Передплата 2024 «Добрий господар»

Конституційний Суд «прокатали» з мільйонерськими зарплатами

Депутати не наважилися заради Феміди народ зайвий раз гнівити.

Даремно судді Конституційного Суду вісім годин перед телевізорами чи радіо пітніли, стежачи за трансляцією спокусливого для них вівторкового засідання Верховної Ради. Слинкою стікали, чекаючи, коли ж нарешті депутати остаточно проголосують за нову редакцію закону про КС, де для служителів конституційної Феміди захмарні зарплати і щедру «пожиттєвку» прописали. Але не дочекалися: скандальний законопроект у сесійній залі успішно «зарубали», попри чотириразову спробу спікера реанімувати заповітний для суддів документ.

Над розглядом стосу поправок до другого читання (а їх понад 900 назбиралося) депутати весь робочий день пихтіли. Були серед запропонованих коректив і пропозиції щодо передбачених для суддів Конституційного Суду зарплат і розміру так званого пожиттєвого утримання. Прописану у стартовому документі арифметику з 384 тисячами гривень щомісяця для судді і 420 тисячами — для голови КС дещо приземлили. До повторного голосування запропонували прирівняти оклад судді КС до «півторачного» окладу судді Верховного суду, який вимірюється 75 прожитковими мінімумами. Якщо перевести у гривні, гонорар для служителів конституційної Феміди вийшов би 180 тисяч гривень. А після підняття прожиткового мінімуму з 1 травня - майже 190 тисяч. Це у рядових суддів КС. У голови ж — ще на 10 відсотків більше. А це — 209 тисяч гривень.

Проте голим окладом суддівська зарплата не обмежу­ється. Скільки б виходило з усіма доплатами, підрахував нардеп Віктор Пинзеник. «Надбавка за стаж може сягати 40% - 72 тис. грн., за вчений ступінь — ще до 20% (36 тис. грн.). Набігає 288 тис. грн. А ще є доплата до відпустки за праведні труди — 288 тис., або 24 тис. грн. на місяць. Разом виходить більше 300 тис. грн. Із суми заробітку нараховується пенсія у розмірі 80%. Це - 230 тис. грн., стільки, скільки пересічний український пенсіонер отримує за все своє життя», - озвучив підрахунки Пинзеник.

Зрештою, і з нинішніми заробітками судді КС непогано чуються. У їхніх деклараціях — і доходи не рядові, і статки не народні. В.о. голови Конституційного Суду Юрій Баулін за минулий рік лише 513 тисяч гривень зарплати задекларував. У перерахунку на місяць виходить майже 43 тисячі, на додачу до яких очільник КС ще й щедрі пенсійні отримує — 107 тисяч річних, або майже дев’ять тисяч гривень на місяць.

Схожі новини