Передплата 2024 «Добра кухня»

«До політичної акції з правильними вимогами приєдналися авантюристи...»

Або про те, яке враження справляють нинішні протести під парламентом з вимогою політичних реформ.

Попри маломасштабність протестної акції активістів «Руху нових сил», «Самопомочі» та партнерів, які від 17 жовтня під стінами українського парламенту вимагають «великої політичної реформи», ініціатори цього зібрання обіцяють не збавляти обертів. Сподіваються мітингувати щонайменше до 7 листопада, коли у Верховній Раді розпочнеться новий пленарний тиждень. Під час 13-денної паузи, за словами Михеїла Саакашвілі, «проводитимуть семінари, дискусії». Сам же екс-голова Одеської ОДА збирається їздити по українських містах і доносити громадянам, що саме, на його думку, відбувається у країні...

На додачу до трьох попередніх вимог (ухвалення законів про скасування депутатської недоторканності, зміну виборчого законодавства, створення Антикорупційного суду) протестувальники додали четверту. Наполягають, щоб Петро Порошенко невідкладно вніс законопроект про імпічмент президента. На виконання цього ультиматуму відвели главі держави п’ять робочих днів. Народний депутат Єгор Соболєв, який разом з «Міхо» є рушієм цих процесів, багатозначно заявив, що «ветерани війни за незалежність... радять не гратися з ними». Сказав, що «з такими хлопцями все має вийти». Водночас Соболєв роздратовано зреагував у Facebook на цілком доброзичливу репліку одного з респондентів — організувати через Інтернет пряму трансляцію акції. Нардеп різко відповів цьому пораднику (майже партійним слоганом) — «Візьми і зроби!».

Така нервовість може бути пов’язана з гучним розколом у рядах протестувальників. В організаційному комітеті, до якого раніше входили 11 нардепів, представники партій «Свобода», «Національний корпус», «Демократичний альянс», рухів «Чесно», «Центр протидії корупції», «Реанімаційний пакет реформ», «Автомайдан», залишилися лише «осколки». Минулої п’ятниці більшість партнерів відокремилися від «вождів», вирішили обстоювати свої вимоги окремо, в інший, менш радикальний спосіб. Не виключено, що зміну настроїв спричинили необдумані силові провокації проти поліції, Нацгвардії, на які під стінами ВР зважилися надто емоційні партнери. Тож з народних депутатів Саакашвілі залишились підтримувати лише Єгор Соболєв, Юрій Дерев’янко, Сергій Лещенко, Семен Семенченко...

На «5-денний ультиматум» керівництва протестної акції зреагувала перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко. Вона звернулася до Єгора Соболєва з вимогою протягом п’яти робочих днів:

«1. Сплатити суму зламаних у ВР мікрофонів. Можна з грошей, виділених на «акції протесту». Це — державне майно, і до нього треба ставитися краще, ніж до особистого. Неважливо, хто псує держмайно, — корупціонери чи антикорупціонери. Покривати збитки державі мають і ті, й інші.

2. Зняти із себе Державний прапор і перестати використовувати його як плащ гладіатора з дитячих коміксів чи банний рушник.

3. Негайно прибрати Маріїнський парк і дати можливість киянам та гостям столиці насолодитися золотою осінню в найкращому київському парку.

4. Негайно прибрати свій хлам з проїжджої частини і розблокувати рух автомобілів в місті, яке потерпає від «корків».

5. Взяти публічну відповідальність на себе і своїх «подєльніков» з фракції за редути і цирк, влаштований ними взимку на Донбасі, які завдали збитків українському бюджету у розмірі 1% ВВП на 2017 рік, і відтермінували звільнення заручників».

Тим часом, реагуючи на вимоги опонентів, голова Верховної Ради Андрій Парубій вказав на процедурні моменти, які заважають реалізувати озвучені ними вимоги, зокрема щодо створення Антикорупційного суду. За словами спікера, для того, щоб президент міг внести для розгляду свій законопроект, парламент спершу має ухвалити рішення про зняття з порядку денного двох схожих документів. Автори цих законопроектів мають їх відкликати. Представник «БПП» Сергій Алєксєєв це вже зробив. Справа за Соболєвим.

А тим часом...

Колишній народний депутат від Партії регіонів, соратник Віктора Януковича Володимир Олійник (зараз переховується у Росії) заявив, що фінансував наметове містечко перед Верховною Радою, яке розбили учасники протестної акції. Про це повідомив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. «Тепер, сподіваюся, всім зрозуміло, за чиї гроші банкет, зітканий з провокацій крові людей, розпуску парламенту, Нацгвардії, СБУ і дурнуватих ультиматумів», — написав глава МВС на своїй сторінці у Facebook.

Коментар для «ВЗ»

Олексій ГАРАНЬ, професор кафедри політології Києво-Могилянської академії, науковий директор Фонду "Демократичні ініціативи"

Три політичні питання-вимоги, сформульовані учасниками акції, — загалом правильні. Активісти намагаються тиснути на уряд, на президента з тим, щоб їхні ініціативи було втілено. Нічого поганого у цьому не бачу. Інша річ, що до «первинних» організаторів приєдналися такі люди, як Саакашвілі, якого нічого в українській політиці не цікавить, крім нього самого, а також такий авантюрист, як Семенченко. Найбільша загроза полягала не у самій акції, а у тому, що вона може призвести до провокацій, до дестабілізації у центрі Києва. Тому цілком зрозуміло, що «перші» ініціатори — такі, як Мустафа Найєм, відійшли від неї, сказавши, що частину їхніх вимог виконано, запущено процес (відправлено на експертизу у Конституційний суд два законопроекти про скасування депутатської недоторканності. — І. Ф.).

На чолі протестної акції залишилися Саакашвілі, Семенченко і, на жаль, Соболєв...

Схоже на те, що люди, які залишаються під парламентом, хочуть підігрівати ситуацію з незрозумілими вимогами. Найбільша загроза у тому, що достатньо спровокувати якийсь конфлікт, і ця ситуація може вийти з-під контролю. Сутички, побиття поліцейського ми бачили у перший день акції. Частина учасників акції відверто «лізе на рожон». Цим неминуче захочуть скористатися ті, хто прагне дестабілізації в Україні.

До Єгора Соболєва, до його «попередньої кредитної історії», у мене було цілком позитивне ставлення. На жаль, зараз він діє разом з авантюристами. Постає питання і до «Самопомочі»: як вона ставиться до того, чим займається її депутат Семенченко?

Схожі новини