалення рішень у ЦВК потрібно щонайменше вісім голосів. Із «донорами» проблем не буде. Допоможуть не лише «фронтовики» («НФ» має трьох кандидатів до ЦВК і претендує на крісло секретаря комісії), а й висуванці від «Волі народу» та «Відродження». Такими силами кворум у 10 чоловік теж гарантовано.

Схожі новини