Передплата 2024 «Добрий господар»

І за ресторан Януковича у «Синьогорі», і за біде з позолотою у «Заліссі» платимо...

Утримання державних резиденцій обходиться у десятки мільйонів гривень на рік.

Поки «маленькі» українці просять милості у небесної канцелярії, щоб не посилала лютої зими із непідйомними сумами у платіжках за комуналку, «великі» енергозбереженням не переймаються. «Кочегарять» так, щоб грошей побільше з бюджету витягнути. У президентській резиденції «Синьогора» ще до жовтня примудрилися використати річну норму електроенергії, яка обійшлася платникам податків в 1 мільйон 570 тисяч гривень. Тепер головний владний «завгосп» (Держуправління справами) клопоче про грошову добавку для утримання «Синьогори». Бо за комуналку, бачите, нічим до кінця року платити, на профілактичний ремонт системи опалення у головному корпусі не вистачає, і на техобслуговування п’яти ліфтів грошей забракло. Просять додати не 100 і навіть не 500 тисяч, а півтора мільйона гривень!

За три роки президентства Петра Порошенка господарів бачили у «Синьогорі» лише тричі. Раз дружина із дітьми на відпочинок приїжджали. Двічі президентська родина святкувала у гірській резиденції Різдво. Але у карпатський палац із не менш розкішними угіддями та господаркою продовжують вбухувати шалені кошти. Так само щедро фінансують і президентське «Залісся», і «Сухолуччя» з «Білоозеркою». А щоб народ не плювався, статтю на утримання державних резиденцій і мисливських угідь для «обраних» закамуфлювали благородною назвою: «Збереження природно-заповідного фонду у національних природних парках та заповідниках».

Під цю «благу справу» ДУСі щороку виписують із бюджету усе жирніші суми. Якщо у цьогорічному бюджеті на «заповідну» (читайте: на держрезиденції) статтю заклали 55,6 мільйона гривень, то на 2018 рік вже до 69 мільйонів планку підняли.

Бухгалтерію витрат на казенні маєтки для президента і його гостей, звісно ж, подалі від зайвих очей тримають. Але дещо з-під грифа «не для розголосу» все ж просочується. Журналіст «ВЗ» натрапила в Інтернеті на документ із назвою «Паспорт бюджетної програми на 2017 рік», в якому прописано, скільки коштів «освоїли» цьогоріч на ремонтні роботи у двох державних резиденціях. Ремонт даху дерев’яного будинку у «Заліссі» обійшовся у 300 тисяч гривень. Ще 800 тисяч виписали на марафет головного корпусу у «Синьогорі». А щоб до мільйона дотягнути, вирішили ще й терасу гостьового будинку у карпатській резиденції підлатати. Щоб підрихтувати 69 квадратних метрів, запросили 200 тисяч гривень.

Комуналка, ремонт — це не всі статті витрат на державні резиденції та угіддя. На додачу цілий штат персоналу (а це майже 600 «душ» — від покоївок і кухарів до електриків та єгерів) потрібно зарплатою забезпечувати.

Ще за Януковича «Синьогора» із «Заліссям» на «Межигір’я 2 і 3» перетворилися. Без золотих унітазів, зате із біде з позолотою та «новобудовами» за десятки бюджетних мільйонів. Лише на загорожу в улюбленій резиденції Януковича під Києвом (Порошенкові «Залісся» теж приглянулося — зручно закриті зустрічі з депутатами і партактивом проводити) сім мільйонів гривень витратили. А сумнозвісна альтанка за 24 мільйони у «Синьогорі»! Це на папері альтанку реставрували, а на ділі — відгрохали у резиденції розкішний ресторан для Януковича. За його президентства у казенному маєтку і будинок для офіційних прийомів, і тенісний корт з’явилися.

Судячи із замовлень спиртного для «Синьогори», збудоване за Януковича тут досі обмивають. У червні керівництво резиденції уклало угоду на постачання 339 пляшок горілки і коньяку на більш як 24 тисячі гривень. І це ще скромне замовлення, порівняно із зимовою партією на 124 тисячі гривень. Тоді закупили не лише горілку і коньяк, а й лікери, вермут, вина та пиво.

Фото segodnya.ua